find info om jobbet som montør.

Som montør samler og monterer du komponenter og enheder på maskiner og udstyr. Til arbejdet benytter du dig af en lang række værktøjer og montørteknikker for at opbygge fuldt funktionelle produktionsmaskiner og måleenheder i diverse brancher og industrier.

ledige stillinger
1

hvad er en montør?

En montør er en teknisk specialist, som er ansvarlig for at samle og montere maskindele samt at installere, vedligeholde og reparere anlæg og udstyr. Dit arbejde består hovedsageligt af at samle og montere enheder af metal eller andet materiale for at skabe diverse produktionsudstyr og maskineri.

Som montør udlægger du maskinens komponenter og bruger tegningerne eller skemaerne til at montere delene i overensstemmelse med specifikationerne. Nogle gange skal du svejse delene på plads ved hjælp af gas eller elektricitet. Du reparerer og installerer også ventiler, tankforinger og blyrør.

Eftersom du arbejder med detaljerede arbejdstegninger med opmålinger, så har du også behov for præcist måleudstyr. Målingerne skal være helt præcise for at monteringerne passer. Som montør er det vigtigt at have kendskab til og erfaring med de rette værktøjer i branchen. Det kan være alt lige fra termisk opvarmning, svejse- og skæreudstyr eller diverse boremaskiner.

hvad laver en montør?

En montør kan arbejde indenfor luftfart, produktion, bilindustri eller fremstillingsindustri hvor opgaverne varetagesi forbindelse med reparation og vedligeholdelse af maskiner. Her benytter montøren sin fagindsigt til fejlfinding på fremstillingsanlæg og til at identificere forskellige systemfejl.

Kan du se dig selv i stillingen som montør, hvor du får muligheden for at udfolde dine tekniske viden og detaljeorienteret tilgang til maskinteknisk arbejde? Så læs videre og se hvilke kompetencer og kvalifikationer, der skal til for at blive montør.

Rockwool
Rockwool
2

gennemsnitslønnen for en montør

Som montør kan lønnen variere en del alt afhængig af kompleksiteten af den opgave, man varetager og virksomheden, som man er ansat i. Timelønnen vil typisk ligge mellem 150- 190 kr.

faktorer der kan spille ind på en montørs løn

Din løn som montør kan påvirkes af flere forskellige faktorer. En ting kan være selve branchen eller virksomheden du arbejder i, noget andet kan være den ekspertise, du kan bringe med ind i stillingen. Omfattende ansvar og særlige arbejdsopgaver kan også have indvirkning på lønnen.

Din geografiske lokation kan også spille ind på lønnen. I områder med større leveomkostninger, hvor der tilmed er større efterspørgsel vil lønnen ofte ligge højere end gennemsnittet. For Danmarks vedkommende vil en montørs løn derfor oftest være højere i storbyområderne og i særdeleshed hovedstadsområdet. 

ledige stillinger
3

typer af montører

Montørarbejdet er en gren af maskinteknik, der omfatter flere forskellige typer. Det kan blandt andet være:

To mænd som snakker
To mænd som snakker
4

arbejdet som montør

Som montør består dit arbejde i at samle og montere forskellige komponenter i udstyr og maskiner. Læs videre for at få indblik i en montørs typiske opgaver, ansvarsområder samt daglige rutiner.

arbejdsopgaver og ansvarsområder

En montør har en lang række arbejdsopgaver og ansvarsområder, der kan variere alt efter branche og industri. Opgaverne kan blandt andet omfatte:

 • Konstruktion af strukturelle komponenter: Som montør skal du læse tegninger og skemaer for en specifik maskine eller et strukturelt system. Du kan bruge dine svejsefærdigheder til at samle delene og skabe funktionelt udstyr ud fra specifikationerne. Når du konstruerer udstyr, samler og monterer du forskellige dele for at skabe en komplet struktur.
 • Test og fejlfinding: når du har monteret og samlet en maskine eller udstyr, skal du køre tests for at sikre at maskinen udfører de forventede funktioner. I tilfælde af problemer er det din opgave at identificere fejlen og udskifte de nødvendige komponenter eller foretage de rette justeringer. 
 • Reparation af defekte maskiner: Montører reparerer også defekter i maskin- eller udstyrssystemer. Så snart du har spottet problemet eller fundet frem til de defekte komponenter, som forårsager problemet, skal du udarbejde en plan for reparation af delene og sikre, at systemet igen kan køre problemfrit.
 • Vedligeholdelse af udstyr og maskiner: Du skal udvikle en vedligeholdelsesrutine og procedure for enhver maskine, du samler. Det er dig, der har indsigt i de individuelle komponenter, og dig der bedst kender maskinens funktionelle levetid. Derfor er det også dig, der bedst sikrer, at de forskellige komponenter bliver udskiftet i tide, før de leder til fejl. Det er din opgave at udføre service og fejlfinding på udstyret samt udskifte alle slidte eller defekte komponenter.
 • Inspektion af konstruktioner for at sikre overholdelse af lovgivningen: Som montør arbejder du på industrielle rørsystemer, der er underlagt lokal lovgivning, regler og bestemmelser. Du skal være bekendt med disse regler og sikre, at dit arbejde opfylder de krævede standarder.
ledige stillinger
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Som montør kan du arbejde med montering af maskinkomponenter på værksteder eller i fremstillings- og produktionsvirksomheder. Værksteder og produktionszoner kan være varme, støvede og støjende og du skal være iført høreværn og ansigtsmaske for at undgå indånding af skadelige stoffer. Når du svejser, skærer eller fræser i metal, skal du være iført de rette svejsebriller for at beskytte dine øjne mod det stærke lys samt små metalgenstande. Du bruger meget af din arbejdsdag stående eller foroverbøjet i dit arbejde som montør. Til tider kan der også være tale om skrivebordsarbejde, hvor du forbereder arbejdstegninger til en maskine eller nedskriver de nødvendige vedligeholdelsesprocedurer.

