find info om jobbet som butikschef.

Som butikschef er det din opgave at stå for ledelsen af salgsteamet, at supervisere medarbejderne samt at holde et vågent øje med lagerbeholdningen og forsøge at effektivisere og optimere forretningen bedst muligt. Butikschefer arbejder som oftest i detailbranchen, hvor de er ansat i alt lige fra supermarkeder, stormagasiner, dagligvare- og specialbutikker og har det overordnede ansvar for salg og personale. Læs videre og se hvad en butikschefs arbejde helt konkret består af, hvad lønniveauet ligger på, og hvad det kræves for overhovedet at blive butikschef i Danmark.

ledige stillinger
1

hvad er en butikschef?

En butikschef er ansvarlig for den daglige drift af en butik. Det spænder mellem alt lige fra tilsikring af kundeservice til tilsyn på forskellige områder. Som butikschef fører du tilsyn med butikken og sikrer, at alle afdelinger kører, som de skal. Du står eksempel for styringen af butikkens lager og sørger her for, at man aldrig løber tør for varer.

Som butikschef har du også en afgørende finger med i spillet, når det kommer til flowet i medarbejderstaben. Du har ansvaret for, at der altid er det passende antal medarbejdere på arbejde, og du har også indflydelse på og medansvar for nyansættelser og oplæring af nyt personale. Du står også ofte for kundeklager og varereturnering. Det er dig, der har det overordnede ansvar for at løse butikkens problemer, når eller hvis de opstår.

Eftersom du har ansvaret for at optimere salget i butikken og maksimere profitten, så er det også dig, der i sidste ende godkender nye lokale marketingstiltag og får dem ført ud i livet. Det er i den forbindelse altafgørende, at butikkens varesortiment promoveres på den mest optimale måde for at øge salget. Det er også ofte dig, der udvikler salgsfremmende strategier for at tiltrække flere kunder til butikken.

Som butikschef for et supermarked, en dagligvarebutik eller lignende, skal du både være en god sælger og have stor forståelse for kundeservice, for derigennem at få kunderne til at vende tilbage. Butikschefer rapporterer ofte videre til en anden overordnet leder, som kan befinde sig et helt andet sted i landet eller i udlandet, såfremt butikken har flere forskellige afdelinger, som administreres fra en bestemt lokation.

Kan du se dig selv i rollen som butikschef med fingeren på pulsen hos personalet og med blik for salg og drift? Så læs videre og se hvilke kompetencer og kvalifikationer, der kræves, for at kunne trives i et arbejde som butikschef.

118.jpg
118.jpg

find dit næste job via os.

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for dygtige butikschefer. Registrér dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

opret profil
2

gennemsnitslønnen for en butikschef

Gennemsnitslønnen for en butikschef ligger mellem 25.000 - 35.000 kroner om måneden før skat. Du kan dog tjene mere alt efter hvor erfaren, du er på området, og naturligvis også afhængigt af hvor omfattende dit ansvar er, og hvor stor butikken er. Lønpakkerne kan også variere fra kæde til kæde eller fra butik til butik. En stor del af arbejdspladserne har overenskomster som tilsikrer tillæg i form af aften- og weekendarbejde, pension, fritvalgskonto mv.

faktorer der kan påvirke en butikschefs løn

Lønninger kan variere en hel del alt efter hvor kvalificeret du er, og alt efter hvor stort et dagligt ansvar du får i den pågældende virksomhed. En butikschef i en mindre dagligvarebutik lønnes oftest lavere end en butikschef i en afdeling af en større supermarkedskæde. Opgaverne i større butikker kræver mere erfaring og flere evner for at sikre profit og optimal drift. Erfaring fra lignende stillinger vil også kunne påvirke din løn positivt. Som ny på området har du naturligvis meget lidt erfaring at bidrage med, hvilket som udgangspunkt vil afspejles i den første løn. Efter nogle år i jobbet vil du have opnået tilstrækkelig erfaring til at styre forretningen og vise resultater, hvorefter du kan forhandle dig til en højere løn.

find ledige job
3

typer af butikschefer

Der findes mange forskellige typer af butikschefer. De kategoriseres oftest ud fra selve typen af virksomhed. Typer af af virksomheder som har butikschefer, kan være alt lige fra:

17194
17194

skal du være butikschef?

