Online platforme, sociale medier og hjemmesider bruges i dag i høj grad, når vi søger nyt job, men i de senere år er der indrapporteret flere og flere tilfælde, hvor jobsøgende personer svindles via falske jobopslag.

Hos Randstad oplever vi ligeledes en stigende tendens, hvor svindlere via falske profiler forsøger at franarre folk deres personlige oplysninger med afsæt i falske jobtilbud ved misbrug af blandt andet Randstads brand.

Der er både tale om falske SoMe-profiler, som bruger Randstads logo og brand samt personer, som tager kontakt til jobsøgende med “et godt jobtilbud”, hvor de udgiver sig for at være rekrutteringskonsulenter fra Randstad. Disse svindlere bruger typisk vores brand til at lokke jobsøgende til at udlevere personlige oplysninger, herunder særligt betalingsoplysninger.

mand med mobiltelefon
mand med mobiltelefon

markant stigning i online svindel

Over de seneste 10 år er der generelt set sket en markant stigning i antallet af bedrageriforbrydelser. Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev der i sidste kvartal af 2022 anmeldt 14.500 bedrageriforbrydelser. Det er en stigning på 39 pct. i forhold til samme kvartal året før.

Den store stigning dækker over en stor stigning i online svindel og bedrageri. Iflg. en undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd og Københavns Universitet, blev mere end 450.000 personer i alderen 16-74 år således udsat for kriminalitet begået på internettet eller forsøg på dette i 2021. Blandt ofrene for kriminalitet begået på internettet har størstedelen været udsat for misbrug af betalingskortoplysninger.

Med den stadigt voksende anvendelse af internettet og digitale teknologier er svindlere blevet mere sofistikerede og målrettede i deres angreb, og de er desværre også rykket ind på jobmarkedet.

Som jobsøgende er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at svindel og cyberkriminalitet er tilstede, så du sørger for at beskytte dine personlige oplysninger og undgår at blive offer for bedrageri.

quote icon

Som jobsøgende er det vigtigt, at du er opmærksom på, at svindel og cyberkriminalitet er tilstede, så du sørger for at beskytte dine personlige oplysninger og undgår at blive offer for bedrageri.

hvorfor er jobsøgningsprocessen interessant for svindlerne?

Hackere og cyberkriminelle viser interesse for jobsøgende, da det giver dem en mulighed for at udnytte sårbarheder og narre intetanende personer online. Selvom jobsøgning generelt er en helt reel og ufarlig proces, kan der være visse risici forbundet med det, hvis du ikke er kritisk og bruger din sunde fornuft.

En af de taktikker, som svindlere bruger, er at oprette falske jobopslag, der ser troværdige ud, for at tiltrække opmærksomhed. Svindlere forsøger at bedrage brugerne ved at bede om penge eller bankoplysninger under påskud af det er en del af jobansøgningsprocessen. Dette kan være i form af en betaling for ansættelsesprocessen eller ved at bede om følsomme oplysninger under dække af at verificere din identitet eller bankoplysninger. Dette er IKKE en normal del af en ansøgningsproces, og du bør aldrig udlevere dine betalingsoplysninger i forbindelse med en ansøgningsproces.

Derudover bør du også være opmærksom på mistænkelige links, hvor du utilsigtet kan ende med at downloade ondsindet malware, der inficerer dit system. Dette kan give hackerne kontrol over din enhed, hvilket de kan bruge det til skadelige formål som f.eks at stjæle dine eller dine kontakters personlige oplysninger.

Det er vigtigt at være opmærksom på disse potentielle trusler, men det er også vigtigt at understrege, at de udgør en mindre del af jobsøgningsprocessen. Ved at være opmærksom, skeptisk og tage nogle grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger kan du minimere risikoen for at blive offer for svindel.

Dette inkluderer at være forsigtig med at klikke på mistænkelige links, kun give personlige oplysninger til kilder du stoler på og foretage baggrundstjek af virksomheder eller arbejdsgivere, før du deltager i nogen form for transaktion.

