At få succes til en jobsamtale kræver forberedelse! - Vi har samlet 4 ting, som du er nødt til at have fokus på inden interviewet. 

kend dit CV

Sandsynligheden for at arbejdsgiveren har dit CV liggende foran sig til jobsamtalen er stort set lig med 100%. Som en del af deres forberedelse, vil de have læst dit CV og højst sandsynligt have markeret spørgsmål og områder, som de ønsker mere information om og gerne vil have uddybet af dig direkte.

Sørg derfor for at du har læst dit eget CV grundigt igennem lige inden jobsamtalen. Tænk på eventuelle huller i dit CV, og på hvordan du vil forklare og uddybe disse på en positiv måde.

Kend dit cv forfra og bagfra. Vær klar til at kunne forklare årsagen til, at du har skiftet job. Arbejdsgiveren kan være interesseret i, hvorfor du har forladt tidligere job og vil måske spørge ind til de bagvedliggende årsager. Tænk på de færdigheder, du har erhvervet i hver stilling, noter de ting, som du udmærkede dig i, hvad dit ansvar har været, og hvad du var glad for, og hvad du var mindre glad for i de enkelte roller.

Det er også vigtigt at forklare dine uddannelsesmæssige baggrund. Tænk over grundene til hvorfor du valgte netop din uddannelse og de kurser, du har taget, og hvordan det passer til dine planer for din fremtidige karriere. Noter elementer af et kursus eller uddannelse og eventuelle oplevelser, du kan dele, som ville passe godt til den stilling, du ansøger.

kend arbejdsgiveren

Enhver arbejdsgiver ønsker at vide, at du har undersøgt deres virksomhed/organisation, og hvad de har at tilbyde. Hvis du udviser mangel på viden, sender du en klar besked til arbejdsgiveren om, at du ikke er særlig interesseret, og at du er uforberedt.

Det er altid en god ide at tjekke virksomhedens hjemmeside. Se på fanen 'om os' såvel som 'presse/nyheder' for at se, om der er nogle nyere og aktuelle artikler, som du kan diskutere eller spørge nærmere ind til. Tjek også karrieresektionen for at se, hvordan de markedsfører deres virksomhed overfor potentielle nyansatte. Via hjemmesiden vil du kunne finde mange nyttige oplysninger om f.eks. virksomhedens værdier og mission, som du kan bruge aktivt i samtalen.

Du kan også prøve at google virksomheden og tjekke, om der har været nogen nylige historier i nyhederne eller priser, der er vundet, omtaler i rapporter osv. Prøv også at finde ud af så meget, du kan om de mennesker, du skal til samtale hos. Her kan LinkedIn være et nyttigt værktøj til at finde ud af mere om deres baggrund.

kend jobspecifikationen.

Det kan være vanskeligt at få en fuld jobspecifikation, men brug jobopslaget og gennemgå det grundigt. Forsøg at notere enhver erfaring/eksempler fra dit arbejdsliv eller andre relevante områder, hvor du har været ansvarlig for noget lignende eller kan forholde dig til det på anden vis. Skriv også et notat om de områder, hvor du er usikker på betydningen, eller hvor du bestemt ikke har erfaring. På denne måde kan du forberede dig på eventuelle vanskelige spørgsmål. Du kan eventuelt tænke disse ind som et udviklingsområde, når de spørger om dine svagheder. Vær ikke bange for at stille spørgsmål, som muligvis ikke er beskrevet i jobspecifikationen.

sælg dig selv

Det er afgørende, at du selv ved, hvad der gør dig speciel og skiller dig ud fra de andre kandidater. Det kan være vanskeligt, men det kan være en hjælp at tænke over priser, ros eller anerkendelse, du har modtaget i fortiden; sportslige resultater; forfremmelse/progression i dine tidligere roller; processer på arbejdspladsen, som du har forbedret; ting som har været nyttige for andre; alle frivillige roller, du har haft for nylig; hvad du særligt har engageret dig i osv. Tænk på, hvordan du støttede andre, og hvilke resultater du opnåede.

God fornøjelse og held og lykke med jobsamtalen!