Elektriker-uddannelsen er en erhvervsuddannelse, der tager mellem 4 år og 6 måneder eller 5 år afhængigt af, om man vælger specialerne elektriker 1 eller elektriker 2 på uddannelsen.
En del af uddannelsen foregår via en læreplads i en fungerende elektrikervirksomhed eller lignende. Her arbejder du som elektrikerlærling under opsyn af en erfaren elektriker som har lærlingelicens til at arbejde med elektriske komponenter.
På både elektriker 1 og elektriker 2 specialerne får du grundlæggende viden og erfaring med alt lige fra bygningsautomatik, installationsteknik, kommunikationsteknik samt styrings- og reguleringsteknik. Elektriker 2 specialet adskiller sig dog ved at omfatte en særlig specialisering indenfor udviklingsopgaver.
Den omfattende uddannelse skyldes de sikkerhedsrisici, der er forbundet med el-arbejde. Da elektrikerens og andres sikkerhed er på spil, er uddannelsen derfor både omfattende og omhyggelig.
færdigheder og kompetencer
Du skal besidde følgende kvaliteter for at kunne begå dig i arbejdet som elektriker:
-
tekniske elektriker færdigheder
Som elektriker skal du naturligvis besidde de rette tekniske evner for at kunne udføre dit arbejde. Udover kendskab til sikkerhed, skal en elektriker også kunne lægge, reparere og vedligeholde ledninger og el-installationer såvel som at kunne bruge de rette elværktøjer.
Som elektriker skal du også være god til at samarbejde. Du skal have en god portion tålmodighed og en god samarbejdsvillighed. Det vil hjælpe dig på projekter, hvor flere faggrupper er involveret. Du skal kunne give klare instrukser og på samme tid være både lydhør og forstående overfor feedback fra de pågældende medarbejdere i teamet.
Som elektriker kan du stå overfor for flere forskellige problemstillinger, som skal løses hurtigt og effektivt. Derfor skal du være en god problemløser for at kunne imødekomme de mange forskellige problemstillinger og sikre, at det ikke udvikler sig til yderligere komplikationer.
Du skal være i nogenlunde god form som elektriker. Arbejdet omfatter nemlig til tider løft af tungt udstyr, klatring på stiger og stilladser samt masser af stående arbejdsudførelse. En god fysik vil sænke risikoen for overbelastninger og skader. Et godt syn er også vigtigt især på grund af de mange farvekoder i arbejdet med ledningsinstallationer.
karrieremuligheder
Som elektriker er det fremfor alt vigtigt at oparbejde erfaring og ekspertise, hvis du vil udvide dine karrieremæssige horisonter. Som lærling handler det fremfor alt om at tilegne sig basisviden og erfaring, men efter endt uddannelse kan du fortsætte din videreudvikling indenfor faget.
Du kan f.eks. videreuddanne dig til elinstallatør. Som elinstallatør vil du under uddannelsen tage en autorisation, som blandt andet betyder, at du kan starte egen elvirksomhed. Det er et lovkrav, at en elvirksomhed har en uddannet elinstallatør ansat, der kan sørge for, at lovgivningen på området overholdes.
Med en 1 ½ årig efteruddannelse kan du opnå en professionsbachelor i f.eks. energimanagement eller produktudvikling og teknisk integration. Du kan også videreuddanne dig til fx diplomingeniør eller civilingeniør.
Som elektriker eller elinstallatør har du også mulighed for at blive selvstændig og drive sin egen elektrikervirksomhed, eller du kan blive konsulent. Du kan også videreudvikle dig og specialisere dig i specifikke områder som for eksempel elmekaniker-arbejde, elektrikerarbejde på værfter og skibe eller specialisere dig i elarbejde indenfor grøn teknologi som for eksempel vind- eller solenergi.