Kampen om medarbejderen intensiveres i disse år, og der er en tydelig tendens til at arbejdsliv og privatliv går i symbiose. Men hvad kan virksomheden gøre, for at medarbejderen ikke bliver overbelastet? Og skal man overhovedet gøre noget?

En af de mest succesfulde virksomheder lige nu er energiselskabet Ørsted. Vi har spurgt HR-direktør Hanne Blume fra energiselskabet Ørsted om, hvorfor det er så væsentligt at fokusere på medarbejderens sundhed:

Hvorfor er det så væsentligt, at virksomheden går op i medarbejderens sundhed?

»Tingene er ændret i dag i forhold til tidligere. Tidligere sluttede ens arbejdsdag måske kl. 16.00, og når man kom hjem, havde man fri, for der var ikke lige en internetopkobling eller en mail på telefonen, der ikke kunne vente til dagen efter. I dag er medarbejderes arbejdsliv mere fleksibelt og smelter derfor ofte sammen med privatlivet, og i den kontekst har vi som virksomhed et stort ansvar i forhold til, om medarbejderne er sunde og trives. Hvis man ikke lever sundt og har det godt, kan det få alvorlige konsekvenser - ikke bare for virksomheden, men i høj grad også for den enkelte, og vi skal som virksomhed hjælpe til, at den enkelte får et fysisk og mentalt overskud, blandt andet ved at opfordre til en sund kost, god søvn og rigelig med motion.«

Hvilke indsatser har I gjort i Ørsted for at højne medarbejdernes sundhed?

»Vi har faktisk gjort en hel del. Vi arbejder i dag aktivt med det bæredygtige arbejdsliv med mulighed for at træffe sunde valg – som selvfølgelig også giver en god synergi til de produkter, vi udbyder i markedet. Det bæredygtige arbejdsliv bygger på fire grundsten: Kost, motion, søvn og mental balance. Og særligt i forhold til sidstnævnte – mental balance - har det været afgørende for os blandt ledere og medarbejdere at skabe en kultur, hvor det ikke er tabu at tale om et begreb som eksempelvis stress. Det er klart, at man som virksomhed ikke kan diktere, hvad en medarbejder skal spise, hvor meget vedkommende skal motionere, eller om han eller hun får den fornødne søvn, men vi kan opfordre til det og ikke mindst skabe nogle miljøer, der gør det muligt for medarbejderne.«

Hvad har resultaterne været?

»Det er altid svært at sætte to streger under et resultat, når det handler om sundhed, for der er også udefrakommende faktorer, der spiller ind. Men vi har fået opbygget høj awareness om det at være sund og har fået aftabuiseret det at tale om stress. Vi kan også se, at når vi gør en indsats, så har det en effekt. Når vi fx arbejder aktivt med søvn og skaber opmærksomhed omkring det, så bruger færre deres sundhedsforsikringer. Vi oplever også, at medarbejderne er virkelig engagerede og faktisk selv har efterspurgt flere af vores initiativer. Endelig ligger vi helt i top, når det gælder arbejdsglæde - og vi har et forholdsvis lavt sygefravær i organisationen. Det tror jeg ikke, vi ville gøre, hvis ikke vi arbejdede aktivt med det bæredygtige arbejdsliv.«