Hvis din forretningsmodel omfatter periodisk større efterspørgsel eller regelmæssige dramatiske skift i driften, har du brug for en fleksibel bemandingsløsning. At ansætte sæsonarbejdere kan være en effektiv måde at tilpasse sig og opfylde dine krav i højsæsonen. 

For at få det til at fungere har du brug for en samarbejdspartner, der forstår de unikke udfordringer ved sæsonarbejde, og som give dig adgang til medarbejdere med de færdigheder, du har brug for, inden for den ønskede tidsramme.

I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan Randstad kan hjælpe dig med at overvinde dine udfordringer med sæsonbestemt efterspørgsel.

Illustration af to mennesker der står hånd mod hånd

Hør, hvordan Randstad hjalp formel 1-holdet Scuderia AlphaTauri med at navigere i deres højsæson

download casestudiet her

når sæsonarbejdere er en vigtig del af virksomhedens drift

Din sæsonbetonede virksomhed har unikke udfordringer. Den skal have tilstrækkelige forsyninger og produkter til at imødekomme efterspørgslen og uddannede medarbejdere klar til at understøtte en pludselig vækst i driften.

Utilstrækkelig bemanding kan påvirke din evne til at levere de produkter eller tjenester, som din virksomhed er afhængig af for at forblive rentabel. Det kan også resultere i dårlig kundetilfredshed og et skadet brandimage. En måde at sikre fleksibilitet i din arbejdsstyrke på er med sæsonansatte.

Sæsonansættelser bringer mange fordele til din organisation ved at sikre de nødvendige medarbejdere til at opretholde driften og forhindre udbrændthed af din fastansatte medarbejderstab i spidsbelastningsperioder. Og nogle gange, som du vil se i vores casestudie, bringer sæsonansatte yderligere færdigheder til virksomheden. 

Da disse medarbejdere kun er tilknyttet i den periode, du har brug for dem, begrænses de øgede lønudgifter, som kan opstå, når du har for mange medarbejdere ansat i forhold til dine behov. Sæsonansættelser giver dig også en god kandidatpulje, hvis du ønsker at udvide størrelsen på dit faste team.

håndtering af fysisk og mentalt i din virksomhed
håndtering af fysisk og mentalt i din virksomhed

forstå sæsonarbejdernes udfordringer

Selvom sæsonansatte kan være en effektiv løsning på en forretningsmodel med periodiske udsving, kræver de en hel del planlægning og ekspertviden, og derfor er det en fordel at arbejde sammen med en erfaren HR-partner. Nogle af de udfordringer, du kan støde på, er

nøjagtige prognoser

At afgøre, hvor mange og hvilken type sæsonarbejdere du har brug for, er et afgørende første skridt, som kan være en udfordring for selv erfarne ledere. Det hjælper helt sikkert, hvis du har været i branchen i et stykke tid og har sidste års tal. Men du skal stadig tage højde for variabler, som afhængigt af din branche kan omfatte økonomi, verdensbegivenheder, klima og supply chain disruptions.

Hvis du ikke har beskæftiget dig med sæsonudsving før, vil du have meget sværere ved at komme med præcise forudsigelser og måske være nødt til at stole på brancheprognoser og hjælp fra erfarne samarbejdspartnere. Du skal også tage højde for arbejdskapital og budgetmæssige begrænsninger. Endelig skal der være masser af spillerum i dine tal, så du kan tage højde for større eller mindre efterspørgsel, hvilket giver fleksibilitet i din planlægning af arbejdsstyrken.

lokalisering af sæsonarbejdere

Når du har afgjort, hvilken slags sæsonbestemt arbejdskraft du har brug for, og hvor mange mennesker du har brug for, skal du finde dem. Et konkurrencepræget arbejdsmarked kan gøre dette mere vanskeligt, ligesom behovet for unikke eller efterspurgte færdigheder. For at imødegå dette, kan du overveje at udvide din talentpulje ved at søge blandt andre målgrupper som f.eks. studerende eller internationale arbejdstagere.

Et samarbejde med en ekspert på rekrutteringsområdet kan give adgang til flere kandidater og hjælpe dig med at udvide din kandidatsøgning, ligesom avanceret HR-teknologi, der kan hjælpe med at strømline ansættelsesprocessen. 

integrering af sæsonansatte

Perioder med stor efterspørgsel medfører naturligvis ekstra stress i virksomheden. For at skabe en positiv samarbejdsatmosfære mellem sæsonansatte og fastansatte medarbejdere, skal du integrere begge grupper af medarbejdere fuldt ud.

fastansatte

Dit faste personale skal tilpasse sig nye kolleger og en anden arbejdsdynamik. Hvis tilføjelse af én medarbejder kan ændre arbejdsmiljøet, så tænk på at tilføje 50 medarbejdere på én gang. Hjælp dine faste medarbejdere med at blive gode kolleger, chefer, mentorer og ledere ved at tilbyde træning i bløde færdigheder som tidsstyring, kommunikation og konfliktløsning. Sørg for, at dine nuværende teammedlemmer kender og støtter virksomhedens politikker om ligebehandling og undgåelse af diskrimination.

