Efterspørgslen efter medarbejdere og vikarer er eksploderet i Danmark, og mange virksomheder har svært ved at finde nok hænder. De ufaglærte har enestående muligheder for at komme i fast arbejde, vurderer Randstads administrerende direktør, Nima Astanehdost.

Der er ikke mangel på muligheder for landets vikarer og ufaglærte medarbejdere i øjeblikket.

Rekrutteringsbranchen melder om voldsom efterspørgsel efter villige hænder, og manglen er så stor, at mange virksomheder har svært ved at få dækket deres ledige stillinger. 

”På trods af krisen er der generelt et stort opsving i Danmark lige nu. Det er uden tvivl ét af de mest markante, jeg har oplevet gennem 20 år i branchen. Vi har 300-400 åbne stillinger hver eneste uge, der skal besættes af vikarer eller ufaglærte,  ligesom efterspørgslen efter rekrutteringer til specialiststillinger er stigende. Det er ikke kun os, men hele branchen der mærker den eksplosive vækst,” siger Nima Astanehdost, administrerende direktør i Randstad. 

Iflg. Nima Astanehdost er der mange årsager til den øgede efterspørgsel, og det er ikke sket fra den ene dag til den anden. 

“Årsagerne er mange, og den øgede efterspørgsel startede helt tilbage i 2019, dog med et naturligt fald i forbindelse med corona,” pointerer Nima Astanehdost, som forventer, at udviklingen vil fortsætte året ud og ind i 2022. Iflg ham handler det i høj grad om et voksende online salg. 

“E-commerce markedet er skudt i vejret, mange aktører har oplevet vækst på mellem 50 og 100 pct., og det har skabt en massiv efterspørgsel på medarbejdere, hvilket vi for alvor mærkede fra efteråret 2020”, fortæller Nima Astanehdost.

En anden del af forklaringen på udfordringerne med at finde kvalificeret arbejdskraft skal findes i de mange unge og ufaglærte, der i øjeblikket arbejder som podere i forbindelse med test for corona.

"Behovet for arbejdskraft i de mange testcentre landet over øger efterspørgsel efter de samme profiler og presser markedet for ufaglærte," forklarer han

Gunstig position for vikarer og ufaglærte

Det er særligt landets lager- og produktionsvirksomheder, der sukker efter flere hænder, og det giver gode muligheder for medarbejderne, der kan vælge det helt rigtige jobtilbud og have gode chancer for at blive fastansat, vurderer Randstads direktør.

”Det er jo et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Der er mange virksomheder, der gerne vil ansætte, og derfor har vikarer og ufaglærte gode muligheder for at vælge det mest attraktive tilbud. Og det skal virksomhederne være opmærksomme på. Det kræver både god planlægning og attraktive vilkår at finde de rette medarbejdere i øjeblikket, og de fleksible vikaransættelser med mulighed for senere fastansættelse er meget eftertragtede for både arbejdstager og arbejdsgiver,” uddyber han.

Samtidig har coronakrisen øget interessen for fleksible ansættelser af specialister, hvor virksomheder ansætter på kortere projektkontrakter – ofte med favorable lønforhold. I USA kaldes tendensen for the gig economy, som nu også vinder indpas i Danmark.