Corona sætter sit præg på alles hverdag, og mange mennesker går lige nu og er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet har et job, når vi en dag kan vende tilbage til normalen.

Men selv om udsigterne ganske rigtigt ser sløje ud lige nu, så er der håb forude, for det er trods alt ikke sådan, at alle muligheder er tømte – heller ikke hvis du skulle være uheldig at miste dit job.

Og mens du er sendt på ufrivillig orlov - eller måske sidder parkeret foran arbejdsstationen i privaten – så kunne du jo passende bruge tiden på at reflektere lidt over, om du nu også rent faktisk befinder dig på den rette hylde i dit arbejdsliv?

»Jeg tror, at rigtig mange føler sig usikre i denne tid, og det er helt naturligt. Lige nu er både de traditionelle medier og ikke mindst de sociale medier oversvømmet med skrækhistorier om, hvor galt det kommer til at gå, og eksperterne råber op om recession og uoverskuelige økonomiske konsekvenser. Det er svært at bevare optimismen,« siger Malene Gude, der er Erhvervspsykolog i Randstad. 

Men hun slår samtidig fast, at det er vigtigt, man ser det hele i en lidt anden kontekst:

»Med ét har vi pludselig glemt, at vi for halvanden måned siden havde en rekordlav ledighed og en sund økonomi - og at virksomhederne skreg efter arbejdskraft. Og det vil de gøre igen, så snart coronavinden er blæst over. Måske vil der gå lidt tid, men virksomhederne vil stadig have brug for medarbejdere – ikke mindst til at komme tilbage til momentum,« fastslår Malene Gude. 

Derfor råder hun også folk til at bruge tiden på at strømline deres CV og overveje, om det måske er tid til et brancheskift - og til at lægge planer for, hvordan du selv hurtigst og bedst muligt kommer tilbage på sporet.

»Ligesom virksomhederne lige nu lægger planer for, hvordan de skal komme bedst muligt tilbage til momentum, så kan du gøre det samme. Overvej med afsæt i dig selv, hvordan du bedst kommer ud på den anden side af coronatiden.«

Her er fire punkter, hvor du kan sætte ind med det samme:  

Kompetence-update

En kompetenceafklaring er altid nyttig og noget, som man bør gennemføre regelmæssigt. Og det skal du især have fokus på, hvis du går med tanker om et brancheskift.

  • Lav en liste over dine faglige og personlige kompetencer, herunder hvor kan du forstærke din profil
  • Tal eventuelt med en fortrolig ven, som kan give dig en nøgtern og ærlig tilbagemelding på dine faglige og personlige færdigheder
  • Har du behov for eventuel uddannelse, så undersøg hvad der skal til for at få den
  • Er der tale om, at du gerne vil foretage et brancheskift, så undersøg hvilke termer og sprogbrug der bruges i den branche. Søg også på artikler og hvad der ellers kunne være skrevet herom – Det kan give nyttig viden til dine fremtidige ansøgninger
  • Tjek ind på et af de mange webinarer, der finder sted på nettet lige nu som følge af coronakrisen. Aldrig har virksomheder og enkeltpersoner været så villige til at dele ud af viden, og der er helt sikkert også nyttige oplysninger derude om den branche, som du gerne vil arbejde i.

CV-update

Du skal se dit CV som din adgangsbillet til arbejdsmarkedet, ligesom dit CV også betinger hvilken hylde, du i første omgang ender på.

  • Opdater dit CV og sørg for at det er målrettet til den branche, som du gerne vil arbejde i.
  • Tjek om dit CV er tidssvarende, for ligesom med tøjmode kommer der også hele tiden nye fonte og skabeloner og trends til inden for jobsøgning.
  • Hvis du bruger et billede i dit CV, så sørg for at det er vellignende og professionelt.
  • Det er et oplagt tidspunkt at øve sig i video-CV og -ansøgninger. Prøv at lave nogle optagelser, hvor du præsenterer dig selv i en jobsituation. På den måde får du et godt indblik i hvor du måtte være udfordret, og så kan du se, hvor der er plads til forbedringer

SoMe-update

De sociale medier fylder meget og kan også have betydning for dine fremtidige jobmuligheder – Der er nemlig stor sandsynlighed for, at din kommende arbejdsgiver tjekker dig ud på nettet. 

  • LinkedIn er nok det mest aktuelle medie i denne sammenhæng, så du skal sørge for, at din LinkedIn-profil står knivskarpt, og at du har brugt de ord, som du gerne vil findes på.
  • På de sociale medier og særligt på LinkedIn kan du også følge forskellige virksomheder, brancher og personer, der kan have relevans for din karriere.
  • Men glem ikke de øvrige sociale medier. Det er naturligvis stor forskel på din Facebook-profil og din profil på LinkedIn, men det kan ikke udelukkes, at din kommende arbejdsgiver også kigger forbi andre steder.

Netværks-update

Netværk bliver meget ofte set selve nøglen til et godt job, og især kaffemøder er et effektfuldt redskab i den forbindelse - men det siger sig selv, at denne mulighed ikke er til stede for øjeblikket. Det betyder dog ikke, at du ikke kan netværke i denne tid – Blandt andet ved at forberede dig på tiden efter corona.

  • Udarbejd en liste over de personer, du gerne vil mødes med, når tingene er blevet normale igen. Overvej om det kunne være hensigtsmæssigt at rette kontakt til vedkommende allerede nu.
  • Find relevant indhold som du kan dele i dit netværk og målret det gerne udvalgte.