Fitness, frugt og frokostordninger er bare nogle af de personalegoder, som findes rundt om i de danske virksomheder. Og selv om mange mener, at de faktisk burde have endnu flere goder, så får man ofte mere, end man egentlig lige går og regner med, og så er der jo også lige skatten, som man skal tage højde for.

»Der er nok mange mennesker, som går på arbejde uden lige at tænke over, at de modtager en række personalegoder dagligt. Et eksempel på det er kaffe og te - som jo er et gode, som findes på rigtig mange private arbejdspladser i dag, og som medarbejderne ofte anser som en velerhvervet rettighed,« siger John Cederskjold Kierans, der er ekspert i skat og personalegoder hos PwC.

Han understreger samtidig, at man skal tænke sig godt om som arbejdsgiver, inden man indfører et personalegode, for det kan møde modstand fra medarbejderne at fjerne det igen.

»Mange er nok af den opfattelse, at gratis kaffe og te er inkluderet i deres arbejde.  Sådan er det tit også med frugt og frokostordninger. Derfor kan det møde modstand, hvis man som arbejdsgiver er nødsaget til at sløjfe sådanne ordninger igen,« fortæller han.

Gruppe af mennesker som står sammen og griner
Gruppe af mennesker som står sammen og griner

vær opmærksom på skatten

Når man giver sine medarbejdere ydelser, der ligger ud over deres løn, så skal man desuden være opmærksom på hele skattedelen, som i nogle tilfælde godt kan være en lille smule kompliceret på dette område, fortæller John Cederskjold Kierans.

»Der er naturligvis de større ydelser som fri bil, bolig, avisabonnement og så videre. Her findes der helt klare skatteregler anført i Ligningsloven §16. Når det derimod gælder personalepleje som kaffe, te, firmaskovture eller julefrokoster, så er der flere gråzoner. Derudover er der også computer og internetopkobling. Mange virksomheder giver deres medarbejdere computere og internetopkobling, da medarbejderen heller ikke bliver beskattet af det,« siger han.

For Tine Ryg Cebrian, HR direktør i Randstad er det en stor gevinst for alle parter, at der ikke er beskatning på internet og computere.

»At give den enkelte medarbejder mulighed for at koble sig op kan være en stor gevinst i forhold til fleksibilitet. Men det er også en balancegang for virksomheden – så man ikke bare forventer, at nu er medarbejderen på 24/7,« siger hun.

uddannelse

Hvis John Cederskjold Kierans skal fremhæve det personalegode, som er i højest kurs hos virksomhederne, og som nok også er det mest benyttede, er det uddannelse. Så længe uddannelse er relateret til ens erhverv, bliver medarbejderen ikke beskattet heraf.

»Det er klart, at hvis man som revisor beder om et salsakursus, så går det ikke, men hvis det i et eller andet omfang kan relateres til ens arbejde, så er det helt skattefrit,« siger John Cederskjold Kierans. 

Og Tine Ryg Cebrian er enig:

»Jeg mener klart, at det bedste for alle parter er, at medarbejderen får noget erhvervsrelevant uddannelse. Jeg er godt klar over, at mange ledere er at den opfattelse, at hvis de investerer i deres medarbejdere, så er der en øget risiko for, at de forsvinder over til konkurrenten, eller at de med en forøget markedsværdi kræver mere i lønningsposen – og det kan naturligvis også være konsekvensen ved at uddanne sine medarbejdere, men alternativet - at lade være med at give medarbejderne uddannelse - er langt mere afskrækkende,« siger hun.

Her er John Cederskjold Kierans liste over de personalegoder, han oftest ser i virksomheder:

  • Uddannelse
  • Kaffe/te
  • Computer og internetopkobling på hjemmeadressen
  • Frugt og frokostordninger
  • Sociale arrangementer, julefrokost/firmaudflugter
  • Julegaver og andre højtidsgaver
  • Firmabil
  • Fri telefon
  • Betalt offentlig transport (mellem hjem og arbejde)

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld