Julen nærmer sig, og december er en hektisk måned med masser er julefrokoster, hygge og for mange en heroisk indsats på arbejdspladsen for at få afsluttet året ordentligt og gøre klar til et nyt og spændende år. 

Det betyder også, at når du stempler ud til juleferien, så er det et godt tidspunkt til et velfortjent hvil og til at koble af i forhold til hverdagens trummerum. Og særligt set i lyset af at årets sidste måned ifølge traditionen også er den måned, hvor der er færrest udbudte jobannoncer.

Men julen er mere end bare hygge, afslapning og brunkager, for det er også en periode med tid til at reflektere over ens liv og arbejdsliv. Det kan for eksempel give udslag i nytårsforsæt, der handler om, hvad man vil opnå i det kommende år, og det er faktisk en rigtig god idé, siger Naja Jeloudar, der er rekrutteringskonsulent hos Randstad.

»Det er altafgørende, at man i forbindelse med en ferie slapper af og lader batterierne op. Men samtidig er det også interessant at se, at når julefreden sænker sig, så er der også mange, der tager deres arbejdsliv op til revision og sætter mål for det kommende år. Hvis man ligefrem vælger at smutte forbi jobportalerne efter annoncer, så bliver man nu nok lidt skuffet, for juli og december er de måneder, hvor der er slået færrest job op,« fortæller Naja Jeloudar. 

Hun understreger dog, at man ikke skal lade sig narre af det lave antal, for det er faktisk stilhed før storm:

»I december får fleste virksomheder deres budgetter for det nye år, og på den måde får medarbejderne også at vide, om der bliver allokeret ressourcer til at øge staben. Vi oplever typisk en kraftig stigning i antallet af jobannoncer, når et nyt år begynder, men i virksomheden har man altså kendt til ansættelsesplanerne allerede måneden inden, og det kan du med fordel udnytte i juleferien,« råder hun.

naja jeloudar giver følgende råd til, hvad du kan gøre i juledagene, hvis du vil øge dine jobchancer i 2020

  • Læg en plan for dine mål i 2020. Hvis du gerne vil skifte job, så kan du med fordel lave en minianalyse af dine egne bevæggrunde og ikke mindst lægge en plan for, hvordan du bedst kommer i spil til dit nye drømmejob. Juleferien er også et godt tidspunkt at snakke med familien og dine nærmeste om den slags.
  • Opdater dit CV så det står knivskarpt.
  • Brug juledagene på at oprette en profil på de største jobdatabaser. På den måde står du fuldstændig skarp, når året begynder, og rekrutteringsbureauer og virksomheder er tilbage på fuld styrke efter ferien.
  • Julen kan også være et godt tidspunkt for uopfordrede ansøgninger. Mange virksomheder kender allerede deres ansættelsesplaner i december, og du kan måske komme foran i køen med en uopfordret ansøgning.
  • Hvis der er en bestemt virksomhed, som du gerne vil arbejde for, så kan det være en stor fordel at afsøge dit netværk for fælles kontakter med relevante personer, herunder rekrutteringsbureauer. Du kan også overveje at gå skridtet videre og foreslå et kaffemøde – for det kan jo også være, at du er heldig, at den pågældende person er på arbejde mellem jul og nytår – og at vedkommende har mere tid end ellers i de stille juledage.