Vi er rigtig mange mennesker rundt omkring i såvel Danmark som resten af verden, som arbejder hjemmefra i disse dage for at forhindre spredning af Coronavirus. Det har ført til pludselige ændringer for mange, som typisk ikke er vant til at arbejde hjemmefra, og de fleste af os savner den daglige kontakt og small-talk, som vi normalt har med vores kollegaer.Og vi må ikke glemme, at kommunikationen er vigtig, selvom vi sidder hver for sig. At holde kontakten med vores kolleger gør arbejdet sjovere og forhindrer følelsen af total isolation.

Tænk udover e-mails

I tider, som den vi står i lige nu med pålagt isolation, er det enormt vigtigt at udnytte det store udvalg af online-værktøjer, som er til rådighed, for at holde kontakten med vores kolleger. Når teams, der er vant til at arbejde sammen i et kontor, adskilles, er brugen af digitale værktøjer, der kan opretholde den personlige kontoroplevelse, ekstremt vigtige.For mange kan det at arbejde hjemmefra føles ensomt, og det kan nemt påvirke den mentale sundhed. Det kan derfor være en god ide at spørge din chef eller dine kolleger, om de ikke er med på at tage et 10-minutters kald til at sparke dagen i gang og/eller afslutte dagen. På den måde holder I bedre kontakten og holder momentum.Coronavirus eller ej, nøglen til at arbejde hjemmefra er klar kommunikation - og at vide nøjagtigt, hvad der forventes af dig. Det er ofte lettere at tale ting igennem og få råd og afklaring af opgaver eller tvivlspørgsmål over et kort video- eller telefonmøde fremfor via e-mails. Mødet vil ofte hjælpe både dig, din chef og dine kolleger.Og så er der det sociale element, som er helt afgørende, når vi arbejder alene fra hver vores kontor. Det er vigtigt, at du kan dele dine meninger, bekymringer eller spørgsmål, præcis som du ville gøre det på kontoret, og det kræver ofte en dialog, som kan være svær over e-mail.

Chat- og videoapplikationer

At arbejde hjemmefra i lange perioder vil naturligvis skabe en følelse af isolation, medmindre du holder kontakten med andre. Der er masser af værktøjer til rådighed til netop det.

Via disse værktøjer har du mulighed for at fastholde en form for face-to-face kontakt, som betyder mere, end de fleste tror. Undgå at gemme dig bag et still-billede. Brug videofunktionen, så I kan læse hinandens mimik og ansigtsudtryk. Som i real life har det stor betydning for samtalen at kunne se hinanden – også selvom det sker via en skærm.En anden fordel ved at bruge disse applikationer er evnen til at præsentere for andre, som du ville gøre det på kontoret. Funktioner til skærmdeling betyder, at andre forbliver engagerede, og at I holder fokus sammen.På grund af Coronavirus-udbruddet sker der ikke længere større forsamlinger. Det betyder dog ikke, at planlagte konferencer skal annulleres. Virtuelle konferencer har nogle store fordele - lavere adgangspris tiltrækker flere deltagere, der er ingen rejseomkostninger, og I kan opnå global rækkevidde for at nævne nogle få. 

Hvis ledelsen er førende og viser, hvordan det skal gøres, følger resten af virksomheden.

Del mere indhold

Hvis du spørger dig selv: "Mon mine kolleger ved dette?" – Så del det!Har din virksomhed et intranet eller andet forum, der giver jer mulighed for at interagere med hinanden og dele indhold? Det er vigtigt, at holde alle velinformerede og engagerede. Hvis vi deler vores viden og succeser gavner det hele forretningen.

Husk også at ligesom på arbejdspladsen må det at arbejde hjemmefra også gerne indeholde noget sjovt. Hvis du har noget passende, som er morsomt eller relevant for dine kolleger eller en bestemt gruppe, så del det! Folk, der arbejder hjemmefra eller isoleret, vil ofte værdsætte det og selv dele den anden vej.

Virtuel social

I løbet af arbejdsdagen er den sociale snak med til at holde os optimistiske, glade og medårsag til, at vi nyder tiden sammen med vores kolleger. Klassiske kontordebatter om tv-shows, det seneste nyhedsemne eller virale fænomener er en velkommen distraktion for at nedbryde arbejdsdagen. Når vi arbejder hjemmefra kommunikerer vi mindre om disse lette og forløsende emner, og vi glider nemt fra hinanden. Men det er vigtigt, at holde fast i smalltalken og grinet, selvom vi er adskilte.I stedet for at vente, indtil din kollegas engagement falder og sammentømrede teams vænner sig til at arbejde i siloer, bør vi alle opmuntre til virtuelle fællesskaber. Det gælder både arbejdsmæssigt og uden for arbejdstiden. Video-værktøjer kan bruges socialt til at mødes med såvel familie og venner såvel som kolleger.Virtuelle frokoster, kaffepauser, vandkøler-chats eller team-catch-ups er guld værd. Brug disse små virtuelle pauser som supplement til de faglige møder. Det er et vigtigt pusterum, hvor I kan snakke over en kop kaffe og tale om, hvad der sker i jeres liv, præcis som I ville gøre det på kontoret. Undgå så vidt muligt at tale om negative nyhedsemner - hold det optimistisk og socialt.Ønsk hinanden god weekend og hold virtuel fredagsbar. Foreslå en skål som markering af arbejdsugens slutning og en forhåbentlig produktiv arbejdsuge. En gruppevideochat med et glas sprudlende øl, vin, læskedrik eller en kop te. Ønsk god weekend til dine kolleger og hold kontakten.Lad os stå sammen hver for sig! Rigtig god arbejdslyst derude!