Af Nima Astanehdost, administrerende direktør Randstad

Den sidste Cremant er drukket, huen er klippet og pakket væk, og de fleste studenter har taget hul på en velfortjent sommerferie. Men for en hel dels vedkommende venter bøgerne igen forude, og for nyligt kom det frem, at rekordmange har søgt ind på de videregående uddannelser i år.

I den forbindelse bliver de unge opfordret til at dedikere sig studierne og gå efter at komme igennem så hurtigt som muligt og med så høje karakterer som muligt. Ikke mindst af politikerne, der lader til at overse, at det sjældent er den slags studerende, der for alvor er attraktive på arbejdsmarkedet.

Her vil du i stedet først og fremmest blive spurgt til din erhvervserfaring, og har du ikke noget relevant står du, på trods af høje karakterer og et gennemført studie på normeret tid, ikke med de bedste kort på hånden.

vi møder de unge efter uddannelsen

I Randstad møder vi rigtig mange studerende der kommer ind og stolt fremviser deres flotte eksamenspapirer. Men vi ser også gang på gang, at hvis karaktererne er opnået på bekostning af et relevant studiejob og praktisk erfaring, så er det ét skridt frem og to tilbage, og så bliver det svært at lande et godt job.

Det er netop kommet frem, at Folketinget efter sommerferien sandsynligvis vil vedtage et forslag om, at det skal være muligt at forlænge sin kandidatuddannelse på visse uddannelser, hvis man til gengæld bliver ansat på deltid i en virksomhed ved siden af, og man samtidig giver afkald på sin SU.

Det er et skridt i den rigtige retning, men jeg efterlyser flere ambitioner på området.

Man kan undre sig over, hvorfor karakterskalaen på de videregående uddannelser er magen til den, der også findes på gymnasieniveau, når nu betydningen af dem er så forskellig.

For om du har fået 7-10 eller 12 under dit studie på en videregående uddannelse har, når det kommer til stykket, ingen større betydning for, om du bliver valgt til det job, du søger efter din eksamen. Jagten på de højeste karakterer burde høre gymnasietiden til, for det er det eneste tidspunkt du for alvor skal bruge tallene - for at få adgang til drømmestudiet.

Jeg råder altid unge mennesker til at tænke taktisk og til at tage deres studiejobkarriere lige så alvorligt som deres studie. Det gælder om at jagte det perfekte studiejob med samme entusiasme som tilgangen til studiet - således vil du stå med de bedste kort på hånden, den dag du har afsluttet dit studie.