Er du klar til at tage skridtet til et job som butikschef? Og er det overhovedet der rigtige for dig?

6 gode råd
4

arbejdet som butikschef

Mange virksomheders salg og profitskabelse afhænger af butikschefer. Arbejdet som butikschef handler fremfor alt om at lave overskud. Du skal her fokusere på at øge salget og nå de opsatte mål, idet du følger virksomhedens marketingspolitik og retningslinjer indenfor merchandising. Vi tager her et nøjere kig på hvilke opgaver en butikschef typisk har, hvordan arbejdsdagen ser ud og hvilke karrieremuligheder, der foreligger.

arbejdsopgaver og ansvarsområder

Nogle af de mere specifikke opgaver for en butikschef omfatter:

  • at sikre, at butikken når sine mål og laver overskud

En butikschefs opgave er at sikre, at månedlige, kvartalsvise og årlige salgsmål nås. Som butikschef motiverer du butiksmedarbejderne til at arbejde hårdere ved eksempelvis at indføre salgsfremmende incitamenter som bonusser og lignende. Du står også ofte for at afholde marketingkampagner for at nå de givne salgsmål.

  • at værne om og opretholde butikkens image

Som butikschef sørger du for at varerne er udstillet tilpas attraktivt for at vække kundernes opmærksomhed. Du er også ansvarlig for, at butikken lever op til sit brand image. Det kunne eksempelvis bestå i at holde butikken fin og ren, og at sørge for at varereolerne er fyldt op og at alt ligger fint på hylderne. Du sørger også for at butikken er opdateret med tidens strømninger ved at indkøbe varer, der trender på markedet.

  • administrering af butikkens aktiver

Som butikschef er sikkerheden og trygheden i butikken dit ansvar. Personalet sørger for at skabe et behageligt rum, hvor folk kan lide at handle, men udover det skal det også være sikkert. Butikschefer udarbejder derfor sikkerhedspolitikker og sørger for at anmelde brud på disse for at opretholde sikkerheden i forretningen. Administrering af aktiver involverer også overvågning af lagre for at sikre, at de rette varer nu engang er på lager til kunderne.

  • uddelegering og tildeling af opgaver

Som butikschef har du ofte ansvaret for mange medarbejdere. Du er ansvarlig for at definere hver enkelt medarbejders rolle og pligter. Du samarbejder med assisterende butikschefer, vagtchefer eller supervisorer og afdelingsledere.

  • ansætte og træne medarbejdere

Som butikschef skal du også sørge for, at der altid er det rette antal medarbejdere på arbejdet for at sikre et passende arbejdsflow. Du er også med til at ansætte og finde de rette nye medarbejdere, så du har en vigtig finger med i spillet i selve opbygningen af butikkens personale DNA. Du står også for træning og oplæring af de nye medarbejdere.

brug for hjælp til dit CV?

Vi har samlet vores bedste råd til udarbejdelse af et power resumé til dit CV.

få gode råd her
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Som butikschef arbejder du i forskellige butikker, der kan variere mellem alt lige fra supermarkeder til specialbutikker. Du har ofte et kontor inde i selve butikken, hvor du udfører størstedelen af dine arbejdsopgaver. Du bruger dog også meget tid i butikken, hvor du rådgiver og sparrer med dine ansatte. Der kan være meget at se til og arbejdsmiljøet kan være højlydt, især i travle perioder. Der er ikke meget rejsen forbundet med et arbejde som butikschef, da man kun er ansvarlig for en enkelt butik.

hvem er dine kolleger?

