Selvom mange måske fortryder deres uddannelse eller gerne ville have gjort den om, er det ifølge direktør i Randstad Nima Astanehdost ikke ensbetydende med, at de ikke kan få job inden for det område, der har deres interesse.

hvor afgørende er din uddannelse?

”Det optimale er naturligvis, at du kommer til at arbejde med det, du er uddannet til. Men sådan er det langtfra altid. For et rekrutteringsbureau er det afgørende, at du har gennemført en videregående uddannelse af en eller anden art. Det signalerer, at du er målrettet og har en metodisk tilgang til tingene. Men mange virksomheder efterspørger diversitet blandt medarbejdere. I dag sker det ofte, at kandidater bliver ansat i jobs, som ikke direkte matcher deres uddannelsesbaggrund,” fortæller Nima Astanehdost.

Signe Egerod Hubbard, AC-vejleder ved Københavns Universitet, er enig: ”Mennesker rykker sig gennem hele livet. Vores ønsker ændrer sig ud fra vores erfaringer. Når du træffer et studievalg, er det vigtigt, at det er en reflekteret beslutning. De fleste forsøger selvfølgelig at vælge på et realistisk og velundersøgt grundlag. Men enhver menneskelig erfaring bygger videre på nye erfaringer, der ofte ændrer et menneskes uddannelsesperspektiver, og der vil derfor altid være nogen, der fortryder deres uddannelse senere”.

Vælg den rigtige uddannelse fra start med vores 5 gode råd

  1. Søg information om uddannelser, der interesserer dig. For eksempel på ug.dk og uddannelsernes hjemmesider.
  2. Tal med folk, der kender til de uddannelser, som interesserer dig, fx en lokal studievejleder, venner eller familie.
  3. Besøg mindst én uddannelse – eksempelvis ved at besøge den lokale studievejledning, blive ”studerende for en dag” eller deltage i et åbent hus-arrangement. Du kan også bare møde op på campus, tale med de studerende og opleve atmosfæren.
  4. Undersøg jobmulighederne inden for faget – hvor arbejder dimittenderne henne, og hvad laver de?
  5. Hvis du fortryder din uddannelse, skal du vide, at du ikke nødvendigvis er afskåret fra at få job inden for det område, der har din interesse.