find info om jobbet som tagdækker.

Som tagdækker nyder du en stor frihed og selvstændighed, hvor du kan udfolde dine kreative færdigheder såvel som din fysik i udendørs arbejde og ofte under åben himmel. Et job som tagdækker er en alsidig beskæftigelse, der kan omfatte flere forskellige projekttyper og hvor du hele tiden flytter lokation og oplever nye spændende arbejdssteder. Der er gode muligheder for arbejde som tagdækker. Du kan både være ansat i en virksomhed eller drive dit eget tagdækkerfirma som selvstændig, hvis du har mod på det og er dygtig nok.

Er du interesseret i at høre mere om arbejdet som tagdækker? Så læs med i artiklen og få klar indsigt i de udannelsesmæssige kvalifikationer og kompetencer, der skal til for at blive tagdækker. Læs også om de forskellige arbejdsopgaver og den forventede løn i faget.

ledige stillinger
1

hvad er en tagdækker?

En tagdækker er specialist i tagkonstruktioner indenfor både virksomheder og private boliger. Som tagdækker står du for hele processen vedrørende tagdækning. Du analyserer og forbereder byggeplanerne og står for selve tagdækningsarbejdet. Det betyder, at du både bygger, ombygger og vedligeholder tage på kontorer, offentlige bygninger, stadions, fabrikker og boligbyggerier. Der findes vidt forskellige tagtyper, og du skal derfor være bekendt med dem alle. De fleste industribygninger har eksempelvis flade eller let skrånende tage, mens boliger oftere har skrå tage. Som tagdækker skal du kunne udføre arbejde på alle disse typer.

hvad laver en tagdækker?

Tagdækningsprojekter varierer alt efter den pågældende byggeplan, og du skal derfor have stor indsigt i de forskellige materialer, der skal benyttes til de forskellige projekter.

Ud over montering af nye tagdækninger vedligeholder tagdækkere også de eksisterende tagmaterialer eller udfører de nødvendige reparationer. De fleste vedligeholdelsesarbejder kræver, at man inspicerer taget og finder den perfekte måde at renovere det på. Du skal også udskifte krydsfiner og bjælker eller installere nye metalpaneler for at sikre, at taget er strukturelt forsvarligt. Jobbet er fysisk krævende og indebærer løft af tungt materiale, så det er en fordel at være i god fysisk form.

Lyder arbejdet som tagdækker som noget for dig? Så læs videre i artiklen, hvor vi blandt andet stiller skarpt på de kvalifikationer og kompetencer, der skal til for at begå sig i arbejdet som tagdækker.

102.jpg
102.jpg
2

gennemsnitslønnen for en tagdækker

Der kan være flere aspekter, som er med til at påvirke en tagdækkers løn. Dog anslår man at gennemsnitslønnen for en nyuddannet tagdækker ligger på cirka 31.000 kroner om måneden før skat inklusiv pension og tillæg.

faktorer der kan påvirke en tagdækkers løn

Hvis du er ansat under bygge- og anlægsoverenskomsten, vil lønnen som tagdækker være fastsat deraf. Her spiller blandt andet anciennitet ind i lønstørrelsen. Er du ikke ansat under en overenskomst, vil du selv skulle forhandle din løn med din arbejdsgiver. Her kan lang arbejdserfaring og særlige kompetencer være vigtige fordele i bestræbelserne på at påvirke lønnen i en positiv retning.

3

typer af tagdækkere

Som tagdækker kan du kan specialisere dig i specifikke tagdækningstyper eller særlige bygningstyper. Nogle af de mange forskellige tagdækker specialer omfatter blandt andet:

4

arbejdet som tagdækker

I det følgende afsnit tager vi et kig på de typiske arbejdsopgaver og ansvarsområder samt selve arbejdsmiljøet og de potentielle kolleger en tagdækker kan have i løbet af karrieren.

tagdækker jobbeskrivelse

En tagdækkers arbejdsopgaver kan variere alt efter jobtype og arbejdsgiver, men der er dog visse opgaver og ansvarsområder, som går igen på tværs af faget. De omfatter blandt andet:

  • udførelse af inspektioner forud for taglægningen

Før du påbegynder tagdækningsprojektet skal du have lagt dig fast på den bedste og mest optimale reparation eller ombygningsprocedure. Du skal derfor inspicere den eksisterende struktur og notere hvilke områder, der skal renoveres. For nye projekter skal du inspicere selve arbejdsstedet for at kunne opveje, hvad der skal bruges af udstyr. Du vurderer også her hvor meget tagmateriale, der skal benyttes og hvor meget arbejdskraft, der er brug for.

  • opmåling og tilskæring af tagmaterialer

Du skal sikre, at tagmaterialet kan dække alle kanter og monteres korrekt. Det kan betyde, at der er behov for tilskæring og tilpasninger. Derudover skal du også sørge for, at tagmaterialet slutter godt rundt om skorstene, ventilationer og andre elementer, der kan forekomme på tagoverfladen.

  • klargøring af tagoverflade

Du har også til opgave at udligne alle ujævnheder og sørge for at taget er plant, før der monteres tagpap. Du kan bruge slibematerialer til at udjævne overflader eller mejsler og hammere. Nogle gange er du nødt til at fylde sprækker med grus for at forhindre vandlækager og udjævne tagfladerne.

  • taglægning

Din primære opgave er at montere en vandtæt tagdækning af tagpap eller lignende materiale. Du bør også montere dampspærrer eller isolere for at få skabt et vejrbestandigt tag og anvende fugemørtel og mørtel for at forsegle alle synlige søm, der kan forårsage lækager.

