Der kan være mange gode grunde til at overveje et jobskifte - i denne artikel ser vi ikke på nogen af dem.

Danmark er et af de lande med den højeste grad af "flexicurity", hvilket betyder, at det er forholdsvist let at ansætte og afskedige nye medarbejdere.

For mange giver det anledning til at se sig lidt om på jobmarkedet, og mange danske lønmodtagere holder sig løbende orienterede om nye jobmuligheder, ligesom de er åbne over for henvendelser, selvom de ikke aktivt er på udkig efter et nyt job.

»Det er helt normalt, at antennerne er ude, og at du aktivt søger job, eller at du er lydhør over for henvendelser fra potentielle virksomheder eller rekrutteringsbureauer - På den måde kan du også følge med i udviklingen og din egen markedsværdi,« siger Tine Ryg Cebrian, HR-direktør hos Randstad Danmark.

Men inden du træffer den endelige beslutning, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvorfor du aktuelt søger nye udfordringer. Du skal kigge indad og bør tage en dialog med din nærmeste leder om dette.

»Jeg tror, at rigtig mange går rundt med en forestilling om, at græsset er grønnere på den anden side, men sådan er det altså ikke altid. Derfor bør du også foretage en lidt dybere analyse, inden du træffer din beslutning, ligesom du skal sørge for at gå i dialog med din nuværende arbejdsgiver,« siger Tine Ryg Cebrian.

»Jeg oplever rigtig mange, der er blevet duperet over en henvendelse eller et jobtilbud og straks tror, at nu bliver alting bedre og anderledes. Når vi så indgår i en dialog med kandidaten, viser det sig af og til, at beslutningen bygger på et irrationelt grundlag. Det er vigtigt at vende alle sten, før du siger ja, så du ikke kommer i en situation, hvor du ærgrer sig over jobskiftet,« forklarer hun.

Kvinder sidder i kurvestol og taler i telefon
Kvinder sidder i kurvestol og taler i telefon

Tine Ryg Cebrian giver følgende bud på, hvad der ikke bør være incitamentet for et jobskifte:

1. du føler, at du er nået en udløbsdato

Mange føler, at fordi de har været i en virksomhed i mere end fem år, så bør de søge videre til et andet sted, for ellers falder deres markedsværdi. Det er ikke korrekt, for du kan sagtens udvikle dig i mange år i den samme virksomhed. Det er ikke antallet af år men derimod typen af opgaver, der har betydning.

2. du vil være leder

Tænk nu hvis din leder ikke ved, at din drøm er at have personaleansvar? Tag dialogen med din leder og HR og forhør dig om mulighederne. Måske findes der løsninger, du ikke havde overvejet, og måske har din leder en konkret plan med dig.

3. løn

Løn er et af de parametre, der har stor betydning. Men igen er det en god idé at tage dialogen med din nærmeste leder, hvis du er utilfreds. Men husk, at lønnen til en vis grad også styrer forventningerne til din indsats, så hvis du kommer betydeligt op i løn, så følger forventningerne til dig og din indsats naturligt med. Du skal også tænke på, at med anciennitet følger gerne muligheden for fleksibilitet – hvis du starter op et nyt sted, skal du først opbygge denne goodwill.

4. din kollega er smuttet

Måske har din bedste kollega forladt arbejdspladsen. Men det er altså ikke ensbetydende med, at så skal du også. Det kan jo være, at du nu får nye spændende opgaver, eller at du måske får en ny flink kollega. Og så kan du jo stadig ses med din gamle kollega uden for arbejdstiden. Du kan sagtens finde arbejdsglæden, selvom din bedste kollega ikke er ansat længere.

5. fejl

Hvis du har trådt i spinaten og har lavet en fejl af større eller mindre karakter, er det absolut ikke en undskyldning for at søge væk. I de fleste virksomheder er det heldigvis tilladt at fejle.  Måske kan situationen stadig reddes, hvis du tager tyren ved hornene og for eksempel underskylder. Op på hesten igen!

At vælge at blive i din nuværende stilling i stedet for at skifte job kan have flere fordele, der går ud over blot at undgå usikkerheden ved en jobskifteproces. At overveje at blive i din nuværende stilling handler om at afveje de kendte fordele og den stabilitet, du har opnået, mod de potentielle muligheder og usikkerheder ved et jobskifte. 

Nogle gange er det imidlertid på tide at skifte job. At blive i dit nuværende job er ikke altid den rigtige løsning. Måske er det alligevel tid til at komme videre?

fem tegn på, at det er tid til at se dig om efter et nyt job.

Hvis du føler, du har vendt alle karrieremuligheder med din nærmeste chef, og de udfordringer, du så inderligt sukker efter ikke lader sig gøre, så er det måske alligevel tid til at se dig om efter et nyt job.

klik her og læs mere
om eksperten
Tine Cebrian
Tine Cebrian

Tine Ryg Cebrian

HR direktør, Randstad Danmark

Tine har adskillige års erfaring indenfor HR, rekruttering og medarbejderudvikling.
Med sin dedikation og afsæt som HR-direktør hos Randstad Danmark er Tine med til at sætte dagsordenen på det danske vikar- og rekrutteringsmarked.