Dame i privat hjem som arbejder
Dame i privat hjem som arbejder

hvad kan du selv gøre for at undgå at blive offer for svindel i din jobsøgning?

Som nævnt ovenfor kan du langt hen ad vejen undgå at blive offer for svindel i din jobsøgningsproces, hvis du bruger din sunde fornuft og har en kritisk tilgang til de jobopslag og henvendelser, du bliver præsenteret for.

Her er nogle vigtige punkter, du bør være opmærksom på:

vær skeptisk over for usædvanlige jobtilbud

Hvis et jobtilbud virker alt for godt til at være sandt, er det det med stor sandsynlighed også. Vær forsigtig med jobannoncer, der lover store lønninger eller fremragende fordele uden en rimelig sammenhæng og forklaring.

forhold dig kritisk til grafik, grammatik og fremgangsmåde

Du kan ofte spotte et falsk jobopslag, ved at se på om det er udformet uprofessionelt. Enten i form af en underlig grafik eller skrevet på et dårligt dansk. De færreste virksomheder vil offentliggøre jobopslag med grammatiske fejl. 

undersøg virksomheder og rekrutteringsfirmaer

Før du sender personlige oplysninger eller indgår i en jobansøgningsproces, bør du forsøge at verificere virksomheden eller rekrutteringsfirmaets legitimitet. Tjek deres hjemmeside, søg efter anmeldelser og kontroller deres kontaktinformationer.

beskyt dine personlige oplysninger

Del ikke følsomme oplysninger, medmindre du er sikker på, at det er nødvendigt og sikkert at gøre det. Vær forsigtig med at sende dokumenter med personlige oplysninger via e-mail, især hvis du ikke er bekendt med modtageren.

pas på phishing-forsøg

Vær forsigtig med e-mails, der beder om personlige oplysninger, som f.eks. dit CPR-nummer, bankoplysninger eller adgangskoder. Download heller ikke filer fra ukendte kilder. Kontroller altid afsenderens e-mail-adresse og vær opmærksom på stavefejl eller mistænkelig grammatik.

undgå at betale for at få et job

Hvis en arbejdsgiver beder om betaling fra dig som en del af ansættelsesprocessen, bør dine advarselslamper blinke. En rigtig arbejdsgiver vil ikke kræve betaling fra ansøgere.

kommunikér via åbne linjer

Bliver du bedt om at benytte krypteringstjenester som fx. Whatsapp eller Signal skal du være yderst varsom. På disse platforme kan kommunikationen ikke spores, og en reel arbejdsgiver eller recruiter skal ikke skjule sin kommunikation.

hold dine software og antivirusprogrammer opdaterede

Sørg for at have opdaterede antivirusprogrammer og software på din computer eller enhed. Dette hjælper med at beskytte dig mod malware og andre online trusler.

rapporter og anmeld falske profiler

Hvis du opdager falske profiler, bør du rapportere profilen og informere virksomheden, hvis deres brand bliver misbrugt. Ved at indgive en anmeldelse og give besked til den berørte virksomhed kan du bidrage til at bekæmpe svindel og beskytte både dig selv og andre brugere.

lyt til din mavefornemmelse: 

Hvis noget virker mistænkeligt eller føles forkert, skal du stole på din intuition. Undlad at fortsætte med et jobtilbud eller en ansættelsesproces, hvis du har tvivl eller ubehag ved det.

Husk altid, at det er vigtigt at være opmærksom, forsigtig og kritisk, når du søger efter job og interagerer med potentielle arbejdsgivere online, men husk også at langt de fleste heldigvis er reelle arbejdsgivere og rekrutteringsvirksomheder, som vil dig det bedste, så lad ikke din frygt holde dig fra drømmejobbet.

Lad os sammen bekæmpe disse svindlere. Held og lykke med jobsøgningen!

illustration af forstørrelsesglas med rettetegn

find gode råd og tips til din jobsøgning

læs mere her