Når du er kommet i betragtning til et job, skal du ofte gennemføre en personlighedstest. Men hvor meget vægter testen egentlig i det samlede billede, når det skal afgøres, om du får jobbet eller ej?

Din test kan ikke stå alene

”Når vi skal rekruttere en person til et givent job, tester vi ofte personen. Men det er vigtigt at slå fast, at en test aldrig danner baggrund for, om en kandidat er egnet eller ej – en test vil aldrig kunne stå alene. Vi forsøger naturligvis at sammensætte så mange værktøjer som muligt for at finde den rette medarbejder, herunder ansøgning, referencer, uddannelse, jobsamtale og så videre. Det er jo i begge parters interesse, at det rette match finder sted,” siger Tine Ryg Cebrian, HR Manager i Randstad.

Saga Steinmann Madsen, der er hjerneforsker og partner i virksomheden Brain and Business, er enig: ”En test er et vejledende værktøj og skal udgøre en del af helhedsbilledet. Mange bruger i dag tests, så de har noget at tage udgangspunkt i ved en jobsamtale. Testen kan også bruges til at gå endnu dybere ned i samtalen, fx hvis man også vælger at teste de personer, som den kommende kandidat skal samarbejde med.”

Hvad kan du forvente i fremtiden?

Når det gælder fremtiden, mener Saga Steinmann Madsen, at personlighedstestens indhold vil ændre sig, men ikke dens rolle: ”Jeg tror, at vi inden for fem til ti år vil opleve, at virksomheder begynder at scanne kandidatens hjerne ved jobsamtaler – men som tilfældet er med personlighedstesten eller adfærdstesten, så vil en sådan scanning heller ikke kunne stå alene. Den vil være en del af helhedsbilledet, så man kommer endnu tættere på det rette match mellem virksomhed og kandidat.”