Virksomhederne i it- og teknologibranchen er på udkig efter personlige kompetencer og følelsesmæssig intelligens, der kan gå hånd i hånd med teknisk ekspertise, når de søger nye medarbejdere. Det viser en undersøgelse foretager af Randstad Teknologies.

En analyse af jobopslag på Randstads hjemmeside viser, at arbejdsgiverne i it- og teknologibranchen ofte er på udkig efter personlige kompetencer. Personlige kompetencer og følelsesmæssig intelligens – som eksempelvis at være selvbevidst eller at være en god og empatisk kollega – er lige så efterspurgte som teknisk ekspertise. Det fremgår af de lister, som arbejdsgiverne opremser over nødvendige kompetencer.

Personlige kompetencer i it/teknologisektoren

Kompetence Frekvens

 • Teamwork 66 procent
 • Kommunikation 43 procent
 • Planlægningsevner 28 procent
 • Tidsstyring 22 procent
 • Problemløsning 11 procent
 • Lederskab 10 procent
 • Personlighed 8 procent
 • Sociale kompetencer 6 procent
 • Forhandlingsteknik 4 procent

Analysen viser, at der er stor efterspørgsel på medarbejdere, der er gode til at samarbejde, idet to tredjedele af arbejdsgiverne nævner teamwork som en væsentlig kompetence. Kandidater med gode kommunikative evner er de næstmest populære og bliver nævnt i jobopslagene af to ud af fem arbejdsgivere. Mere end en fjerdedel søger gode planlægningsevner, og en femtedel nævner et effektivt tidsforbrug og evnen til at overholde deadlines.

"Virksomhederne har ikke kun brug for tekniske kompetencer for at fastholde konkurrenceevnen og sikre successen på den lange bane. Medarbejderne skal også have personlige kompetencer. Det er især vigtigt ved personlig kontakt eller for at vinde nye kontrakter. Development Economics anslår, at de personlige kompetencer har en værdi af 88 milliarder pund (900 milliarder kroner) om året for Storbritannien alene. Derfor er arbejdsgiverne i stigende grad på udkig efter medarbejdere, der ikke kun har fremragende kompetencer, men også har gode kommunikationsevner, er engagerede og har evnen til at arbejde effektivt som del af et team," siger administrerende direktør Ruth Jacobs fra Randstad Technologies."Det er let at se de personlige kompetencer som noget pjat, men deres værdi for forretningen er åbenlys, hvad enten det handler om at være god til at tale med kunderne eller om at overholde deadlines. Derfor er det også vigtigt for kandidaterne, at de tager de personlige kompetencer alvorligt og sørger for at holde sig foran konkurrenterne. Kompetencer og teknisk indsigt er stadig centrale i it-job, men de faglige kompetencer skal gå hånd i hånd med de personlige. It-projektledere skal være effektive, have gode planlægningsevner og kunne overholde deadlines. Teamwork er en anden vigtig kompetence, da projekter kan omfatte flere afdelinger, og kommunikation på tværs af organisationen er helt afgørende for at sikre, at opgaverne bliver løst i den rigtige rækkefølge og på det rigtige tidspunkt."

Mennesker – ikke robotter

Personlige egenskaber Frekvens

 • Effektiv 31 procent
 • Engageret 18 procent
 • Fleksibel 15 procent
 • Detaljeorienteret 14 procent
 • Initiativrig 9 procent
 • Viljestærk 8 procent
 • Entusiastisk 5 procent

Arbejdsgiverne nævner også personlige egenskaber, som de lægger vagt på. Effektivitet og produktivitet står øverst på listen, idet næsten en tredjedel af arbejdsgiverne bruger ordet 'effektiv'. Næsten hver femte giver udtryk for, at de søger en engageret person. Den rigtige indstilling er lige så vigtig som faglige kompetencer, idet arbejdsgiverne nævner fleksibel, detaljeorienteret, initiativrig og entusiastisk som ønskede personlige egenskaber.

"Det er ofte den rette attitude, der kan gøre forskellen, når der er mange kvalificerede ansøgere at vælge imellem. Evnen til at arbejde godt under pres, stærke kommunikations- og planlægningsevner er lige så værdifuldt som en førsteklasses uddannelse. Man opnår ikke karrieremæssig succes ved tekniske kompetencer alene. Arbejdsgiverne vil have helstøbte medarbejdere, der kan bidrage til virksomhedens resultater og succes," siger Ruth Jacobs.

Karriereskift

Personlige kompetencer gør det lettere at trives på en arbejdsplads og bevæge sig op ad karrierestigen, men de kan også være nyttige, hvis man ønsker at skifte branche. Personlige kompetencer er et aktiv, som man kan tage med sig og have glæde af i et helt andet miljø.

"Det er risikabelt at skifte karrierevej. Man bliver nødt til at opbygge en lang række, nye tekniske kompetencer – samtidig med, at man skal lære en helt ny virksomhedskultur at kende. Interesserede kandidater bliver nødt til at dokumentere, at de vil have let ved at blive integreret i de nye omgivelser, og at de vil kunne skabe gode relationer til deres nye kolleger i en ny branche. Det er især tilfældet for it-eksperter, der kan bruge deres faglige kompetencer i flere brancher. De personlige kompetencer kan gøre det lettere at overvinde de forventelige tilpasningsvanskeligheder, der er ved at skifte branche," siger Ruth Jacobs.