Mange virksomheder råber i disse år efter kvalificeret arbejdskraft, og i den kontekst er Dansk Industris seneste analyse opløftende læsning.

Med afsæt i tal fra jobindsats.dk har Dansk Industri belyst de seneste syv års udvikling af brugen af udenlandsk arbejdskraft. Og alene siden 2013 er tallet steget med 34 procent - med 51.000 flere i arbejde.

mænd taler
mænd taler

»Det er en rigtig god udvikling set i lyset af, at vi har behov for arbejdskraft i de danske virksomheder. Analysen fortæller så til gengæld ikke, om det så også sker på de områder, hvor der er et særligt behov for arbejdskraft – såsom IT og ingeniørfagene - men bare det at vi får et mere multietnisk arbejdsmarked indikerer, at vi også vil være bedre til at trække de specialister til landet, som der lige nu er stor efterspørgsel efter,« fortæller Michael Holm, der er salgsdirektør i Randstad.

Dansk Industri skriver i analysen, at den totale beskæftigelse i perioden 2013-2017 er vokset med 86.500 personer. 59 procent af disse er udenlandske lønmodtagere, og det betyder, at de udenlandske lønmodtagere i 2017 udgør ni procent af den samlede arbejdsstyrke, mens den kun udgjorde seks procent i 2010 og syv procent i 2013.

De fire nationaliteter, der topper listen lige nu, er henholdsvis polakker, tyskere, rumænere og svenskere. Og særligt sidstnævnte er der en stor efterspørgsel efter, når det gælder sælgere.

»Vi mærker en stigende efterspørgsel særligt efter svenske sælgere. Vi ser ofte at svenskere - særligt i København - ansættes i detailhandlen, ligesom mange callcentre i dag samler aktiviteterne, og i det regi er der også kommet en stor efterspørgsel efter netop disse profiler,« forklarer Michael Holm.

Den positive udvikling understøttes desuden af vikarbureauet Randstads seneste store workmonitor-undersøgelse, der viste, at danskerne faktisk ligger helt i top, når det gælder positiv indstilling til udenlandsk arbejdskraft.

På det punkt er vi kun overgået af UK i Europa, og danskerne er således meget afklarede omkring nødvendigheden af at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.                                                                                                                

»At vi i den grad er positive overfor udenlandsk arbejdskraft kan selvfølgelig også være en medvirkende årsag til, at vi oplever denne markante stigning, som alt andet lige tegner godt for fremtiden,« fastslår Michael Holm

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld