Mange bliver afskrækkede ved tanken om salg, men måske handler det mere om fordomme end om virkelighed. Og så er der mangel på sælgere for øjeblikket, så området giver mange muligheder, råder rekrutteringskonsulent.

Når begrebet ’tele’ optræder i en jobannonce, for eksempel i forbindelse med telesalg, kan det virke afskrækkende på nogen. Derfor er det heller ikke overraskende, at mange rekrutteringsbureauer i dag anvender begreber som kundeservice – inbound versus outbound, for netop at camouflere ’fyordet’ telesalg.

Det er nemlig et ord, der giver associationer til irriterende typer, der ringer på de mest ubelejlige tidspunkter, og som ikke er til at slippe af med igen – kort sagt en type som man for alt i verden ikke ønsker at ligne.

Lige nu er der i den grad mangel på sælgere, og det er i særlig grad svært at tiltrække de yngre generationer til den slags jobfunktioner, og det er ærgerligt, fordi netop salg er et håndværk, som man kan bruge i løbet af hele sin karriere, fortæller senior rekrutteringskonsulent i Randstad, Lone Clark.                  

»Jeg synes, at der er en tendens til, at de unge styrer udenom et job, hvis det handler om salg, og det er rigtig ærgerligt, for det dækker meget bredere, og så er det et unikt værktøj at have med i bagagen, den dag man skal videre i karrieren,« siger hun og tilføjer, at bestemte ord i en jobannonce desværre kan afholde folk fra at søge et givent job:

»I 1990’erne så et begreb som ’kopimaskinesælgeren’ dagens lys, og var der bare en snert af dette i et stillingsopslag, afskrækkede det mange fra at søge stillingen. Så kom begrebet 'telemarketing' og det var egentligt ok op til midten af 00’erne - og ordet findes faktisk også i nogle jobopslag i dag – men så blev det yt og overtaget af 'kundeservicemedarbejdere', som så igen blev opdelt i 'inbound' og 'outbound'. Og det kunne jo godt tyde på, at der igen snart skal opfindes nye begreber, for stort set alle job indeholder jo salg på den ene eller den anden måde, og det giver alt andet lige en stor værdi fremadrettet at have arbejdet med det område. Salg er jo meget mere – det handler også om at lytte, om at kommunikere og om at afsende et budskab,« forklarer Lone Clark. 

Et spadestik dybere

Hvis ordet 'salg' optræder i en stillingsannonce, bør man som jobansøger gøre sig selv den tjeneste at undersøge indholdet nærmere, mener Lone Clark:

»Hvis man ser begrebet salg i en stillingsannonce, så vil jeg godt anbefale, at man lige læser lidt videre, for det kan faktisk dække over mange forskellige ting. Eksempelvis har vi for øjeblikket et opslag, hvor vi søger en salgsprofil til salg af Google Adwords. I forbindelse med jobbet bliver man certificeret og får en dyb indsigt i Googles produkt-palette, og det er helt sikkert noget, som vil give stor værdi på CV’et,« fortæller hun.

Identifikation er altafgørende

Det eneste der burde afholde en fra at søge en given stilling, burde være produktet, mener Lone Clark.

»Jeg vil godt slå fast, at hvis man skal arbejde med salg eller afsætning af et givent produkt eller vare, er det altafgørende, at man kan identificere sig med produktet og også selv stå inde for det. Det handler i høj grad om at være autentisk, og om at man som modtager kan mærke, at det produkt brænder sælgeren for. Hvis ikke man gør det, kommer man hurtigt til at virke som den irriterende sælger, som mange jo ikke har lyst til at blive identificeret med,« fastslår hun.