Der er ikke som sådan en decideret uddannelse, der udklækker konsulenter, men det er typisk et faktum, at succesfulde konsulenter har imponerende akademiske kvalifikationer.
Du kan starte din karriere som konsulent med en bacheloruddannelse inden for et hvilket som helst område, eksempelvis handel, finans, videnskab, it eller ingeniørvidenskab. Hvis du har planer om at blive konsulent inden for sundhedssektoren, skal du have en uddannelse inden for naturvidenskab eller et beslægtet område. Det er naturligvis svært at få et arbejde som konsulent i en branche, man ikke har større kendskab til.
Det er ikke noget krav at være topuddannet for at kunne blive konsulent, men det er ingen hemmelighed, at det ofte er en kæmpe fordel at have en kandidat eller doktorgrad. Her vil du stå rigtigt stærkt akademisk set og du vil ofte have større muligheder for at få arbejde.
Erhvervserfaring indenfor den sektor, man ønsker at være konsulent i, vil også være en stor fordel.
færdigheder og kompetencer
Udover de akademiske kvalifikationer, skal du også helst besidde følgende færdigheder og kompetencer for at kunne begå dig i arbejdet som konsulent:
-
god til at tænke kreativt
Problemløsning kræver, at man kan tænke ud af boksen og komme med unikke løsninger. Som konsulent hjælper det at kunne tænke kreativt, når der skal brainstormes idéer og løses forskellige problemer i en virksomhed.
-
god til at løse problemer
Konsulenter kan til tider også få til opgave at skulle løse konflikter mellem ledelse og ansatte eller at skulle redde en virksomhed fra konkurs. Gode problemløsningsevner hjælper dig her med at identificere måder at løse konflikter eller at udvikle muligheder, der kan hjælpe med at redde firmaet fra opløsning.
-
god til at formidle og lytte
Som konsulent skal du også være god til at lytte til medarbejdere og interessenter for at kunne forstå deres bekymringer. Det er vigtigt, at du her formår at lytte med indføling og forståelse for dem, fremfor udelukkende at fokusere på tal og bundlinje. Så snart du har de rette strategier til til at løse et givent problem, vil dine gode kommunikationsevner samtidig gøre processen mere smidig og nem.
-
god til at administrere tid
Det er umuligt at komme udenom møder og konsultationer i arbejdet som konsulent, og du vil her især få brug for dine administrative evner, når det kommer til planlægning og overholdelse af de forskellige mødeaftaler. Dine gode organisatoriske evner vil her være en fordel, når du skal administrere de forskellige aftaler og nå dine mål indenfor et givent tidsskema. Det er en rigtig god idé at forberede dagens aktiviteter, så man kan optimere tiden og få klaret alle opgaver på dagens to-do-liste.
karrieremuligheder
Arbejdet som konsulent kan åbne mange forskellige døre til andre spændende jobs og karrierer. Nogen ender i sidste ende med at træde ind i lederstillinger. Konsulenter starter typisk karrieren på junior-niveau og arbejder sig herefter op i en senior konsulentstilling. Du kan øge dine kvalifikationer og din ekspertise og blive direktør eller administrerende direktør. Konsulentarbejde åbner også mulighed for at blive selvstændig, men du bør dog starte med at arbejde i en konsulentvirksomhed for at opnå den rette erfaring og forbedre dine færdigheder.