en it-uddannelse gør dig attraktiv på arbejdsmarkedet

Hvis man gerne vil være med til at gøre en vigtig forskel i fremtidens samfund, så er en it-uddannelse noget nær det sikre valg. Men der er mange retninger inden for it, og nogle er mere populære end andre. Vi har taget en snak med Sif Neldeborg, der er digital projektleder hos IT-Branchen, om, hvilke specialer, der er hottest lige nu, og hvor it-medarbejderne egentlig helst vil arbejde henne.

Hvilke typer it-medarbejdere er i højest kurs i øjeblikket?

"Det er især IKT-specialister der efterspørges ude hos vores medlemmer. Det betyder it-medarbejdere som kan udvikle, drive og vedligeholde IT-systemer. Det er de færreste it-virksomheder, som formår at dække deres behov for udviklere helt. Erhvervsstyrelsen lavede i 2016 en undersøgelse af hvilke kompetencer virksomheder har forsøgt at rekruttere uden held." siger Sif Neldeborg.

Kilde: Virksomheders behov efter digitale kompetencer, Erhvervsstyrelsen, 2016

Hos Randstad bekræfter IT-rekrutteringskonsulent Dennis Hyldgaard, at it medarbejdere i stigende grad efterspørges af virksomheder. "Særligt backend udviklere som .net udviklere og C# udviklere er i høj kurs. Men kigger man udover disse, så er it arkitekter også en stigende efterspurgt gruppe. Det skyldes, at mange it virksomheder i dag har outsourcet programmeringsarbejdet til eksempelvis østlande, og så skal de have en tovholder i Danmark«

Kan man tale om at nogle udviklersprog er mere populære end andre?

Det er svært at sige noget generelt om udviklersprog da der ikke findes en rapport som kortlægger brug af de mere end 40 forskellige kodesprog.

"Taler vi backend udviklere, hører vi ,at de tunge Enterprise Arkitekter (EA) er hottest lige nu, og jeg talte for nyligt med direktøren i det odenseanske udviklingshus Oxygen, Claus Winther, som fortalte mig, at det, der er i høj kurs, er den seniorarkitekt, der kan følgende; Et overblik over kundens snitflader, kende til erp, pim og damsnitflader og et dybt kendskab til den valgte platform som for eksempel Sitecore." Med den type arkitekt om bord vil vi kunne lave en solid plan, der sikrer deadlines og økonomi holder. Samtidig med at kunden ved, hvad vi forventer af dem og deres IT afdeling, sagde han", fortæller Sif Neldeborg. 

Hvilken type virksomheder vil it-udviklere helst arbejde for?

"Det kommer helt an på, hvem du spørger, men hvis du vil vide, hvilken it-virksomhed, som er den bedste arbejdsplads, har Great Place To Work, som vi samarbejder med, hvert år en undersøgelse af, hvilke virksomheder, der opnår den bedste medarbejdertilfredshed," fortæller hun.  

"Her kan vi for eksempel fremhæve virksomheden Pentia, der vandt specialprisen for livsbalance. Lige nu er der stor fokus på arbejdstid som det nyfundne medarbejdergode. Vi ser større og større fokus flytte mod arbejdstiden, hvilket meget godt afspejler den politiske debat om effektiv udnyttelse af tid, som fortsat foregår på Christiansborg," lyder det fra Sif Neldeborg.

Den stigende digitalisering vil komme til at betyde en stigende efterspørgsel efter it-folk - hvad skal vi gøre for at undgå flaskehalse?

"Vi skal først og fremmest have et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og branchen for at sikre, vi uddanner nok folk men også de rigtige folk. I IT-Branchen har vi gennem de senere år inviteret de danske universiteter med ind i foreningen for at sikre, at de sidder med ved bordet, når vi taler fremtidens kompetencer. Sidste år åbnede IT-Universitet op for en fordobling af pladser på BA i softwareudvikling og de har siden også lanceret en ny BA uddannelse i Data science," forklarer Sif Neldeborg.

Erhvervsstyrelsens rapport fra 2016 konkluderer at især rekrutteringsudfordringer skyldes både for ’få’ og de ’forkerte’ IKT specialister. Kortlægningen peger på, at rekrutteringsudfordringerne i forhold til konstruktionskompetencer imidlertid skyldes, at arbejdsudbuddet rent antalsmæssigt er for lavt.

"Men derudover er det også meget vigtigt, at vi sørger for, at flere kvinder uddanner sig inden for tech og vælger tech som karrierevej. Vi kan ikke undvære en halv befolkning. Derfor har vi i IT-Branchen et udvalg for kvindelige ledere i it, hvor vi arbejder for et mere mangfoldigt techmiljø i Danmark," tilføjer hun

"Sidst men ikke mindst skal vi sikre løbende efteruddannelse ude hos virksomhederne for at udnytte den eksisterende arbejdsstyrke bedst muligt. Som nævnt ovenfor ændrer det sig løbende, hvilke teknologier der er hottest og derfor de mest lønsomme at være specialist inden for," lyder det fra Sif Neldeborg.

artiklens ekspert

Sif Neldeborg - Digital projektleder hos IT-Branchen

Master i Digital Design & Kommunikation fra IT-universitetet

< gå tilbage forrige side