find info om jobbet som operatør.
Læs mere om, hvordan og hvor du kan arbejde som operatør, hvad det kræver at blive operatør. Du kan også se den gennemsnitlige løn og finde ud af, hvilke karrieremuligheder du har.
ledige stillingerhvad er en operatør?
Som operatør sørger du for, at maskiner og anlæg kører og bliver ved med at køre. Du er omdrejningspunktet i produktionsprocessen. Sammen med dine kolleger sørger du for, at det endelige produkt bliver produceret i topkvalitet.
Som operatør er du ansvarlig for:
- betjening af maskiner
- genkendelse og løsning af mindre funktionsfejl
- at videregive større fejl til den tekniske afdeling
- udførelse af vedligeholdelses- og rengøringsopgaver
- kontrol og registrering af produktionen
gennemsnitsløn for en operatør
En nyuddannet industrioperatør tjener ca. 35.000 om måneden før skat.
En nyuddannet procesoperatør tjener ca. 37.000 kr. om måneden før skat.
Lønnen varierer dog meget alt efter hvilken branche, virksomhed og geografisk placering. Derfor er lønnen som nyuddannet et godt billede på, hvor på lønstigen man kan forvente at starte.
sekundære ansættelsesvilkår
Som operatør arbejder du normalt på skift. Det betyder, at du får et tillæg oven i din løn. Især når du arbejder i weekenden eller om natten, kan denne godtgørelse beløbe sig til flere hundrede kr. ekstra om måneden. Som operatør får du ofte også en god rejsegodtgørelse.
hvornår vil du tjene mere som operatør?
Som operatør vil din løn stige hvert år. Den sektor, du arbejder i, har stor indflydelse på din løn. Ved du f.eks. meget om en bestemt maskine? Hvis det er tilfældet, vil dit ansvar vokse, og du vil tjene mere. Du vil også tjene mere, hvis du er ansvarlig for flere eller større maskiner. Derfor skal du altid blive ved med at lære, så du kan skabe karrieremuligheder for dig selv!
typer af operatører
Som operatør kan du specialisere dig indenfor mange forskellige områder. Du kan uddanne dig til flere typer af operatører. Her fokuserer vi på disse 2 typer af operatører:
-
procesoperatør:
Du lærer at styre, regulere og overvåge avancerede produktionsanlæg og at lave analyser af kemiske og fysiske processer. Du lærer også at løse komplekse fejl og reparere og optimere anlæg i samarbejde med andre faggrupper.
-
industrioperatør:
Som industrioperatør står du for den daglige drift af maskiner og anlæg på en fabrik. Sammen med dine kolleger har du ansvar for, at produktionen kører, som den skal. Du er med til at effektivisere og optimere produktionen.
arbejdet som operatør
Hvad kan du forvente, når du begynder at arbejde som operatør? Følgende ting er gode at vide:
dit arbejdsområde som operatør
Som operatør er maskinerne og installationerne på din arbejdsplads dit domæne. Takket være dig kører maskinerne og installationerne problemfrit.
- betjening af maskinen/maskinerne:
Som operatør styrer du maskinen/maskinerne på din arbejdsplads. Det er naturligvis forskelligt, hvor mange og hvilken type maskiner eller anlæg, du bruger, og det er forskelligt fra funktion til funktion og fra arbejdsplads til arbejdsplads. Men én ting er sikkert: Du er ved roret!
- genkendelse og løsning af fejl:
Hver dag ønsker du, at produktionsprocessen skal forløbe gnidningsløst. Et sammenbrud passer ikke ind i dette billede. Men du ved også, at alle maskiner og systemer af og til går i stå. Heldigvis genkender du afvigelser hurtigt og ved, hvordan du løser dem. Du løser ofte selv små nedbrud, men du rapporterer større nedbrud til din chef eller til den tekniske service.
- udførelse af vedligeholdelse og rengøring:
Der er ingen produktion uden maskinerne. Derfor skal du fra tid til anden udføre vedligeholdelses- og rengøringsopgaver på dine maskiner. På denne måde forsøger du at forhindre de fleste nedbrud.
- overvågning og registrering af produktionen:
Som operatør holder du nøje øje med kvaliteten af produktionsprocessen. Alt drejer sig om et perfekt slutprodukt, så det er det, du stræber efter!
arbejdsmiljø og arbejdstid.
Som operatør arbejder du ofte på skift. Det betyder, at du arbejder på forskellige dage og tidspunkter, men efter et fast mønster. Hvorfor er det sådan? Fordi maskinerne altid skal være i drift, også om natten og i weekender. Det afhænger af virksomheden, hvilken form for skiftesystem de anvender.
De fleste virksomheder arbejder med to eller fem skift. Hvis du arbejder i en virksomhed med toholdsskift, kan du måske arbejde fra kl. 7.00 til 15.00 den ene uge og fra 15.00 til 23.00 den næste uge. Dejlig og varieret!
Fordelen ved at arbejde på skift er, at du får betydelige tillæg oven i din løn.
