Nogle gange kan man blive grebet af en stemning - og vupti - pludselig er man kommet med et udsagn, der ikke helt holder vand. Men hvad gør du, hvis du pludselig står i den noget uheldige situation? Og hvordan rygsvømmer du dig bedst muligt ud at problemet?
»Som udgangspunkt skal man naturligvis aldrig lyve om noget og altid tale sandt. Det er og må være regel nummer et. Men alligevel kan det selvfølgelig ske, at man måske kommer til at omgå sandheden i en eller anden form. Det kan være, at du har været på et kundebesøg og er blev revet med af stemningen, og så har du måske fortalt, at ordren var hjemme - uden at det helt holdt vand,« siger Rasmus Risvig Hansen, national director hos Randstad og understreger, at så snart man føler, at man er gået for langt, er det vigtigt at agere herefter.
»Så snart man opdager, at man har bevæget sig ud på dybt vand, så gælder det om at agere og straks udbedre skaden. Jeg har mødt folk, der bare er fortsat ud af tangenten, men husk på at jo længere du kommer ud i din løgn, desto sværere bliver det at redde den hjem igen,« råder han.
Som med så meget andet så findes der både de helt grelle og de mindre grelle eksempler på, at folk har omgået sandheden.
»Når vi har kandidater til jobsamtale, vil jeg vove den påstand, at vi gennem spørgeteknikker i 95 pct. af tilfældene kan gennemskue, om en kandidat taler sandt. Og hvis det er tydeligt, at det ikke er tilfældet, diskvalificerer man altså sig selv på forhånd. Nogle går endog så vidt som til at omgå sandheden i deres ansøgning eller på CV’et - og det kan jeg kun på det kraftigste anbefale, at man ikke gør! De fleste rekrutteringskonsulenter er skolet i forskellige spørgeteknikker, der gør, at man med stor sandsynlighed bliver taget med fingrene i kagedåsen,« forklarer han.
Hvis du alligevel - bevidst eller ubevidst - er kommet til at omgå sandheden, har Rasmus følgende råd til, hvordan du kommer bedst muligt ud af situationen igen.
- Stop løgnen, læg dig fladt ned og sig til de involverede personer, at du måske nok ikke har fortalt hele sandheden
- Prøv at analysere, hvorfor du er havnet i den pågældende situation og find ud af, hvordan du kan tage forholdsregler fremadrettet, så det ikke sker igen.
- Fortæl din nærmeste leder om situationen – og uddyb gerne over for ham eller hende, hvorfor du er havnet i den suppedas.
- Lad være med at love noget, du ikke kan holde efterfølgende.