Din hjerne har også brug for at lade op og prøve noget nyt.

I disse uger er der mange, der tager hul på årets højdepunkt, nemlig ferien. I Danmark har vi typisk mellem fem og seks ugers ferie, og de fleste arbejdstagere afvikler størstedelen af deres ferie i juni, juli eller august.



»Det er en fantastisk tid, som også skaber ekstra god stemning kollegaerne imellem. Og selv om vi lever i en verden, hvor fritid og arbejdsliv smelter sammen, så vil jeg mene, at de fleste er dygtige og kloge nok til at koble af og lade batterierne op,« siger Michael Holm, der er direktør hos Randstad. 

Nogle slukker mobilen, andre tjekker engang imellem

Men han fastslår samtidig, at måden, ferien bedst afvikles på, også er meget individuel.



»Nogle medarbejdere har det bedst med at lukke helt ned i ferien og slukke alle devices, men så er der også andre, der har det bedst med at være på mail eller telefon i hvert fald en gang imellem. Jeg tror, at det er meget individuelt, og jeg synes, det må være op til den enkelte at afgøre, hvad der er bedst, og hvordan han eller hun kobler bedst af,« siger han.



Hjerneforsker Saga Steinmann Madsen er enig i, at menneskers behov er meget individuelle, men hun understreger, at ingen ved med 100 procent sikkerhed, hvad der foregår inde i hjernen under en ferie – fordi det simpelthen endnu ikke er teknologisk muligt at gennemføre et sådan forsøg.

Vores viden om hjernen er begrænset

»Hjernen er i høj grad stadig en ”sort boks”, som vi historisk set kun for alvor har beskæftiget os videnskabeligt med i kort tid. Selv om hjerneforskningen eksploderer i disse år, så er vores viden om hjernen stadig i høj grad præget af, at vi endnu ikke har det fulde billede af sammenhængen mellem vores helt almindelige liv og de kemiske og fysiske funktioner, som grundlæggende er det, vores hjerner består af,« forklarer hun.



Men med lidt god vilje kan man godt sige visse ting om hjerner og ferie med udgangspunkt i den viden, vi har i dag, fortæller hun.



»I forbindelse med mit arbejde med hjerneforskning er én ting blevet meget klart for mig, nemlig at verden kan og skal forklares indefra og ud - og ikke omvendt, som vi ellers har tendens til. Man skal forstå hjernen for at kunne give den de allerbedste vilkår,« siger Saga Steinmann Madsen. 

Hjernen lader også op på ferien

»De fleste af os er nok rigtig glade for vores ferier, og det er vores hjerner faktisk også. Vi får lov at slappe af, for der er typisk ikke så mange deadlines og opgaver. Så vi bruger tiden til at lade op, og vi får ny energi og måske endda ny inspiration,« siger hun, 



»Inde i hjernen betyder det, at vores hjernebølgeaktivitet ændrer sig i forhold til hverdagens opgaver. Og netop det faktum, at vi på ferien bruger hjernen på en anden måde - med knapt så krævende opgaver og mere lystbetonet – betyder, at de dele af vores hjerner, som understøtter de kognitive og eksekutive funktioner, får lov til at slappe af,« forklarer hjerneforskeren.



Ifølge Saga Steinmann Madsen er det, at man har mange opgaver i sin ferie, ikke ensbetydende med, at hjernen ikke får hvile, så længe den får lov til at beskæftige sig med noget andet end i dagligdagen, hvilket er vigtigt.