Af Nima Astanehdost, administrerende direktør i Randstad

Regeringen og oppositionen har den 23. august valgt at forenkle reglerne i forhold til ledige.

ENDELIG – fristes man til at sige.

Hos os i Randstad har vi gennem mange år modtaget og læst en række forskellige ansøgninger fra kandidater, der af frygt for at miste retten til dagpenge eller kontanthjælp var tvunget til at fortsætte med at søge job, selv om de i realiteten allerede havde en aftale om et job, som de skulle starte i inden for en overskuelig fremtid.

Det har selvfølgelig holdt de ansatte på jobcentrene beskæftiget, men betød også, at virksomheder og rekrutteringsbureauer har skullet bruge en masse tid på ansøgninger fra kandidater, der overhovedet ikke var interesserede eller motiverede til at varetage det job, som de ifølge systemet var tvunget til at søge.

Dette tåbelige regelsæt er nu endegyldig begravet – og hurra for det! Alt i alt tyder meget på, at det, som beskæftigelsesministeriet kalder en historisk aftale, kommer til at betyde, at man i langt højere grad kommer til at tage afsæt i den ledige og ikke i systemet. Fantastisk!

Med det i tankerne håber jeg desuden, at man vil indgå i en dialog med de enkelte ledige omkring hvilke job, de skal og bør søge for at komme i job. Og at man hjælper dem med at skifte deres mindset fra kvantitet til kvalitet, så vi kan få elimineret de mange proforma-jobansøgninger, som stadig findes.

Når det så er sagt, så betyder det også meget, at den enkelte ledige selv tager ansvar, og at alt ikke lægges i jobcentret eller a-kassernes hænder.

Det bør være den enkeltes ansvar og pligt at søge realistiske job, hvis han eller hun er ledig. Og alle bør leve efter filosofien, at det er bedre at tjene sine egne penge frem for at sidde fast i overførselsindkomst-hjulet.

Det kan da godt være, at du ikke kan få drømmejobbet med det samme, men mindre bør også kunne gøre det, og det kan så måske bane vejen til et drømmejob på længere sigt.

Vi glæder os meget til fremadrettet at modtage ansøgninger og henvendelser fra ledige, der brænder for at komme i job.