Mange – og særligt unge – skræmmes væk, når ordet salg optræder i en jobannonce – især, hvis det er suppleret med ordet ’tele’ foran. Det er rigtigt ærgerligt, for man risikerer faktisk at misse nogle gode muligheder, og et salgsjob kan give nogle stærke kompetencer fremadrettet.

Der er ingen tvivl om, at hos mange kandidater – særligt de unge – kommer fordommene op, når ordet telesalg indgår i en jobannonce. Hurtigt dukker associationerne som ’smart i en fart’, ren provision, utroværdighed og ’kold kanvas’ (red: salg til tilfældige, der slet ikke kender til dig eller dit produkt) op på nethinden. Det er nok også en af årsagerne til, at mange virksomheder har slettet de fire bogstaver foran ordet salg.

Men det er rigtig ærgerligt, at salg har dette omdømme, for meget af det handler om myter, og det er i dag langtfra det billede, som tegner et salgsjob.

Dem, som i dag går under kategorien ’smart i en fart’, er ikke dem, som virksomhederne efterspørger. De holder som udgangspunkt ikke særlig langt tid i et givent job, for ingen virksomhed er interesseret i, at ens produkt bliver ’oversolgt’ med de problemer, som det kan give efterfølgende. Når det gælder provision, er dette ej heller noget, som fylder særlig meget i dag sammenlignet med tidligere. Selvfølgelig må du gerne være resultatorienteret og konkurrencedrevet, men mange virksomheder tilbyder faktisk i dag en høj grundløn – ikke mindst i opstartsfasen.

salg er i dag meget mere end kanvas

Når kandidater i dag skræmmes væk, fordi de tror, at de skal sidde og ringe kold kanvas hele dagen og blive mødt af sure kunder, der smækker røret på, så er det en myte.

Salg herunder også udgående salg er i dag langt mere end en telefon og en vilkårlig liste a la den, som vi kender fra de gamle telefonbøger. For det første fylder de sociale medier rigtig meget inden for salg i dag, og for det andet så er det med de ’kolde’ lister ikke eksisterende. Mange virksomheder har i dag nogle lister, der er trukket ud fra et eksisterende CRM-system, eller lister, der er udarbejdet efter, hvilke sider og interesser kunden har udvist på internettet. Og det gør, at man i dag er langt i salgsprocessen, og at der faktisk er et konkret behov hos kunden, når denne skal kontaktes.

en god uddannelse giver dig et stærkt afsæt

Når det kommer til, hvilke kompetencer man kan erhverve sig gennem et salgsjob, er der faktisk ganske mange, og salg indgår rigtig mange steder i ens hverdag – også uden at man egentlig er bevidst om det.

Salg er tæt forbundet med kommunikation og mennesker, og netop de to parametre er væsentlig i alle henseender på en arbejdsplads. Kan du mestre de to egenskaber, som du blandt andet erhverver dig gennem salg, er du godt rustet til din fremtidige karriere.

Vi har spurgt pressechef Michael Krag-Svendsen fra Business Danmark – fagforening og a-kasse for salgs- og marketingfolk om, hvilke konkrete kompetencer man opnår ved at arbejde med salg, og han fremhæver særligt fire væsentlige områder:

Du får stærke kommunikationsevner

Som sælger træner du konstant din lytte- og spørgeteknik, så du kan tune dig ind på andres ønsker og behov. Du lærer også at levere et sælgende budskab ultra skarpt og tilpasse din kommunikation til forskellige persontyper.

Du får menneske- og forretningsforståelse

Et salgsjob tvinger dig ud af din komfortzone. Væk fra skolebænken og teoribøgerne og ud i virkeligheden. Her får du uvurderlig viden om slutbrugeren og virksomhedens produkter, som øger din forretningsforståelse.

Du får et stærkt netværk

Salg vinder frem på sociale medier. Du får derfor erfaringer med, hvordan du kan bruge medieplatformene til salg/markedsføring, og du opbygger et stort professionelt netværk, der kan bruges på kort og lang sigt.

Du får platformen til at gå solo

De færreste ting sælger sig selv. Salgserfaring er derfor dyrebar, hvis du en dag drømmer om at starte som selvstændig.