maskinoperatør.

Har du fingrene skruet rigtigt på, og har du forkærlighed for betjening af diverse maskiner, så kan du faktisk kombinere de to egenskaber og gøre det til en karrierevej.

ledige stillinger

maskinoperatør

find info om jobbet

Som maskinoperatør går koordinering og betjening af maskiner bogstaveligt talt op i en højere enhed. Og der er brug for disse kombinerede evner. Maskiner bliver en stadig større del af det moderne arbejdsmarked. Virksomheder på tværs af brancher og industrier oplever et stigende behov for maskinoperatører og maskinarbejdere til at betjene og tilse den maskinelle del af produktionen og virksomhedens drift. 

Kan du se dig selv i rollen som maskinoperatør, der har ansvaret for driften og sikkerheden af en virksomheds maskinudstyr, så læs med i artiklen. Her stiller vi skarpt på de forskellige jobmuligheder indenfor området, og vi giver et indblik i arbejdsområder, ansvarsopgaver og karrieremuligheder såvel som de forventede lønninger i faget.

indholdsoversigt

1. ledige stillinger
2. hvad er en maskinoperatør?
3. gennemsnitslønnen for en maskinoperatør
4. typer af maskinarbejdere
5. arbejdet som maskinoperatør
6. arbejdsmiljø og arbejdstider
7. kompetencer, uddannelse og karrieremuligheder
8. fordele ved at finde et job som maskinoperatør via Randstad
9. ofte stillede spørgsmål

 

ledige stillinger

 • Maskintekniker København/Frb.

  03-02-2023 København/Frb., Hovedstaden Fastansættelse

  Motiveres du af at drifte og vedligeholde større mekaniske anlæg? Og er du hands-on og nyder at optimere den daglige drift af komplekse anlæg? Så er det måske dig, Afatek A/S ...

  læs mere
 • Financial Accountant Hellerup

  03-02-2023 Hellerup, Hovedstaden Vikariat

  Drives du af et dynamisk og udfordrende arbejdsmiljø? Så er det måske dig, vi søger til en stilling som Financial Accountant for vores kunde. Du bliver en del af en hurtigt ...

  læs mere
 • Senior Financial Controller Hellerup

  03-02-2023 Hellerup, Hovedstaden Vikariat

  Trives du med at have ansvar, og motiveres du af innovative og dedikerede kollegaer? om stillingen Som Senior Financial Controller bliver du tilknyttet deres Finance & ...

  læs mere
 • Lagermedarbejder til LEGO Billund

  03-02-2023 Billund, Syddanmark Vikariat

  Skal du være med til at sikre den gode leg i børnefamilierne – og hos alle andre LEGO-elskere? Så bliv en del af pluk og pak-teamet hos LEGO i Billund og samtidigt en vigtig brik ...

  læs mere
 

hvad er en maskinoperatør?

Som maskinoperatør arbejder du med maskiner og udstyr. Dit arbejde foregår ofte på et produktionsanlæg, der masseproducerer forbrugsvarer eller elektroniske dele. Nogle af de maskiner, du sandsynligvis vil betjene, omfatter drejebænke, bore- og fræsemaskiner, gravemaskiner og maskinudstyr til præcisionsslibning. Du kan specialisere dig i at betjene en af disse eller flere typer udstyr.

Dit job som maskinarbejder indebærer ofte gentagelser som f.eks. hyppig brug af fodpedaler, håndtag og kontakter. Nogle gange står du også for tilsyn og optankning af de pågældende maskiner. Arbejdet som maskinoperatør kræver fysisk styrke og manuel fingerfærdighed, når der skal løftes tunge varer og sikres, at maskinerne fungerer korrekt. Maskinarbejdere står også for justeringen og kalibreringen af maskinerne for at forbedre effektiviteten og præcisionen.

Lyder et arbejde som maskinoperatør som noget for dig? Så læs videre for at finde ud af, hvilke kompetencer og kvalifikationer du skal besidde for at kunne trives i jobbet som maskinarbejder.

find dit næste job via os.