Afhængigt af hvornår på dagen du arbejder, kan der være tillæg. Ved aften-, nat- og weekendvagter er der oftest tillæg. Derudover kan der være særskilte tillæg i nogle brancher.
din arbejdsplads:
Fabrikken: Operatører er overalt, hvor der er maskiner og anlæg. Tænk på fabrikker, hvor fødevarer pakkes, eller hvor dele af køretøjer samles. Du arbejder ofte på en fabrik på et fast sted.
hvem er dine kollegaer?
Som operatør arbejder du ofte i et team med andre operatører. Fordi du arbejder på en fabrik, møder du ofte andre tekniske kolleger. Har du f.eks. en større fejl, som du ikke selv kan løse? Så vil en mekaniker hjælpe dig videre. Du arbejder også sammen med andre tekniske kolleger, f.eks. maskinoperatører, kvalitetsmedarbejdere, produktionsmedarbejdere eller montører.
uddannelse og karriere muligheder
Uddannelsen til operatør består af et grundforløb på en erhvervsskole, med varighed på 20 eller 40 uger. Derudover består det af tid på skolebænken og på en læreplads. Det tager ca. 3,5 år at uddanne sig til operatør.
Du kan efterfølgende specialisere dig inden for forskellige områder, som vil kræve mere tid på skolebænken.
hvilke færdigheder og kompetencer udvikler du som operatør?
Som operatør er det naturligvis ekstremt vigtigt, at du har teknisk indsigt, eller i det mindste at du finder teknologi interessant! For med dine tekniske færdigheder løfter du alle produktionsprocesser til et højere niveau. Disse kvaliteter er også vigtige:
- Selvstændig: Som operatør er du ofte ansvarlig for (en del af) en maskine. Du kan lide at have dette ansvar, og du ved, hvordan du skal håndtere det! Du tænker i løsninger i stedet for i problemer, for kun på den måde kan maskinerne køre problemfrit.
- Præcis: Nogle gange er en ulykke lige rundt om hjørnet... men med dit skarpe øje for detaljer holder du altid øje med produktionsprocessen. Et forkert produkt på transportbåndet? Du får det af vejen!
- Fleksibel: Sammen med dine kolleger sørger du for, at maskinerne kører syv dage om ugen, 24 timer i døgnet. Det betyder også, at I arbejder på forskellige tidspunkter. Man kan overlade vagtskifterne til dig.
karrieremuligheder som operatør
Der er forskellige karrieremuligheder for operatører inden for det tekniske område. For eksempel:
- teamleder: Du ved, hvordan du holder alle maskinerne i gang og holder et vågent øje med produktionsprocessen. Du kan også godt lide at føre tilsyn med dine kolleger og holde overblik over situationen
- mekaniker: Du finder ud af, at du bedst kan lide at installere maskiner og løse fejl. Så tænk på mekanikerens stilling! Du er opfindsom, og et teknisk problem er bare en udfordring for dig
- systemadministrator: Du ved ikke kun, hvordan udstyret fungerer uafhængigt af hinanden, men du forstår også, hvordan alt udstyr er sat op for hinanden. Du tænker videre og ser det større billede! Måske er stillingen som systemadministrator din næste udfordring!
fordele ved at finde et job som operatør via randstad
Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer operatører til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.
- fastansættelse
Randstad rekrutterer operatører til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.
- vikaransættelse
Vi ansætter også operatører i midlertidige vikarstillinger, så ønsker du et vikariat som operatør, kan vi sætte dig i forbindelse med den rette virksomhed.
- freelancers
Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.
- projektansættelse
Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.
Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.
ofte stillede spørgsmål om operatører
De oftest stillede spørgsmål vedrørende arbejdet som operatører.
-
hvad laver en operatør?
En operatør sørger for, at maskiner og anlæg i fabrikker kører og bliver ved med at køre. Du er derfor omdrejningspunktet i produktionsprocessen. Der findes to typer operatører: maskinoperatører og procesoperatører. Læs alt om det her!
-
hvad tjener du i gennemsnit som operatør?
Som nyuddannet operatør tjener du mellem 35.000 - 37.0000 om måneden før skat.
Lønnen varierer dog meget alt efter hvilken branche, virksomhed og geografisk placering. Derfor er lønnen som nyuddannet et godt billede på, hvor på lønstigen man kan forvente at starte.
-
har du brug for erfaring for at blive operatør?
For at komme i gang som operatør skal du have den rette praktiske erfaring. På den måde er du fuldt forberedt på, hvad du vil møde under dit arbejde. Du får denne praktiske erfaring under et MBO-operatørkursus, så du kan komme i gang med det samme!
-
hvor lang tid tager operatørtræning?
Uddannelsen til operatør tager ca.3.5 år, og i løbet af denne tid får du også praktisk erfaring.
-
hvordan ansøger jeg om en ledig stilling som operatør?
Det er nemt at ansøge om et operatørjob: opret en randstad-profil og søg i vores jobbank efter ledige stillinger i dit område. Så send os blot dit CV og din motivation. Har du brug for hjælp til dit CV eller dit motivationsbrev? Se alle vores tips til ansøgninger her!