Findes der en opskrift på, hvordan man skriver en ansøgning og et cv, som garanterer, at du kommer til jobsamtale? Svaret er nej - der findes ikke nogen entydig opskrift, men der findes nogle retningslinjer, som du bør følge for at komme videre i processen.

"Jeg bliver ofte spurgt, om man skal skrive en lang eller en kort ansøgning. Svaret er meget individuelt og selvfølgelig betinget af, hvilket job du søger og ikke mindst, hvem der sidder i den anden ende. Der er nogle af mine kollegaer, der ønsker at ansøgningen skal være så kort som muligt, mens andre ønsker den mere uddybende. Det afgørende er dog, at du skriver din ansøgning, så modtageren bliver nysgerrig og interesseret i at høre mere om dig, for dernæst at indkalde dig til en jobsamtale", pointerer Lone Clark, som er rekrutteringskonsulent hos Randstad.

Hun understreger samtidig, at en af de væsentligste faktorer er, at det materiale, du fremsender, er målrettet og har relevans.

"Som rekrutteringskonsulent modtager og læser vi rigtig mange ansøgninger. Nogle selvfølgelig mere gennemarbejdede end andre. Jeg har eksempler på ansøgninger, hvor afsender stort set ingen erfaring har, men hvor det alligevel er lykkedes at skrive en tætpakket A4 side, med floskler og fyldeord – og det er ikke nødvendigvis noget, der sparker døre ind. I sådanne tilfælde vil de fleste foretrække, at materialet er kortfattet og præcist og ikke mindst målrettet, så det fremgår tydeligt, hvor du mener, at du kan gøre en forskel i forhold til det pågældende job", påpeger hun.

Ansøgning versus cv

Et ofte stillet spørgsmål handler også om, hvordan du undgår at gentage dit cv i ansøgningen eller omvendt- og dertil er der en klar vejledning.Tænk altid på, at din ansøgning skal understøtte dit cv og skabe et link til det respektive job, du søger. Dit cv kan med fordel være opstillet i punktform i forhold til de meritter, du har opnået. I din ansøgning trækker du så det frem fra dit cv, som har relevans i forhold til jobbet, og som indikerer, hvor du kan gøre en forskel, fastslår hun

Her er Lone Clarks korte råd til det optimale cv

 • Tænk over hvad der har relevans for modtager – dets mere målrettet du kan skrive det, dets bedre virker det.
 • Opstil dit cv i punktform
 • Skriv dit cv i omvendt rækkefølge (øverst skal stå, hvad du senest har beskæftiget dig med)
 • Opdel det i tre nævnte rækkefølger: erhvervsfaring, uddannelse og øvrigt
 • Angiv tydeligt hvilken periode det drejer sig om
 • Under erhvervserfaring skal du skrive hvilket job du har varetaget, hvad din rolle har været, og hvilke resultater du har skabt.
 • Husk under øvrigt at redegøre for, hvad du ellers bruger din tid på. Det giver modtager et tydeligt indtryk af, hvilken person du er.

Her er Lone Clarks korte råd til den bedste ansøgning

 • Undlad floskler og fyldeord
 • Læs jobopslaget grundigt igennem og opstil en liste over, hvor du kan gøre en forskel. Tag afsæt i denne liste, når at du skriver ansøgningen.
 • Tænk over, hvad vil du gerne vil huskes for, når modtager har læst din ansøgning igennem.
 • Undlad at bruge for lange sætninger – Husk på at modtager ofte læser mange ansøgninger.
 • Anvend gerne et billede – men det skal være neutralt og ikke være taget i forbindelse med en drink i swimmingpoolen.
 • Vedlæg (kun) relevante bilag

Sidst men ikke mindst er det ifølge Lone Clark væsentligt, at man lige får nogle ekstra øjne på det materiale man sender frem.Noget af det mest vanskelige er at læse korrektur på egne tekster. Derfor skal du altid bede en ven eller bekendt om lige at læse det igennem, som du har skrevet. De fleste, der modtager et cv eller en ansøgning, kan leve med en eller et par slåfejl, men er det noget, der gennemsyrer såvel ansøgning som cv og i værste fald bliver karakteriseret som værende sjusk, så er det helt sikkert ikke noget, der tæller i dit favør, fastslår Lone Clark.