find info om jobbet som tømrer.

Som tømrer får du muligheden for at udfolde dine kreative og håndværksmæssige evner på en lang række forskellige projekter. Det kan spænde lige fra opgaver ved konstruktionen af nye huse til forskellige reparations- eller renoveringsopgaver. Jobbet som tømrer byder på masser af fysisk udfoldelse ved arbejde såvel indendørs som udendørs. Mulighederne for arbejde er gode, da du kan træde ind med dine tømrerkvalifikationer i flere forskellige virksomheder og brancher.

Er du interesseret i at vide mere om jobbet som tømrer? Så læs med i denne artikel. Her stiller vi skarpt på tømrerfaget og kaster et blik på de forskellige job- og karrieremuligheder såvel som de forventede lønninger. Vi belyser også de forskellige kvalifikationer og kompetencer der skal til for at kunne blive tømrer.

ledige stillinger
1

hvad laver en tømrer?

En tømrer er en faglært person, der designer, bygger, ombygger og reparerer forskelligt træinventar og træelementer i huse og bygninger. Som tømrer kan dine opgaver spænde lige fra renovering af ældre byggeri, udarbejdelse og opsætning af skabe og døre til støttebjælker i forbindelse med trappeopbygning eller trækonstruktion i et husbyggeri. Som tømrer byder du ind med din fagviden på forskellige områder indenfor byggeri, men dit primære arbejde består i at arbejde med naturlige elementer som tømmer og træ.

En tømrer producerer forskelligt træarbejde, der på sin egen måde kan tilføje varme og personlighed til boliger, erhvervsbyggerier og offentlige områder. Arbejdet kunne eksempelvis bestå af udformning af særlige vægpaneler, specialfremstillede møbler eller andre ornamenter af træ, som kan være med til at øge æstetikken i en bolig eller bygning.

En tømrers projekter varierer afhængigt af arbejdsgiveren og den type bygning eller bolig, de arbejder på. Der kan være tale om private boliger eller større eller mindre erhvervsbyggerier. Arbejdet kan bestå af alt lige fra skabelsen af specialfremstillede møbler til konstruktionen af vægge, skillevægge, paneler, større skabe eller reoler og meget andet. Projekterne kan omfatte opførelsen af nye boliger og bygninger, tilbygninger, ombygninger eller reparationer.

102
102

find dit næste job via os.

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for fleksible tømrere. Registér dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

opret profil
2

gennemsnitslønnen for en tømrer

En nyuddannet tømrer kan iflg. tal fra Danmarks Statistik forvente en startløn på lidt under 33.000 kroner om måneden før skat inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder m.m. En tømrermester vil naturligvis tjene mere, ligesom lønnen stiger i takt med at din erfaring stiger. Som uddannet tømrer vil du ofte være ansat under en overenskomst, hvorfor lønnen derfor vil følge den aftalte lønramme for den gældende overenskomst. 

faktorer der kan påvirke hvor meget en tømrer tjener

Der er et par faktorer, som kan spille ind på din løn som tømrer. Stor erfaring og anciennitet vil kunne påvirke din løn positivt, ligesom det også vil være en fordel at have særlige evner indenfor forskellige nicher. Din løn kan også stige, hvis der er mulighed for overarbejde, måske i tilfælde af større projekter, hvor der arbejdes med en stram deadline. Du kan også vælge at specialisere dig i særlige teknikker eller på særlige områder og herigennem gøre dig mere eftertragtet på markedet. Det kunne eksempelvis være ved at specialisere dig i historisk restaureringsarbejde eller reparation af antikke elementer.

find ledige job
3

typer af tømrere

Enhver tømrer skoles i de grundlæggende færdigheder indenfor tømrerfaget, men derudover kan du som tømrer også udforske andre typer arbejde indenfor faget. De forskellige typer omfatter blandt andet:

kollegaer taler i en pause på en byggeplads
kollegaer taler i en pause på en byggeplads

vikariat eller fast stilling?

Mulighederne er mange og valget er dit. Vi kan hjælpe dig uanset, hvad du vælger.

ledige stillinger
4

arbejdet som tømrer

I det følgende afsnit tager vi et kig på en tømrers typiske arbejdsopgaver, og hvem du som tømrer typisk kan forvente at arbejde sammen med. 

en tømrers jobbeskrivelse

Selvom tømrere kan have vidt forskellige arbejdsopgaver afhængigt af den branche eller virksomhed, de arbejder i, så er der stadig visse opgaver, der går igen på tværs af de fleste tømrerjobs. De væsentligste arbejdsopgaver omfatter:

 • at skabe og forstå arbejdsplaner 

Før du påbegynder dit projekt, er det vigtigt at have arbejdsplanerne klar. Ofter leverer en entreprenør dog planerne, og disse kan være genereret via computerstyret design (CAD). Når du har CAD-tegninger, er det din opgave at fortolke planerne, inden arbejdet påbegyndes.

 • at opmåle og tilskære materialer 

Eftersom træmaterialer kommer i alt lige fra billige genbrugsprodukter til dyre træsorter, så skal du kunne håndplukke de passende materialer til projektet og foretage de præcise mål til opgaven. Dit arbejde kan også omfatte tilskæring af materialet, som skal bruges til det produkt, du skal skabe. Det gør du ved hjælp af flere forskellige håndværktøjer, skæremaskiner eller elværktøj.

 • at montere og installere

Hvis du arbejder med inventar, er det din opgave at designe de strukturelle elementer og montere dem i boliger eller kontorer. Du kan for eksempel bygge et garderobeskab og montere det i et soveværelse. 