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for dygtige maskinoperatør. Registrér dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

opret profil
 

gennemsnitslønnen for en maskinarbejder

En maskinoperatørs løn kan variere en del alt efter virksomhed, arbejdets omfang, ansvar og maskinarbejderens særlige kvalifikationer og uddannelse. Ifølge Danmarks Statistik kan en nyuddannet maskinoperatør forvente en startløn på cirka 33.000 kroner om måneden før skat inklusiv pension og tillæg.

faktorer der kan spille ind på en maskinoperatørs løn

Der er flere forskellige faktorer, som har indvirkning ind på en maskinarbejders løn. Er du ansat under en overenskomst, vil den gældende aftale mellem fagforbund og virksomhed være afgørende. Derudover vil lønnen også kunne variere alt efter den virksomhed, du er ansat i. Har du uddannet dig i betjening af særlige maskiner indenfor et specifikt felt, vil du kunne forvente en højere løn. På samme måde vil din arbejdserfaring også spille ind i lønfastsættelsen.

find ledige stillinger

klik her
 

typer af maskinarbejdere

Der er naturligvis mange forskellige typer af maskinarbejdere afhængigt af den pågældende branche og virksomhed, man er ansat i. De forskellige typer omfatter blandt andet:

 • operatører af mobile anlægsmaskiner

Som operatør af mobile anlæg betjener eller kører du kraner og gaffeltrucks. Du kan også stå for betjeningen af mine- og udvindingsmaskiner i forskellige industrier.

 • operatører af bore- og fræsemaskiner

Som operatør af bore- og fræsemaskiner har du til opgave at opstille og betjene bore- og fræsemaskiner. Du bruger maskinerne til at bore huller i forskellige materialer som f.eks. metal og plast.

 • operatører af maskiner i byggebranchen

Som operatør af maskiner i byggebranchen har du til opgave at betjene eksempelvis gravemaskiner og cementblandere.

vikar eller fastansat?

Mulighederne er mange og valget er dit. Vi kan hjælpe dig uanset, hvad du vælger.

ledige job
 

arbejdet som maskinoperatør

En maskinoperatør betjener tungt maskineri til at udføre forskellige opgaver i fremstillings- og produktionsindustrien. Vi kaster her et blik på nogle af de væsentligste arbejdsopgaver og ansvarsområder i jobbet som maskinoperatør.

arbejdsopgaver og ansvarsområder

Der kan forekomme forskellige arbejdsopgaver afhængigt af den pågældende branche og virksomhed, men der er dog typisk visse ansvarsområder og opgaver, som går igen på tværs af brancher. Disse omfatter:

 • klargøring af maskiner til drift

Som maskinarbejder forbinder du maskinens dele i overensstemmelse med specifikationerne. Du er ansvarlig for at indstille maskinens driftsinformationer, som f.eks. hastighed, snitstørrelse og form. Før produktionen påbegyndes, kontrollerer du også maskinens kalibreringer.

 • reparation og vedligeholdelse af maskiner

En maskinoperatør har også til opgave at kontrollere om udstyret fungerer korrekt. Du spotter problemer og løser dem før de eventuelt udvikler sig til større problemer. Til tider skal du også teste maskinernes drift. Det er også din opgave at tjekke for mindre fejl og at udbedre dem, når en produktionsproces er gennemført.

 • overholdelse af sikkerhedsprotokoller

En maskinoperatør skal overholde alle sikkerhedsregler i forbindelse med sikker betjening af maskinerne. Du skrider til alle nødvendige handlinger for at værne om de respektive maskiner og personale, der benytter dem. Maskinarbejdere skal iføre sig det rette sikkerhedsudstyr under arbejdet med maskinerne.

brug for hjælp til dit CV?

Vi har samlet vores bedste råd til udarbejdelse af et power resumé til dit CV.

få gode råd her
 

arbejdsmiljø og arbejdstider

Maskinarbejdere arbejder primært i produktionsvirksomheder, lagre, værksteder eller produktionsanlæg, så du tilbringer det meste af din tid indendørs. Du arbejder som ofte i rene, veloplyste og ventilerede områder og håndterer ofte maskiner med høj hastighed. I dette arbejdsmiljø er det af afgørende betydning at overholde tidsplanen og opretholde en konstant produktionshastighed.

Du kan forvente at tilbringe det meste af din arbejdstid stående, siddende eller gående. I nogle tilfælde vil du også skulle foretage forholdsvist tunge løft. Maskinførere, der arbejder i bygge-, mine- eller borevirksomheder rejser landet rundt fra sted til sted afhængigt af arbejdslokationen.

