Lige for tiden handler debatten i medierne ofte om, at nydanskere har svært ved at blive integreret på det danske arbejdsmarked, blandt andet fordi de hænger i bremsen uddannelsesmæssigt. Men netop den fordom er Fatih Akdag og hans brødre i den grad med til at aflive.

De tre ambitiøse brødre er alle godt rustet til at varetage en række af de opgaver, som virksomhederne efterspørger. Fatih er uddannet cand.soc. i jura og ansat hos Skatteankestyrelsen.  Hans ene bror er uddannet fysiker og har lige fået arbejde i Netcompany, og hans anden bror er halvvejs igennem gymnasiet.

»Mine forældre er fra Tyrkiet. Vi er opvokset i henholdsvis Gellerupparken og Åbyhøj i Aarhus. Vi har altid været en videnbegærlig familie og fået at vide hjemmefra, at det er vigtigt at få en uddannelse. Hvis jeg skal pege på, hvad min mor har gjort rigtigt, så er det nok først og fremmest det, at hun har troet på os hele vejen igennem. Min mor har bakket os meget op moralsk eftersom hun ikke kunne meget dansk sprog. Hun har altid sagt, at så længe vi gør en indsats, så skal vi nok klare os godt, også selv om vi måske fejler mange gange, før det lykkedes. Men vi ved at til syvende og sidst er det jo også dig selv, der har ansvar for dit eget liv og din succes.

Jeg har også været med min mor på arbejde i rengøringsbranchen, og jeg arbejdede tidligt i min fars kiosk – jeg har set, hvor hårdt det kan være, og med det i baghovedet fandt jeg hurtigt ud af værdien af viden i forhold til fremtidige jobmuligheder,« siger Fatih Akdag.

holdmøde
holdmøde

vil gerne gøre en forskel

Fatih begyndte egentlig at læse statskundskab, og det var der en helt særlig grund til:

»Jeg begyndte at læse statskundskab, fordi jeg faktisk har interesse for det politiske arbejde, og fordi jeg så, at med den uddannelse, så var der måske en mulighed for at påvirke debatten om nydanskere i en anden retning. Som nydansker – der i øvrigt er en mærkelig betegnelse at bruge for folk født i Danmark - bliver man hele tiden udsat for negativ mediedækning, og der er altså ikke altid i orden, for der er faktisk rigtig mange, der gør det rigtig godt, men dem hører man bare ikke så tit om,« siger han.

Han fortæller, at da han var færdig med sin professionsbachelor, kastede han sig over jurastudierne, for der har han en stor interesse, og det kunne desuden måske lede til nye karrieremuligheder. Men det var bestemt ikke noget Fatih kom sovende til

»Efter at have færdiggjort min bachelor fik jeg arbejde i SKAT. Da der var gået ni måneder begyndte jeg at læse jura på fuldtid, fordi jeg fandt ud af at den megen administration som findes i SKAT ikke lige var mig. Samtidig med jurastudierne fortsatte jeg med at arbejde fuldtid i SKAT, så det blev til nogle lange dage,« siger han

drømte om at arbejde i SKAT 

De fleste børn drømmer om, hvad de skal være, når de bliver store. Og det var ikke anderledes for Fatih, som også havde en forestilling om hvilket job, han gerne ville bestride. Men hvor mange af hans jævnaldrende drømte om at blive politibetjente, fodboldspillere eller brandmænd, så drømte Fatih om et job i SKAT.

»Da jeg var lille, hjalp jeg ofte til i min fars kiosk. Min far var en stor mand, som måske nok til tider kunne virke robust og måske også aggressiv, og han udviste stor autoritet i forhold til dem, der besøgte kiosken. Og det var bestemt ikke en god idé at lægge sig ud med ham. Men så en dag trådte en mand fra SKAT ind af døren, og pludselig ændrede min far totalt karakter. Fra at være den store robuste og højttalende mand, blev han pludselig meget blid og venlig. Og der kan jeg huske, at jeg tænkte, at 'hvis man med sådan et arbejde kan få en mand som min far til at ændre sig så meget så hurtigt, så er det lige det, som jeg gerne vil arbejde med',« fortæller Fatih Akdag.

Og det lykkedes også for ham at komme ind til SKAT og arbejde:

»Jeg tror, at det, der kendetegner mine brødre og mig, er, at når vi sætter os et mål, så lærer vi af de fejl og fiaskoer, vi møder på vejen. Og det lykkedes mig som nævnt også at få et job i SKAT, hvor jeg arbejdede i to år, og det var meget lærerigt. En dag, under min specialeskrivning, blev jeg gjort opmærksom på at Skatteankestyrelsen, søgte en medarbejder gennem Randstad, og det synes jeg lød meget interessant. Jeg søgte stillingen dels fordi at Skatteankestyrelsen er en uafhængig klageinstans, men også fordi at hele det juridiske arbejde ligger her. Jeg er utrolig glad for jobbet, og det er også meget interessant, for her sidder jeg med opgaver, hvor jeg i høj grad får lov til at bruge min juridiske uddannelse og værne om retssikkerheden« siger han, og tilføjer:

»Jeg er faktisk den første kandidat med titlen Cand. Soc. i Jura som Skatteankestyrelsen har ansat. Så jeg var naturligvis meget nervøs til at starte med. Jeg brænder for retssikkerhed og IT, og jeg har en ambition om en dag ude i fremtiden at arbejde i afdelingen for Digitalisering i Skatteankestyrelsen. Så jeg arbejder hårdt for at udvikle mine kompetencer, både fagligt og personligt, så jeg en dag har de rette forudsætninger for at nå mine mål.«

Anne Christine Møller, der er rekrutteringskonsulent for Randstad, er meget begejstret for en person som Fatih Akdag, og hun understreger, at Fatih virkelig har brændt sig fast på nethinden hos hende:

»Fatihs historie er bare fantastisk, og den er et bevis på, at hvor der er vilje, er der også en vej. Det er sådan en person, der virkelig gør indtryk på os som rekrutteringskonsulenter. Jeg kan huske, at jeg efter vores første møde bare tænkte: 'Wauw, her er virkelig en person, der kan få en strålende erhvervskarriere, hvis han fortsætter i samme spor,« siger Anne og fastslår, at hun ikke er den eneste, der er begejstret.

glad for processen

At gå gennem Randstad for at få arbejde er bestemt noget som Fatih synes om.

»Jeg er meget glad for at Randstads stod for den indledende rekrutteringsproces. Alle som var indover forløbet hvad end det var screening, test eller jobsamtale var utrolig dygtige. Man fik følelsen af, at de faktisk var meget detaljeorienterede og professionelle og gerne ville mig det bedste,« siger Fatih.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld