vores job forsvinder ...

Randstad gennemfører fire gange årligt en undersøgelse blandt lønmodtagere i 34 lande. I Randstads Workmonitor undersøger vi lønmodtagerenes holdninger til forskellige arbejdsmarkedsrelaterede emner. 

Denne gang har vi set nærmere på den digitale udvikling i forhold til jobmarkedet. Hvad skal man dygtiggøre sig inden for, hvis man vil være sikret et job i fremtiden? Hvor parate er virksomhederne til fremtidens udfordringer? -  Og tror medarbejderne overhovedet på, at virksomhederne er i stand til at finde talenterne?

Læs her hvordan danskerne ligger i forhold til gennemsnittet i de 34 lande.

Mange jobs automatiseret i fremtiden

23 procent af de danske lønmodtagere forventer, at deres job er automatiseret i løbet af de kommende fem til 10 år. Selvom tallet er højt, er det intet i forhold til, hvad man forventer i andre lande. I de 34 lande hvor undersøgelsen er gennemført, forventer 34 procent, at deres job er erstattet af teknologien i løbet af fem til 10 år.

Arbejdsgiverne bør investere mere i digitale kompetencer

56 procent af de danske lønmodtagere mener, at deres arbejdsgiver bør investere mere i digitale kompetencer. Det er dog væsentligt under gennemsnittet - 64 procent mener, der bør investeres mere her i.

Danske lønmodtagere: Vi er parate til de digitale udfordringer

81 procent af de danske lønmodtagere føler sig godt rustet til at varetage de digitale udfordringer, som de møder i deres job. Og det er over gennemsnittet i de 34 lande, hvor kun 78 procent føler sig rustet til dette.

Lønmodtagere i hele verden: Det bliver vanskeligt at finde talenterne

Næsten halvdelen (46 procent) mener, at deres arbejdsgiver har svært ved at finde talenterne i dag. Selv om tallet er forholdsvis højt, er det intet sammenlignet med hvor svært medarbejderne mener, det er i andre lande. Her mener et gennemsnit på 61 procent, at det er vanskeligt for virksomhederne.

Skal du vælge studie – så vælg den naturvidenskabelig retning

Efter sommerferien starter mange op på et nyt studie, og når det er overstået om måske tre eller fem år, er det klart, at tanken rammer - Er der overhovedet behov for de kompetencer? Hvis man spørger lønmodtagerne, er der ingen tvivl om, at de mener, at de studerende burde søge i retning af de naturvidenskabelige fag, og det gælder både, hvis man spørger danskerne eller tager gennemsnittet af de 34 lande.

Hvis du ønsker den fulde rapport, hvor du kan se svarprocenterne for de enkelte lande, kan du finde den her

< gå tilbage forrige side

Kommentarer

 • 08-08-2019 IT konsulent Per Kenneth Rystrand, NdependIT
  Under overskriften "Vores job forsvinder..." - Ja, det er der nok nogen der gør, men jeg tror mere på, at det drejer sig om opgaver der i fremtiden bliver overtaget og udført ved hjælp af SW-robotter og AI, hvilket jo egentlig er positivt for mange af de lønmodtagere der indgår i undersøgelsen. Medarbejderne beholder deres jobs, men vil i langt højere grad kunne bruge deres faglige kompetencer til specialiserede ting, istedet for at udføre daglige trivielle opgaver.

  Det fremgår af undersøgelsen, at 56 procent af de danske lønmodtagere mener, at deres arbejdsgiver bør investere mere i digitale kompetencer. Jeg gætter på, at det både er arbejdsgivers og arbejdstagers uddannelse, der her er tale om. Der bør derfor indføres kompetencegivende uddannelse og efteruddannelse, indenfor IT disciplinerne på de danske uddannelsesinstitutioner, i alle fag også de ikke-tekniske.

  Danske lønmodtagere føler sig godt rustet til at varetage de digitale udfordringer, som de møder i deres job - i dag, men hvad med morgendagens udfordringer, er vi godt nok klar til dem? Jeg tror nej - i og med at, der indenfor det offentlige ikke investeres nok i forskning og formidling af viden omkring RPA (Robotics Proces Automation), altså i SW robotteknik med kunstig intelligens. Det må der gøres noget ved meget hurtigt, hvis vi Danmark også vil være på forkant her.

  Som en følge heraf, vil virksomhederne naturligt have svært ved at finde talenterne, som det fremgår af undersøgelsen. De ved jo ikke, hvem og hvad de skal lede efter. Interne HR medarbejdere og eksterne rekrutteringskonsulenter må derfor også på skolebænken, for lære om den nye teknologi.

  Der sker erfaringsmæssigt ofte det, at når der politisk lægges planer for den fremtidige uddannelse, så prioriteres der efter i hvilken retning "vinden blæser", og undersøgelsens deltagere konkluderer da også, at de studerende bør søge i retning af de naturvidenskabelige og tekniske fag. Jeg er til dels enig, men jeg håber da fortsat, at vores samfund også vil uddanne de unge indenfor humaniora og de samfundsvidenskabelige fag, for i fremtiden vil der helt sikkert også blive brug for fx jurister, lærere, historikere og psykologer, for ikke at glemme murere, tømrere og elektrikere, og andre indenfor håndværksfagene. Disse faggrupper vil så bare også have et behov for viden om fremtidens teknologier.

  Tak for en god rapport til Randstad.

skriv en kommentar

 1.  
indsend din kommentar