  • samråd med kunder og entreprenører

Det er naturligvis vigtigt, at kunden er tilfreds med det udførte arbejde. Derfor skal du drøfte de påkrævede tagmaterialer og forklare egenskaberne. Du har også kontakt med entreprenører eller byggeledere for at sikre, at deadlinen bliver overholdt.

brug for hjælp til dit CV? 

Vi har samlet vores bedste råd til udarbejdelse af et power resumé til dit CV.

få gode råd her
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

Dit arbejde som tagdækker vil i langt størstedelen af tiden foregå udendørs i al slags vejr. Det er naturligvis også vigtigt, at du ikke har noget problem med at arbejde i højderne, eftersom stort alt tagdækker arbejde foregår forholdsvist højt. Du skal nogle gange benytte stilladser, stiger eller andet sikkerhedsudstyr som for eksempel knæbeskyttelse. Grundet arbejdets natur omfatter et tagdækker job en vis risiko for at komme til skade. Derudover vil man også til tider kunne arbejde udendørs i meget høj varme.

hvem er dine kollegaer?

Afhængigt af din arbejdsplads og arbejdstype vil dine kolleger kunne omfatte eksempelvis gipsmontører og taginspektører. Du vil også kunne hænde at arbejde tæt sammen med byggepladsledere og byggeledere samt tømrere, arkitekter og entreprenører.

arbejdstid

Som tagdækker har du typisk en 37 timers arbejdsuge i en fuldtidsstilling. Da de fleste karrierer inden for bygge- og anlægsbranchen er afhængige af vejret, skal du i højsæsonen, især om sommeren, typisk påtage dig ekstra arbejde for at kompensere for manglen på arbejde om vinteren. Nogle arbejdsgivere tilbyder fleksible arbejdsordninger, herunder kortvarige kontrakter, hvis du ønsker en deltidsstilling. 

Når du er ansvarlig for reparationer, rutinemæssig vedligeholdelse og udskiftning af tage, vil du sandsynligvis arbejde i ferier og weekender for at undgå at forstyrre andre arbejdere i eksempelvis virksomheds- og industribygninger. 

Tagdækkerarbejdet inkluderer også transport eller rejser til byggepladser, du skal deltage i kundebesøg med henblik på reparationer eller vurdere forskellige skader. Der er også mulighed for freelancearbejde, især for erfarne tagdækkere.

079.jpg
079.jpg
6

uddannelse og færdigheder

For at blive officiel tagdækker skal du tage en tagdækkeruddannelse. Det er en erhvervsuddannelse, som tager 3 år og 9 måneder at gennemføre. Uddannelsen kan tages på erhvervsakademier og andre erhvervsuddannelsessteder rundt om i landet. 

Det er også muligt at tage et AMU-kursus i tagdækning for at oparbejde kendskab til branchen. Er du for eksempel bygningsarbejder vil du kunne tage et kursus i tagdækning, som senere vil kunne bane vej for eksempelvis arbejde som tagdækkermedhjælper.

færdigheder og kompetencer

Udover de uddannelsesmæssige kvalifikationer er det også en fordel at besidde følgende færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig i arbejdet som tagdækker:

  • Interpersonelle færdigheder

Som tagdækker arbejder du til tider med andre medarbejdere. Du skal derfor kunne indgå i et team og have den rette positive indstilling.

  • God fysisk form

Dit arbejde omfatter tunge løft og arbejde i højderne. En god fysisk form er derfor en stor fordel, når du skal arbejde over længere tid på et tagprojekt. Det kan netop omfatte meget stående og foroverbøjet arbejde såvel som arbejde på stiger og stilladser.

  • Smidighed og fingerfærdighed

Det kræver en hel del smidighed og fingerfærdighed at lægge tag. Du skal være præcis og samtidig undgå at påføre skade på taget eller bygningen.

  • Detaljeorienteret

Som tagdækker skal du være detaljeorienteret. Et tag kan have særlige udformninger, som du derfor nøje skal følge. Du skal også omhyggeligt tjekke tagdækningen for alle former for huller og sprækker for at sikre at det nylagte tag er vandtæt.

karrieremuligheder

Et arbejde som tagdækker i bygge- og anlægsbranchen faciliterer mange muligheder for arbejde og karriereudvikling. Når du har oparbejdet erfaring med almindelig tagdækning, kan du specialisere dig i en bestemt tagdækningstype eller skærpe dine færdigheder inden for bestemte projekttyper. Nogle tagdækkere forbedrer deres akademiske kvalifikationer og opnår ekspertise inden for andre bygge- og anlægsopgaver. Yderligere andre tagdækkere fokuserer f.eks. på omkostningsvurdering og bliver tagmåler eller tårnmåler. Med mange års erfaring kan du blive byggepladsleder eller starte dit et tagdækningsfirma.

klik her
7

fordele ved at finde et arbejde som snedker gennem Randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte.

vikariater

Hos Randstad er vi mange kunder, som har behov for hjælp i kortere eller længere perioder. Ved at arbejde som vikar opbygger du erfaring, og du får indblik i flere forskellige virksomheder. Hvis du ønsker det og gør et godt stykke arbejde, kan et vikariat også føre til en fastansættelse.

projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

fastansættelse

Randstad rekrutterer til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Upload dit CV i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit næste job.

8

ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål om arbejdet som tagdækker

thank you for subscribing to your personalised job alerts.