Mange iværksættere arbejder langt ud over 37 timer om ugen og tager gerne weekenderne med. Og for mange er det at gå på arbejde synonymt med deres hobby, og på den måde kan job og fritid ende i en form for symbiose. Men det er sundt for forretningen og dig selv at koble af og ikke mindst holde ferie i løbet af et arbejdsår.

»Jeg møder ofte iværksættere, som har svært ved at holde fri, og de typiske argumenter er ofte, at der ikke er råd til det, eller at der ikke er nogen til at passe virksomheden, mens de er væk. Men det er myter, for det handler i høj grad om planlægning. Alle har behov for at få ladet batterierne op, og det gælder også selvstændige erhvervsdrivende,« siger Rasmus Risvig Hansen, manager i Randstad

Og særligt når det gælder om at finde en stand in, mens man holder ferie, er det en god ide at være ude et godt stykke tid i forvejen. Men det er langt fra alle der er gode til at planlægge:

»Som iværksætter og start-up har du ofte snuden helt nede i sporet og er ikke synderlig langsigtet, men det bør du være, når det gælder ferie, for der er flere faktorer som spiller ind,« siger Rasmus Risvig og uddyber:

»Hvis du ser på vikarbureauer, hvor du kan hente assistance i forbindelse med ferieafvikling, er deres højsæson ofte, når andre virksomheder holder ferie – og så er det jo også sådan, at mange faktisk holder ferie i de samme uger i løbet af en sommerferie. Og det gælder også vikarne, så hvis du skal sikre, at du er bedst muligt stillet, så skal du være ud i god tid,« siger Rasmus Risvig Hansen.

Rasmus giver følgende to råd til iværksætteren, der skal og bør afvikle ferie:

Læg et beløb til side om måneden

Start-up-virksomheder og iværksættere har sjældent en bugnende firmakonto, der bare står og råber på at blive brugt. Og skal du i løbet af kort tid lægge et større beløb til side i forbindelse med ferieafvikling, kan det vise sig vanskeligt, og det kan betyde en aflyst ferie.

En god idé er derfor, at du i løbet af et år hver måned sætter et beløb af til ferieafvikling ligesom tilfældet er, når du sætter beløb af til moms og skat. På den måde knækker du den økonomiske knude i forbindelse med ferieafvikling.

Kontakt et vikarbureau i god tid

At få tilknyttet en eller flere vikarer i løbet af ferieafviklingen kan være en god idé. Men du skal helst kontakte vikarbureauet i god tid, da det som bekendt handler om udbud og efterspørgsel.

Du skal ikke tvivle på, at det er kvalificeret arbejdskraft, du får ud i forbindelse med ferieafviklingen. Den medarbejder, der kommer ud i din virksomhed, vil være selvkørende og kan hurtigt sætte sig i dit sted. Vedkommende er simpelthen testet og matchet i forhold til de opgaver, de skal varetage.

God ferie!