 • at reparere og restaurere

Som tømrer kan dit arbejde også omfatte hjælp til restaurering eller reparation. Det kan være reparation eller restaurering af historiske bygninger, som kræver særlige teknikker og specialviden for at kunne genopbygge træelementer i sin oprindelige form og med den samme æstetik.

 • at vurdere risici og samarbejde med andre faggrupper 

Før du godkender en kontrakt er det meget vigtigt at have udfyldt de rette dokumenter i forbindelse med sikkerhedskontrol og risikovurdering. Som en del af jobbeskrivelsen for tømrere kan dit arbejde også omfatte samarbejde med andre faglærte håndværkere som f.eks. VVS-arbejdere og elektrikere.

5

arbejdsmiljø og arbejdstider

En tømrers arbejdsmiljø kan variere kraftigt. I den private sektor kan du arbejde på hus- og boligprojekter, TV- og filmselskaber, teatre, butikker og forretninger og boligbyggerier. I den offentlige sektor kan du arbejde på hospitaler, skoler eller med restaurering af historiske bygninger. Uanset hvilken branche du arbejder i, så er arbejdet forholdsvist fleksibelt, og du vil kunne få muligheden for at arbejde sammen med mange andre dygtige fagfolk.

Selvom de fleste arbejdstegninger klares på et kontor, så vil mange opgaver som tømrer foregå udendørs. Nogle tømrerfirmaer stiller et værksted til rådighed, mens andre kræver at du skal udføre arbejdet på selve arbejdsstedet.

arbejdstider

Som tømrer er din arbejdstid 37 timer om ugen i en fuldtidsstilling. Mødetiden vil variere alt efter typen af arbejde, du udfører, men det er almindeligt, at man som tømrer møder tidligt. Som tømrer ligger din arbejdstid  typisk i tidsrummet fra kl. 7-15.

Der vil kunne forekomme ekstra timer i form af overarbejde, når der skal overholdes stramme deadlines. Det kan også være nødvendigt at skulle arbejde aftener og weekender, hvis det af forskellige årsager ikke er muligt at arbejde om dagen på arbejdsstedet. Skal der eksempelvis udføres arbejde på en skole, så vil arbejdet oftest ligge før eller efter skoletiden for ikke at forstyrre undervisningen. 

Det er også muligt at blive ansat på deltid som tømrer, men antallet af arbejdstimer afhænger ofte af din arbejdsgiver eller den branche, du arbejder i. 

Det er ikke unormalt, at der også kan være transport forbundet med arbejdet som tømrer, da du skal transportere dig til og fra de steder, hvor arbejdet skal udføres.

091
091

hvem er dine kollegaer?

Som tømrer arbejder du ikke kun sammen med andre tømrere. Du har også en tæt kontakt til mange andre faggrupper.

find dine næste kollegaer her
6

uddannelse og kvalifikationer

For at blive faglært tømrer skal du tage tømreruddannelsen. Det foregår på erhvervsuddannelsen ‘Træfagenes byggeuddannelse’, hvor der uddannes tømrere, tækkemand og gulvlæggere. Uddannelsen varer mellem 4 til 5 år og omfatter et indledende grundforløb på 20-40 uger og et længere hovedforløb bestående af skole- og især læreplads-ophold.

Tømrerfaget er et håndværk, hvor du skal bruge dine hænder. For at blive tømrer skal du også have en god fysik og kunne 

færdigheder og kompetencer

Udover de uddannelsesmæssige kvalifikationer er det også en fordel at besidde følgende færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig i jobbet som tømrer:

 • kreativitet 

Har kreativitet altid summet som en del af din personlighed? Så kommer den ofte til sin ret i tømrerfaget. Her skal du nemlig tænke kreativt og være innovativ, når der skal udtænkes løsninger på forskellige problemstillinger. Selvsamme kreativitet er også ofte drivkraften bag smukt og godt tømrerhåndværk.

 • detaljeorienteret

Hvis du har blik for detaljen, så vil dette også komme dig til gode i tømrerfaget. Stor opmærksomhed på detaljer sikrer, at du ikke misser selv den mindste ting, som din arbejdsgiver eller kunde har bedt dig om at lave. Det er også dit blik for detaljen, som driver den høje kvalitet frem i dit arbede, og selvsamme detaljeorienterethed, som sørger for at projektets budget og tidsplan ikke skrider.

 • talfærdighed

Det er også en stor fordel at være matematisk anlagt, når der skal måles og skæres i træ. Det vil minimere ressourcespild og det vil samtidig være til gavn, når der skal foretages prisoverslag eller lægges budget.

 • lederegenskaber og samarbejdsevner

Hvis du er tømrermester, har du brug for lederegenskaber for at styre dine tømrere og tømrerlærlinge på arbejdsstedet. Disse evner vil også hjælpe dig med at kunne skabe motivation og levere klare og tydelige instrukser vedrørende projektet.

karrieremuligheder

Det er ofte både motiverende og opfyldende i sig selv at være tømrer, hvis man i forvejen elsker fysisk arbejde og især elsker at arbejde med træ. Der er også ofte gode jobmuligheder, da der er behov for tømrere i mange forskellige brancher. Man kan også vælge at videreudvikle sig indenfor faget og eventuelt bliver tømrermester. Andre ender med at indtage ledende stillinger indenfor byggebranchen.

7

fordele ved at finde et job som tømrer via Randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer tømrer til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.

 • fastansættelse

Randstad rekrutterer tømrer til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

 • vikaransættelse

Vi ansætter også tømrer i midlertidige vikarstillinger, så ønsker du et vikariat som tømrer, kan vi sætte dig i forbindelse med den rette virksomhed.

 • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

 • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

077
077
find job
8

ofte stillede spørgsmål

ofte stillede spørgsmål om arbejdet som tømrer 

thank you for subscribing to your personalised job alerts.