De færreste mennesker går gennem et helt arbejdsliv uden på et eller andet tidspunkt at blive mødt af en opsigelse. Alligevel oplever mange den situation som et granatchok – som om det var verdens undergang, hvor man måske i stedet skulle se det som en ny mulighed i livet?

Nogle gange kommer en opsigelse som lynet fra en klar himmel, mens modtageren andre gange godt har på fornemmelsen, at den er på vej. Men uanset hvordan og hvornår den lander på bordet, så bliver den ofte opfattet som uretfærdig og uberettiget og ofte med en følelse af, at det er alle de andre, der bare ikke har forstået, hvilken indsats den nu opsagte medarbejder har lagt for virksomheden.

Men selv om det selvfølgelig er lettere sagt end gjort, så er det bare så vigtigt, at du bevarer fatningen i sådan en situation. Du må ikke handle irrationelt og for eksempel begynde at lufte dine frustrationer. I stedet skal du fokusere på, hvordan situationen kan udgøre din store mulighed.

»En opsigelse er meget tabubelagt og noget, man nødigt vil udsættes for. Og mange reagerer også meget irrationelt og begynder at sparke bagud og - måske endnu værre - falder ned i et dybt hul. De bliver i den grad stødt på manchetterne,« siger Gitte Ostenfeld, rekrutteringschef i Randstad, der samtidig understreger, at selv om det er svært, så skal man prøve at vende den om og se situationen som en ny mulighed.

rusker op i hverdagen

»Når man modtager en opsigelse, så skal man forsøge at tænke fremad, for lige meget hvordan du vender og drejer situationen, så har du ikke en fremtid i den virksomhed, som har afbrudt samarbejdet med dig. Og det paradoksale er, at efter et stykke tid, når man er kommet på den anden side – for det gør alle - så ser den opsagte medarbejder ofte tilbage på hele situationen som noget positivt i deres karriere,« fortæller Gitte Ostenfeld.

»Jeg tror, at mange i dag sidder i job uden den store motivation, og måske dagdrømmer de om en helt anden branche eller karrierevej - men de er blevet magelige og orker ikke lige at bevæge sig ud på jobmarkedet. Men når de så bliver mødt med en opsigelse, så bliver de lige pludselig tvunget til at handle og finde på noget nyt,« forklarer hun.

afskrækker ikke din nye arbejdsgiver

Gitte Ostenfeld synes da også, at det er ærgerligt, at en opsigelse ofte netop bliver til tabu og noget, man helst ikke taler om – særligt overfor ens nye arbejdsgiver.

»Når jeg afholder samtaler med nye medarbejdere, så viser det sig altid, at størstedelen har prøvet at blive opsagt, men det er vidt forskelligt, hvordan man tackler spørgsmål om det emne,« siger hun og giver følgende råd:

»Man skal naturligvis altid være ærlig, og så skal man fortælle, hvorfor samarbejdet blev afbrudt og ikke mindst, hvad man har lært i jobbet. Men det vigtigste er, at du ikke viser dine frustrationer og går i gang med en forsvarstale i forhold til, hvorfor det gik galt – for eksempel at det var alle de andres skyld - for så kan dit svar hurtigt ende som et selvmål.«

sådan skaber du en karrierefremmende opsigelse:

Afskedigelsessamtale

Hvis du bliver opsagt i en virksomhed, så får du som regel også en opsigelsessamtale. Men lad være at tage samtalen i samme sekund, hvor du får din opsigelse i hånden, for det øger risikoen for, at du kommer til at handle irrationelt. Aftal i stedet et møde et par dage efter.

På mødet skal du være knivskarp, venlig og imødekommende. Benyt muligheden til at få aftalt hvordan I melder situationen ud i organisationen, og hvad du eventuelt kan få med dig videre (telefonnummer, computer og den slags).

Brug dit nære netværk

Det er klart, at man ofte føler uretfærdigheden stærk i en sådan situation, og så har man altså også bare behov for at åbne for frustrationsventilerne. Men lad være med at gøre det offentligt og slet ikke på sociale medier. Udnyt i stedet dit allernærmeste netværk – og gør så en indsats for at komme hurtigt videre.

Få en god reference

Det er vigtigt, at du ikke smækker med dørene, men derimod taler positivt om din tid i virksomheden. Det gælder selvfølgelig især, hvis du gerne vil have en reference fra virksomheden til din kommende arbejdsgiver, og en sådan kan da også blive guld værd i dit videre karriereforløb.

Undgå tabuet

Når du bliver opsagt, skal du i gang med at aktivere dit professionelle netværk, og her er det vigtigt at være ærlig. Tænk bare hvis du kommer til at fortælle en forkert historie - det kan bringe dig i en meget uheldig situation, hvis det kommer frem, ligesom det i værste fald kan lukke døre og muligheder for dig i fremtiden.

Opstil scenarier

Når du bliver opsagt, så skal du se det som en mulighed for at genoverveje, om du egentlig laver det rigtige – det der gør dig glad og motiveret – og om du for eksempel overhovedet er i den rette branche for dig?

Og hvis du gerne vil videre, hvad har du så brug for i forhold til videreuddannelse for eksempel? En opsigelse er din store mulighed for at sætte nye mål – men husk at gøre dem realistiske og vende dem med folk, der er i stand til at give dig konstruktiv feedback uden filter.

Øv dine svar

Det er uundgåeligt, at du før eller siden – for eksempel til jobsamtalen eller af dine kommende kollegaer – vil blive spurgt ind til, hvorfor du stoppede i den tidligere virksomhed. Det er derfor en rigtig god idé at øve dine svar. Men husk at gøre det ærligt, nøgternt og uden at du sparker bagud.