Under arbejdet skal du bære beskyttelsesbeklædning som f.eks. kraftige arbejdshandsker, høreværn, beskyttelsesbriller, hjelm og støvler med indbygget stål. Personer, der arbejder i virksomheder, som producerer plastik eller produkter der udvikler dampe, bærer også ofte åndedrætsværn.

hvem er dine kolleger?

Som maskinarbejder vil du ofte arbejde arbejde i byggebranchen eller i produktionsvirksomheder. Derfor vil dine kolleger ofte bestå af alt lige fra lagerarbejdere, cnc-maskinister, cnc-drejere og cnc-operatører. Du kan også arbejde sammen med vedligeholdelsesteknikere og fabriksledere, såvel som andre specialister i form af montører og produktionsmedarbejdere, truckførere, teknikere og elektrikere

arbejdstider

En del maskinarbejdere arbejder fuldtid 37 timer om ugen. Eftersom de fleste produktionsvirksomheder arbejder i skiftehold, så skal man forvente, at der også kan forekomme aften- og natarbejde. I perioder med øget produktion kan der forekomme overarbejde, såvel som arbejde i weekenderne og på helligdage. Det er også muligt at have deltidsstillinger i flere virksomheder. Vikararbejde er også ofte en mulighed.

hvem er dine kolleger?

Som maskinarbejder arbejder du ikke kun sammen med andre produktionsmedarbejdere. Du har også en tæt kontakt til mange andre faggrupper, f.eks. truckførere, produktionsledere, teknikere og elektrikere.

find dine næste kolleger her
 

kompetencer, uddannelse og karrieremuligheder

Virksomhederne er på udkig efter maskinoperatører med de rette kvalifikationer, som kan bidrage til at øge produktiviteten.
Nogle af de primære krav til en karrierevej som maskinoperatør omfatter:

 • uddannelse

De fleste arbejdsgivere foretrækker at ansætte maskinarbejdere med en uddannelsesmæssig baggrund. Man kan uddanne sig som maskinarbejder ved at tage industriteknikeruddannelsen. Det er en erhvervsuddannelse, der tager mellem 2 til 6 år alt efter specialeretningen.

Som industrioperatør betjener du automatiske eller halv-automatiske produktionsanlæg og maskiner.

Det er også muligt at arbejde som maskinoperatør uden en industriteknikeruddannelse.

Et arbejde som produktionsmedarbejder kan med den rette erfaring og oplæring føre til et job som maskinoperatør.

 • oplæring

Så snart du er ansat, vil du ofte skulle igennem en oplæringsproces. Udover dine uddannelsesmæssige kvalifikationer tilbyder nogle virksomheder også lærlingeprogrammer. En nyudklækket maskinarbejder vil her ofte skulle følge og observere en erfaren medarbejder og hjælpe til med udførelsen af basale arbejdsopgaver under opsyn. Et sådan program kan tage alt mellem et par uger, måneder eller år afhængigt af udstyrets kompleksitet. Ved oplæringsprogrammets afslutning vil du have oparbejdet færdigheder, der styrker dig til nye og mere avancerede stillinger i din karriere.

 • certifikater

Nogle arbejdsgivere foretrækker at ansætte maskinarbejdere som besidder ekstra certifikater. Du kan derfor tilmelde dig kurser og forskellige certificeringsprogrammer indenfor industriteknikerbranchen for at øge dine jobmuligheder.

færdigheder og kompetencer

Du skal helst besidde følgende færdigheder for effektivt at kunne håndtere maskiner i travle produktionsmiljøer:

 • detaljeorienteret

Præcision og nøjagtighed er ofte vigtige elementer i en maskinarbejders arbejde. Derfor skal du være særligt opmærksom på selv de mindste detaljer i enhver arbejdsproces. Du vil ofte skulle styre særligt præcisionsudstyr, hvor fejlbedømmelse af selv den mindste millimeter kan have store konsekvenser. En enkelt lille fejl kan koste tid og kan derfor være en større omkostning i eksempelvis en produktionsvirksomhed.

 • stærke problemløsningsevner

Som maskinarbejder skal du løbende vurdere hvorfor eventuelle maskiner ikke præsterer sit optimale, og du skal her kunne diagnosticere og løse problemet for at kunne opretholde maskimal drift og produktion. En sådan opgave kræver, at du kan tænke kreativt for at kunne frembringe løsninger på komplekse problemstillinger.

