I jobsammenhænge er det afgørende at have styr på sine kvalifikationer, kompetencer, færdigheder og evner, men hvad er hvad, og hvordan og hvornår skal du bringe dem i spil. Det ser vi nærmere på i dette indlæg, hvor vi også giver et par tips til, hvordan du med fordel kan optimere dit CV og nemt får udbygget din LinkedIn-profil, så du bliver mere søgbar for potentielle arbejdsgivere.

Lad os starte med at få begreberne på plads. Kvalifikationer, kompetencer, færdigheder og evner er alle begreber, som er relaterede, og som handler om forskellige aspekter af en persons egenskaber, men de har alligevel forskellige betydninger.

 

Man and woman looking at phone while sitting on a bench on a train platform.
Man and woman looking at phone while sitting on a bench on a train platform.

Hvis du ønsker at afdække dine kvalifikationer, evner, færdigheder og kompetencer, kan det derfor være nyttigt at stille dig selv en række refleksive spørgsmål for at identificere dine styrker og områder til forbedring. Dette kan både hjælpe dig med afklaring i forhold til dig selv samt hjælpe dig med at blive skarpere på din profil, når du eksempelvis skal udarbejde eller opdatere dit CV.

opsummering

Hvis vi lige skal sammenfatte, kan man sige, at evner er medfødte eller udviklede talenter, kvalifikationer er formelle anerkendelser af viden, færdigheder er det, vi kan, mens kompetencer er vores konkrete handlinger - altså måden hvorpå vi anvender vores viden, evner og færdigheder.

Lad os tage et eksempel.

Hvis vi forestiller os en kundeservicemedarbejder, kan vi præcisere de fire aspekter på denne måde:

  • En person kan have en naturlig evne til at forstå kundernes behov og reagere på dem med venlighed og høflighed.
  • En kvalifikation som kundeservicemedarbejder kan være en grundlæggende uddannelse inden for detailhandel eller kundeservice samt træning i virksomhedens politikker, produkter og procedurer.
  • Færdigheden i kundeservice indebærer specifikke teknikker til at håndtere kundeklager, behandle transaktioner, og give produktinformation på en informativ og hjælpsom måde.
  • Kompetencerne for en kundeservicearbejder kan omfatte effektiv kommunikation, konflikthåndtering, og evnen til at arbejde under pres i et travlt miljø.
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches
Randstad employer brand photo, internal, people, consultants, branch, branches

tips til dit CV

Når du søger et job, er det afgørende, at du får fremhævet alle fire aspekter. Kvalifikationerne kan sjældent stå alene. De er for nogle jobtyper et fundament, men det, du for alvor skal fokusere på, er, hvad du har fået med dig af kompetencer og færdigheder.

Sørg for at sætte ord på, hvad din uddannelse, kursus eller certificering har givet dig af kompetencer og færdigheder, som er relevant for det job, du søger.

På samme måde er en liste over dine jobs ikke relevant i sig selv - Det, der gør det relevant, er, hvilke kompetencer du anvendte og udviklede i jobbet, hvordan dine naturlige evner kom i spil, og de færdigheder, du har udviklet gennem din erfaring.

Giv eksempler på dette ud for hvert job og sørg for, at du kan uddybe med konkrete eksempler, når du bliver kaldt til samtale. 

Ved at være bevidst om og kombinere dine evner, færdigheder, kvalifikationer og kompetencer viser du en stærk og alsidig profil, der er attraktiv på arbejdsmarkedet og i forskellige professionelle kontekster.

LinkedIn

På LinkedIn er kompetencerne super vigtige. Når virksomheder promoverer et job via LinkedIn har de mulighed for at tilføje kompetencer, og du bliver matchet med disse jobmuligheder ud fra de kompetencer, du har tilføjet på din LinkedIn-profil. Derfor er det en god ide at gøre lidt ud af at få de rette kompetencer på din profil.

En let måde at gøre dette på, er ved at klikke dig ind på et ledigt job på LinkedIn, som du tænker, kunne være relevant for dig og din profil. På jobopslaget på LinkedIn kan du scrolle ned til “kvalifikationer” og her kan du se, de kompetencer, som jobannoncøren har tilføjet. Her er der ofte tale om en kombination af kompetencer, færdigheder og kvalifikationer.

kvalifikationer på LinkedIn
kvalifikationer på LinkedIn

Hvis virksomheden efterspørger kompetencer, færdigheder eller kvalifikationer, som du ikke har på din profil, men som du mener, du lever op til, kan du nemt tilføje disse som kompetencer til din profil herfra. På den måde kan du hurtigt og nemt udvide din profil med relevante søgetermer, som gør din profil mere relevant og søgbar for virksomheder med spændende jobmuligheder for dig. 

Sørg stadig for at skrive uddybende tekster under hvert job og uddannelse, som fremhæver de specifikke kvalifikationer, kompetencer, færdigheder og evner, som du tilføjer til din profil, så det bliver sat i kontekst og konkretiseres.

God fornøjelse med din kompetenceafdækning - Du bliver højst sandsynligt klogere på dig selv undervejs!

få tips til dit CV-resume

For mange kan det være svært at skrive et stærkt CV-resumé, som kort og præcist beskriver de mest relevante og vigtige pointer om dem selv. Hvis du er én af dem, så fortvivl ej, find hjælp i dette indlæg.

CV-resume