Randstad Danmark fylder 20 år den 1. oktober 2017. Og selvom Randstads historie går endnu længere tilbage, når vi kigger ud i verdenen – Randstad blev etableret i Holland i 1960 - så er det særligt de seneste 20 år - med den teknologiske udvikling - der har stået i forandringernes tegn.

Et ord som ’disruption’ er vundet mere og mere frem, særligt når det gælder arbejdsmarkedet, og det med god grund, for teknologien har i den grad betydet, at vi har fået ændret vores processer og arbejdsgange.

I anledning af Randstads jubilæum har vi spurgt en række personer om, hvad der har været de største forandringer i løbet af de 20 år, og hvordan de tror, at fremtiden vil tegne sig på arbejdsmarkedet.

Jan Bentzen er en af dem, der har arbejdet længst tid i vikar og rekrutteringsbranchen i Danmark – i alt 34 år er det blevet til. Jan blev ansat i økonomiafdelingen hos Sejersen Vikar tilbage i 1983 (Sejersen Vikar blev opkøbt af netop Randstad i 1997).

Første person med en computer på kontoret.

Den helt store forskel fra 20 år siden og til i dag handler ifølge Jan Bentzen om teknologi og processer.

»Der er ingen tvivl om, at teknologien har været med til at forandre markedet markant. I slutfirserne blev jeg som den første på kontoret udrustet med en computer, og ellers foregik alt manuelt.

»Vi modtog ansøgninger og CV’er med posten og brugte poloraidkameraer til at fotografere kandidaterne med. Alle CV’er og lister over kandidater blev opbevaret i store arkivskabe, og hele løndelen foregik også manuelt. Enten kom timesedlerne med posten eller også skulle konsulenten selv hente dem ude hos vikarerne, og efterfølgende skulle timerne så registreres manuelt, hvorefter lønnen skulle overføres. Det var meget omstændeligt sammenlignet med i dag, og det er også helt sikkert, at fejlprocenten var markant hørere dengang« fortæller Jan Bentzen.

Vikarer var primært ufaglært arbejde

Ifølge Jan Bentzen er det også interessant at se, hvordan selve vikarbegrebet har taget en drejning.

»For 20 år siden var det at være vikar noget ganske andet, end det er i dag. Der var typisk tale om ufaglært arbejde, og der var ikke mange, der tænkte tanken at søge arbejde gennem et vikarbureau, hvis de kom ud i ledighed. Sådan er det ikke i dag. I dag er der lige så mange faglærte som ufaglærte medarbejdere, og går man hen og bliver ledig i dag, tænker mange vikarvejen ind i processen,« fortæller Jan Bentzen.

Brodne kar er forsvundet.

Vikarmarkedet har altid været kendetegnet ved mange udbydere og en meget intens konkurrence.

Det var ikke anderledes for 20 år siden - tværtimod.

»Det har altid været et marked med benhård konkurrence. Men konkurrencen er blevet mere fair de senere år – og særligt efter vi i 2013 fik vikarloven, som satte nogle regler op for at drive vikarbureau. Det gjorde det vanskeligt for mange af de "brodne kar", og de forsvandt langsomt fra markedet,« fortæller Jan Bentzen.

Fremtiden byder på mere

Jan Bentzen er ikke i tvivl om, at markedet for vikarer vil vokse yderligere i de kommende år.

»Jeg tror, at det at arbejde som vikar vil blive mere og mere udbredt i årene fremover – ligesom begreber som contractors og freelancere vil blive mere udbredt. De nye generationer vil gerne prøve en masse opgaver, og her tror jeg, at vikarbranchen vil spille en afgørende rolle i årene fremover. Også den teknologiske udvikling vil sætte sit præg på fremtiden. De vikar- og rekrutteringsbureauer, der formår at lade teknologien og mennesket gå hånd i hånd, er klart dem, der vil få størst succes i årene fremover,« fastslår Jan Bentzen.