Er du nået til jobsamtalen, er du kommet et godt stykke i processen, men også langt fra i mål – for det er her, der skal leveres og ikke mindst her, hvor nervøsiteten ofte begynder at spille ind. Det er helt naturligt, at adrenalinet pumper hurtigere i en sådan situation, men der er meget, du kan gøre for at få styr på nerverne – et af midlerne handler om forberedelse. 

Forberedelse kan for de flestes vedkommende ikke eliminere hele nervøsiteten, men det kan hjælpe dig godt på vej og ikke mindst sikre, at du kommer videre i processen i retning mod jobbet. Og god forberedelse til en jobsamtale er helt afgørende, uanset om du er nervøs eller ej.

"I forbindelse med et muligt job er der altid flere kandidater, der er kaldt ind til samtale. Det er helt naturligt og en del af processen, for på den måde sikrer vi os det rigtige match mellem virksomhed og kandidat", fortæller Tine Cebrian HR-direktør hos Randstad. 

Og hun fortæller samtidig, at der er stor forskel på, hvordan den enkelte kandidat performer til samtalen.

"Antallet at kandidater kan variere meget i forhold til, om der er tale om første, anden eller eventuelt tredje runde, og så naturligvis af hvilken stilling der er i spil. Men lige så mange kandidater der er kaldt ind til en jobsamtale, lige så mange forskellige udfald kommer der, og det kan helt klart mærkes hvorvidt og i hvilken grad, kandidaten har forberedt sig", siger Tine Holm, og hun tilføjer:  

"Jeg tænker også, at det langt fra er tilfredsstillende, hvis man forlader en jobsamtale, og føler at det hele var meget rodet, at man ikke fik sagt det, man gerne ville og ikke mindst ikke fik spillet sig selv god i konkrete situationer."

Tag styringen

Et af HR-direktørens væsentligste råd til kandidaten i forbindelse med jobsamtalen er, at vedkommende forsøger at tage styringen på mødet. 

"Som udgangspunkt er det dit eget ansvar at spille dig god til jobsamtalen. Intervieweren vil som oftest hjælpe dig godt på vej, men det er i høj grad, op til dig selv at tage styringen til mødet, hvilket du har alle muligheder for, hvis du forbereder dig på den rette måde," fastslår Tine Cebrian.

Hun peger samtidig på en konkret model, som du med fordel kan tage afsæt i i forbindelse med forberedelse til en jobsamtale. En model der netop kan være med til at sikre, at du tager styringen under mødet og ikke mindst, at du får sagt det, som du gerne vil.

"Hvis du forbereder dig efter STAR modellen, så er du rigtig godt rustet langt hen ad vejen, for det er typisk den model mange jobinterviewer eksplicit eller implicit tager afsæt i. STAR står for SITUATION – TASK – ACTION – RESULT.  De fire områder kan forekomme banalt, men ved at forberede dig ud fra disse kommer du til at virke skarp på, hvad du er god til, og hvordan du griber en opgave an. Og netop dette afsæt kan være en kolossal fordel under et interview", fortæller Tine Cebrian.

Og hun giver samtidig nogle eksempler på, hvad indholdet i de fire ord kunne være.

Situation

Handler om den situation, du stod i. Et eksempel kunne være, at virksomhedens salg var nedadgående og samarbejdet mellem kollegaerne ikke var optimalt. Trivslen i dit team var dårlig. Kan du til og med sætte tal på, som du så senere kan holde op mod resultaterne, er du godt stillet.

Task

Det er her, du har mulighed for at definere den opgave, du havde. Eksempelvis at øge salget med 20 procent og at få kollegaerne til at gå i samme retning - herunder øge trivslen i dit team.

Action

Her har du mulighed for at folde dig ud og fortælle om, hvad du gjorde. Det kan være, at du begyndte at ringe kanvas nogle dage om ugen og fik dine kolleger med på ideen . Prøv om muligt at bringe såvel de personlige som de faglige kompetencer i spil her. Det giver ofte det bedste billede af dig som kandidat.

Resultater

Dine resultater er naturligvis vigtige, så fortæl om dem til kurs 100. Det vil sige, du skal hverken over- eller underdrive disse. Kan du sammenholde dem med det tidspunkt, hvor du startede, kan det være særlig gunstigt for dig.

Gode råd til en onliner

Covid19-tiden har naturligvis sat sine spor, og det er endnu for tidligt at tale om ”post-corona”, for vi står lige midt i den og ingen kender udfaldet heraf endnu. Men en ting ved vi, og det er, at vi er blevet langt mere digitale i det seneste halve år. Pludselig er vi langt mere på zoom, teams, hangouts og andre digitale platforme, og det gælder også, når vi er til jobsamtale – en digital tendens som helt sikkert ikke forsvinder igen.

Selvom det naturligvis er vigtigt, at du forbereder dig som var det til en fysisk jobsamtale – eksempelvis ved brug af STAR modellen, er der er også nogle enkelte råd, du med nytte bør følge, før du hopper ind i Cyberspace, for at mødes med en ny potentiel arbejdsgiver.

"Den 11. marts lærte vi lige pludselig at blive digitale, fra den ene dag til den anden skulle vi mødes i cyberspace på forskellige digitale platforme. Generelt synes jeg, at vi rekordhurtigt er blevet rigtig dygtige, men selv om vi er dygtige, så er der nogle enkelte justeringer, som man sagtens kan foretage for således at sikre, at man tager sig godt ud – også i dette univers", siger Tine Cebrian.

Tine Cebrian giver her gode råd til, hvordan du tager dig godt ud til et online-interview

  • Tjek din internetforbindelse – hvis den ikke virker eller er ustabil, er det naturligvis vanskeligt at gennemføre et interview, og så skal du overveje, om du skal flytte dig til en anden lokation, hvor der ikke er udfald.
  • Kig ind i webkameraet. Undlad at kigge op ned eller ud ad vinduet. Forsøg hellere at kigge direkte ind i webkameraet, for på den måde vil du have direkte øjenkontakt med alle deltagerne til onlineinterviewet.
  • Tag ordentlig og præsentabelt tøj på, som skulle du til en fysisk jobsamtale. 
  • Sørg for ikke at sidde og lege med en blyant eller andet, mikrofoner er generelt meget lydfølsomme, og sidder du ubevidst og laver unødig støj kan det virke irriterende på modparten. Sørg i det hele taget for at minimere baggrundsstøj og forstyrrelser.
  • Hvis du gerne vil tage noter, er det ofte en rigtig god idé, men tag noter på papir og ikke på din computer. Sidstnævnte fordi det  blandt andet ikke genererer unødig støj, og fordi dit fokus hurtigt kan virke flakkende, hvis du skriver på skærmen.
  • Vælg et godt spot til job-interviewet – gerne et hvor der er knap så mange forstyrrelser. Der er på de fleste digitale platforme i dag mulighed for at indstille en baggrund. Dette er også en mulighed, men ikke en jeg vil anbefale, for det fjerner noget at personligheden i et interview.