 • analytiske færdigheder

En maskinarbejder skal kunne læse og forstå tekniske tegninger, komplekse instruktioner og andre specifikationer. Du skal også have indblik i de forskellige maskiners maksimale ydeevne og begrænsninger for at kunne vælge de rette maskiner til de respektive arbejdsopgaver.

 • gode multitasking-evner

Du skal kunne jonglere med flere forskellige opgaver på samme tid uden at forårsage fejl. Arbejdet er lige dele betjening af maskinudstyr såvel som en løbende vurdering af arbejdsprocessen og udstyrets ydeevne. Kan du miltitaske, vil det være en stor hjælp i effektiv og korrekt udførelse af forskellige simultane arbejdsopgaver.

 • fysisk styrke

Som maskinarbejder skal du helst være i forholdsvis god fysisk form, da der kan forekomme tunge løft og da det kan være fysiske krævende at styre visse maskiner.

karrieremuligheder

Flere og flere virksomheder gør brug af automation, hvilket bevirker, at der hele tiden udvikles nyt og specielt maskinudstyr. Det betyder, at maskinoperatører ofte skal tage kurser eller opnå nye certifikater for at blive mere alsidige og følge med i udviklingen. Jobmulighederne varierer afhængigt af den pågældende branche. Men eftersom brugen af maskiner forøges og avanceres, vil du som maskinarbejder ofte have adskillige muligheder for at specialisere eller udvikle dig yderligere i branchen. Du kan specialisere dig i forskellige maskinbetjeninger. Du har også mulighed for at uddanne dig til procesoperatør, og dermed arbejde med mere automatiserede og digitaliserede processer.

En anden mulighed er at oparbejde dine færdigheder og erfaring og avancere til forskellige lederstillinger, som for eksempel produktionsleder, salgsleder eller lagerchef.

find din næste job via randstad

klik her
 

fordele ved at finde et job som maskinoperatør via randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer maskinarbejdere til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.

vikariater

Hos Randstad er vi mange kunder, som har behov for hjælp i kortere eller længere perioder. Ved at arbejde som vikar opbygger du erfaring, og du får indblik i flere forskellige virksomheder. Hvis du ønsker det og gør et godt stykke arbejde, kan et vikariat også føre til en fastansættelse.

projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

fastansættelse

Randstad rekrutterer maskinoperatører til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

 

ofte stillede spørgsmål

 • hvad er en maskinoperatør?

  En maskinoperatør er ansvarlig for betjening, klargøring og vedligeholdelse af sofistikeret maskineri eller udstyr i eksempelvis en produktionsvirksomhed. Du kan arbejde med computerstyrede eller manuelt betjente maskiner.

 • hvilke opgaver har en maskinoperatør?

  Maskinarbejdere udfører forskellige opgaver, herunder installation og vedligeholdelse af maskiner. De foretager også periodisk kontrol af maskinerne og udbedrer eventuelle fejl og problemer. Arbejdsopgaverne omfatter også betjening af værktøj, justering af maskiner til forskellige funktioner og rengøring af maskinerne. Maskinarbejdere er ansvarlige for kvalitetskontrol og for at sikre overholdelse af alle regler vedrørende sikkerhed.

 • hvilke kompetencer kræver det for at blive maskinoperatør?

  En maskinoperatør skal kunne tænke kritisk for at analysere forskellige problemer og situationer, der afføder fornuftige løsninger. Arbejdet som maskinoperatør vil også være egnet til personer, der har blik for selv de mindste detaljer og som tillige er gode til at kommunikere. Klik her og læs meget mere om kompetencer, færdigheder og uddannelse.

 • hvilken uddannelse kræver det for at blive maskinarbejder?

  Du kan uddanne dig til maskinarbejder ved at tage industriteknikeruddannelsen. Det er en erhvervsuddannelse, der varer mellem 2 til 6 år alt efter hvilken retning, du ønsker at specialisere sig i. Det er også en god idé at deltage i diverse kurser og certificeringsprogrammer for at tilegne sig specialviden og nye færdigheder.

 • hvordan søger jeg et job som maskinoperatør?

  Du kan finde vores ledige stillinger her. Du er også meget velkommen til at uploade dit CV i vores database, så kontakter vi dig, hvis vi finder et job, som matcher dine kompetencer.

  Har du brug for hjælp til ansøgningen? Så tjek vores mange jobsøgningstips her!