33.
a. Randstad A/S har p.t. overenskomst på følgende områder:
- Funktionæroverenskomst for Handel, Viden og Service mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK/Privat og HK Handel
- Landsoverenskomst for vikarer mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Fagligt Fælles Forbund
- Landsoverenskomst Teknisk Landsforbund mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og Teknisk Landsforbund
- Industriens overenskomst mellem DI og CO-industri
- Randstads virksomhedsoverenskomst på træindustriområdet mellem Randstad A/S og Fagligt Fælles Forbund
- Randstads virksomhedsoverenskomst på mejeriområdet mellem Randstad A/S og Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet, Mejeribranchen
- Randstads virksomhedsoverenskomst på bager- og møllerområdet mellem Randstad A/S og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet Håndværker/industrigruppen, Bager- og Møller-branchen
- Bygningsoverenskomsten mellem Dansk Byggeri og 3F
Indenfor ovennævnte overenskomsters områder, kræver loven ikke, at vikarbureauet ligebehandler i forhold til kundens vilkår. Randstad A/S kan – som klart udgangspunkt – nøjes med at følge bureauets egne overenskomster.
Kunden bedes dog oplyse, hvis kunden selv har en overenskomst eller lokalaftale, som indeholder vilkår, som kunden har pligt til at følge i forhold til indlejede vikarer, således at Randstad A/S også kan tage hensyn til kundens overenskomstmæssige forpligtelser. Det kan eksempelvis dreje sig om Industriens Overenskomst. Randstad A/S forbeholder sig ret til at regulere prisaftalen mv. i overensstemmelse hermed.
b. Såfremt vikariatet ikke omfattes af ovennævnte overenskomster, og kunden har overenskomst/lokalaftale/kutyme, som omfatter det pågældende arbejde, er kunden forpligtet til at påse, at Randstad A/S modtager kopi af disse og/eller en fyldestgørende beskrivelse af indholdet af disse for så vidt angår regler om løn, arbejdstidens længde, overarbejde, pauser, hvileperioder, natarbejde, ferie og
helligdage. Dette orienteringskrav er en følge af, at der gælder et ligebehandlingsprincip i vikarloven, således at Randstad A/S er forpligtet til at give vikaren mindst samme vilkår på de nævnte områder, som hvis vikaren havde været direkte ansat hos kunden til at udføre samme arbejde.
c. Såfremt hverken Randstad A/S eller kunden har overenskomst og/eller lokalaftale, der dækker det pågældende arbejde, indebærer ligebehandlingsprincippet, at der skal ske ligebehandling i forhold til eventuelle andre bindende generelle bestemmelser hos kunden, f.eks. kutymer. Derfor er kunden forpligtet til at påse, at Randstad A/S modtager fyldestgørende information om indholdet af disse for så vidt angår regler om løn, arbejdstidens længde, overarbejde, pauser, hvileperioder, natarbejde, ferie og helligdage.
d. I de situationer, hvor ligebehandlingsprincippet skal overholdes, jf. pkt. 33. b. og 33.c. skal kunden også oplyse derom, hvis kunden
har særlige regler om:
- Beskyttelse af gravide eller ammende kvinder, f.eks. betaling i
forbindelse med barselsrelateret fravær frem til og med 14. uge
efter fødslen.
- Beskyttelse af børn og unge
- Ligebehandling af mænd og kvinder eller
- Bekæmpelse af forskelsbehandling på grund af køn, race, etnisk
oprindelse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel
orientering.
Idet Randstad også i forhold til sådanne vilkår er forpligtet til at iagttage et ligebehandlingsprincip i forhold til vikarerne.
e. Kunden er forpligtet til straks at oplyse Randstad A/S om ændringer i kundens overenskomstforhold mv. jf. oplysnings-forpligtelserne i pkt. 33 a, b, c og d. Herunder, men ikke begrænset til, overenskomstdækning af yderligere arbejdsområder, overenskomstfornyelser samt ændringer i øvrigt af eksisterende overenskomster, lokalaftaler, kutymer mv. samt særlige regler af relevans for arbejde udført af vikarer fra Randstad A/S.
f. De, i aftalen, anførte priser ændres ved overenskomstmæssige ændringer i aftaleperioden, ligesom de anførte priser, udover de overenskomstmæssige ændringer, reguleres en gang årligt pr. 1. januar, uden særskilt varsel, med den %-vise ændring i nettoprisindekset.