En butikschefs kolleger kan omfatte alt lige fra salgspersonale, logistikmedarbejdere, souschefer og lagermedarbejdere. Du arbejder ofte også tæt sammen med bogholdere, revisor, salgschefer og andre specialister, herunder blandt franchise-ejere, salgsassistenter og lignende.

arbejdstider

Butikschefer har ofte lange og uregelmæssige arbejdstider. Det er ikke sjældent at en arbejdsuge når op på 42 timer. Du er nemlig på arbejde i åbningstiden, hvilket indebærer både helligdage, weekender og til tider også aftenarbejde. Hvis du er chef for en døgnåben butik, så arbejder du som regel på skift. Du bør også forvente ekstra lange arbejdsdage i perioder med travle dage ved eksempelvis udsalg og i højtider.

1157
1157
find kolleger her
6

uddannelse og karrieremuligheder

For at blive butikschef kræver det følgende uddannelsesmæssige kvalifikationer:

  • I Danmark kan man tage en akademiuddannelse i retail på en af landets erhvervsakademier. Det er en 3 årig uddannelse på deltid, som blandt andet uddanner dig i lederskab, konceptstyring og butiksoptimering. 
  • Der er ikke som sådan en uddannelse for butikschefer. Mange bliver butikschefer efter at have startet som salgsassistenter. Øget erhvervserfaring og forskellige kurser indenfor ledelse kan også være vejen til en butikschefstilling for en tidligere salgsassistent.

færdigheder og kompetencer

En butikschef bør især være i besiddelse af følgende kvaliteter:

  • lederevner

En butikschef skal være i besiddelse af gode lederevner for at kunne motivere de ansatte til at opnå de opsatte målsætninger og udføre arbejdet på den bedst mulige måde. Stærke lederevner omfatter blandt andet kreativ sans og gode evner til at løse problemer.

  • Stærkt mindset

Det kræver en mental styrke at være butikschef. Du skal have selvtillid og have evnen til at opretholde et konstruktivt mindset. Det er vigtigt at sætte mål og arbejde hårdt for at nå dem.

  • organisatoriske evner

En butikschef fæster stor lid til sine organisatoriske evner i forbindelse med at holde forretningen effektivt kørende. Når du er organiseret, kan du bedre jonglere med arbejdets mange forskellige elementer såsom kundekontakt, lageroverblik og rekruttering af medarbejdere.

  • gode konfliktløsningsevner

Som butikschef vil du komme langt med gode konfliktløsningevner da dette vil kunne hjælpe dig med diverse problemstillinger på arbejdspladsen. Du bruger her dine skarpe evner til at udarbejde de mest effektive og mest konstruktive løsninger. 

karrieremuligheder

Mange anser stillingen som butikschef som værende det højeste, man kan opnå indenfor detailhandel. Derfor er der også mange, der forbliver i stillingen. Men skulle du have mod på at ville prøve noget andet, så er der andre karrieremuligheder at hoppe på. Det kunne for eksempel være at varehuschef i et større varerhus eller blive leder for personalet i butikkens administrative afdeling. Du kunne også overveje at blive regional salgschef.

find job her
7

fordele ved at finde et job som butikschef via Randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer butikschefer til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.

vikariater

Hos Randstad er vi mange kunder, som har behov for hjælp i kortere eller længere perioder. Ved at arbejde som vikar opbygger du erfaring, og du får indblik i flere forskellige virksomheder. Hvis du ønsker det og gør et godt stykke arbejde, kan et vikariat også føre til en fastansættelse.

projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

fastansættelse

Randstad rekrutterer butikschefer til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

Upload dit CV i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit næste job.

Se alle vores ledige stillinger her.

Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_208.jpg
Randstad_Atlanta-Kloubert-04-17_208.jpg
8

ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål i forbindelse med job som butikschef

thank you for subscribing to your personalised job alerts.