hvem er dine kolleger?

Afhængigt af branchen og virksomheden, du arbejder i, kan dine kolleger blandt andet omfatte svejsereproduktionsmedarbejdere og andre samlearbejdere. Du vil også kunne arbejde sammen med CNC-drejere, CNC-maskinoperatører og andre maskinoperatører samt alt lige fra fabrikanter, gaffeltruckførere og lagerarbejdere

arbejdstider

En montør arbejder 37 timer som en fuldtidsstilling. Da de fleste fremstillingsvirksomheder har lange arbejdstider, arbejder montørerne ofte på skift. Det betyder, at du kan arbejde sent om natten eller tidligt om morgenen. Du skal også arbejde i weekender, hvis monterings processen kører syv dage om ugen. Det er sjældent, at der forekommer deltidsarbejde indenfor montør faget, men nogle virksomheder kan hænde at tilbyde kortvarige kontrakter til forskellige projekter. Arbejdet indebærer ikke rejseaktivitet, medmindre du monterer rør eller strukturelle komponenter hos en kunde.

Woman operating a machine on a production site.
Woman operating a machine on a production site.
6

uddannelse og karrieremuligheder

For at blive montør kan du blandt andet tage Industriteknikeruddannelsen. Her er der tale om en 4 til 6 årig erhvervsuddannelse, som kan tages på en af de danske erhvervsakademier. På uddannelsen får du grundlæggende praktisk og teoretisk viden om fremstilling af komponenter til diverse maskiner og udstyr indenfor en lang række brancher og industrier. Du får også kendskab til de mange forskellige værktøjer og arbejdsteknikker indenfor faget, herunder drejebænke samt fræse- og boremaskiner. 

færdigheder og kompetencer

Som montør skal du helst besidde følgende kvaliteter og færdigheder:

 • Problemløsning: Som montør er problemløsningsevner afgørende, fordi langt størstedelen af dit arbejde består i at løse fejl i maskiner eller udstyr. Når du løser en funktionsfejl, skal der ofte lidt kreativitet til for at forbedre effektiviteten og ydeevnen. Det er også vigtigt at identificere en proces til løsning af problemer i stedet for at eksperimentere med forskellige løsninger. Problemløsningsevner hjælper dig med at finde de bedste løsninger på enhver funktionsfejl.
 • Gode samarbejdsevner og interpersonelle færdigheder: Som montør arbejder du ofte sammen med en lang række andre montører om et fælles projekt. Du skal derfor have gode samarbejdsevner og du skal være god til at lytte og kommunikere på en god og tydelig måde.
 • Matematiske færdigheder: Matematik er en uløselig del af arbejdet som montør, eftersom du skal kunne foretage præcise opmålinger i montørarbejdet. Matematiske færdigheder hjælper dig også med at spotte fejl hurtigt og udvikle passende løsninger.

karrieremuligheder

Som montør er der mange forskellige karriereveje og muligheder for at øge sin jobmuligheder. Du kan høste erfaring og videreudvikle dig som montør, eller du kan specialisere dig indenfor forskellige typer som for eksempel rørmontør, drejemontør eller vedligeholdelsesmontør. Nogle montører videreuddanner sig i løbet af karrieren og bliver blandt andet maskiningeniører. Det er også muligt at blive konsulent eller at specialisere sig indenfor arbejds- og produktionstegninger til maskiner og udstyr.

opret profil
7

fordele ved at finde et job som montør via randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer montører til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og freelancere.

 • specialister finder specialister

Hos Randstad er vi specialister inden for rekruttering af montører. Vores rekrutteringskonsulenter inden for maskinteknik har selv en baggrund i branchen og kender derfor både markedet og kunderne.

 • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

 • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

Randstad rekrutterer montører til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

image
image
8

oftest stillede spørgsmål

De oftest stillede spørgsmål vedrørende arbejdet som montør.

thank you for subscribing to your personalised job alerts.