sæsonarbejdere

Engagerede medarbejdere er mindre fraværende og mere produktive, og begge dele kan forbedre kundetilfredsheden og brandets image. Følg disse strategier for at hjælpe dine sæsonansatte med at engagere sig:

  • Skab en virksomhedskultur med et tilhørsforhold: Uanset om de er nye eller har været der længe, vil medarbejderne gerne føle, at de er en del af et team. 
  • Sørg for en smidig ansættelses- og onboardingproces: Skab en positiv oplevelse for nye medarbejdere fra starten for at fremme et behageligt arbejdsmiljø, og husk at onboarde og træne medarbejderne, før højsæsonen begynder.
  • Giv mulighed for genansættelse eller fastansættelse: At lade sæsonarbejdere vide, at de har mulighed for at arbejde igen næste år eller måske få en fast stilling, giver dem et incitament til at yde deres bedste.

tab af viden

Mens mange sæsonarbejdere udfører grundlæggende arbejdsopgaver, har nogle virksomheder brug for en kortvarig tilstrømning af specialkompetencer. Organisationer med denne form for sæsonbetonet efterspørgsel må håndtere den uundgåelige tab af viden, når disse arbejdere forlader arbejdspladsen. At genansætte de samme arbejdere er en logisk løsning; der er dog risiko for, at den højt kvalificerede medarbejder finder en anden, mere permanent stilling i mellemtiden.

Illustration af to mennesker der står hånd mod hånd

Hør, hvordan Randstad hjalp formel 1-holdet Scuderia AlphaTauri med at navigere i deres højsæson

download casestudiet her

hvorfor samarbejde med randstad?

Som ekspert i HR-løsninger kender vi til de udfordringer, sæsonvirksomheder står over for, lige fra at finde medarbejdere til at finde efterspurgte kompetencer. Og vi har hjulpet mange virksomheder som din med at maksimere potentialet gennem sæsonansættelser. Ved at samarbejde med Randstad om at fremskynde sæsonrekruttering kan du desuden arbejde på andre kritiske områder, før højsæsonen indtræder.

omfattende kandidatpulje

Gennem mange års globalt arbejde som HR og rekrutteringspartner har Randstad øjeblikkelig adgang til et stort netværk af talenter. Vi kan hjælpe dig med hurtigt at finde sæsonarbejdere med de færdigheder og den erfaring, du har brug for, uanset om det er kundeservicemedarbejdere til din isforretning eller avancerede ingeniører til tekniske projekter. 

Som et eksempel kan vi nævne vores samarbejde med Scuderia AlphaTauri, et Formel 1-racerteam. AlphaTauri har brug for designere og teknikere med en specifik undergruppe af færdigheder i ca. 6 måneder om året. 

De havde to forskellige udfordringer:

  • at finde disse højt kvalificerede medarbejdere i tide
  • det tilsvarende tab af viden, når medarbejdere forlod virksomheden

Randstads løsning har gjort det muligt for AlphaTauri at genansætte de samme ingeniører og mekanikere hvert år og dermed holde deres viden intakt. Uden for sæsonen allokerer Randstad disse medarbejdere til andre projekter.

Som du kan se af ovenstående eksempel, kan Randstads store netværk og lokale tilstedeværelse hjælpe med at sikre, at din virksomhed får adgang til kvalificerede kandidater uanset din branche, fra Formel 1-racing til logistik eller produktion. Vi kender den internationale arbejdsmarkedslovgivning, herunder brugen af udenlandsk og immigreret arbejdskraft, og kan sikre, at du følger reglerne for afspadsering, mindsteløn og arbejdstid.

bemandingsplanlægning

Randstads teknologi kan hjælpe dig med at optimere planlægningen af arbejdsstyrken og give sæsonarbejdsgivere flere fordele:

  • let kommunikation med medarbejderne, lige fra tilgængelighed til at anmode om vagtændringer og rapportere afkald
  • reducere overarbejde gennem en retfærdig fordeling af arbejdet
  • sikre overholdelse af virksomhedens politikker

Derudover bruger Randstad avanceret teknologi til at finde, vurdere og screene kandidater. Det sparer tid for dig og gør hele processen mere effektiv. Hvert år præsenterer vi AlphaTauri for en kort liste over kandidater, så de kun mødes med de bedste kandidater i stedet for alle ansøgere.

ekspertise inden for onboarding og træning

Uanset om du ansætter nye medarbejdere eller teknisk dygtige personer, skal de oplæres i virksomhedens processer og deres særlige roller i organisationen. Da din tid er begrænset i forhold til sæsonarbejdere, er det vigtigt at have et dynamisk træningsprogram, der kan tilpasses hver stilling og løbende tilpasses, efterhånden som din virksomhed vokser. Desuden har du brug for en måde at uddanne faste medarbejdere til at integrere og vejlede sæsonarbejdere. Randstad kan hjælpe med at skabe og understøtte træningskurser, der opfylder disse behov.

For at illustrere dette samarbejdede Randstad med AlphaTauri om ledelsesmæssige, tekniske og onboarding-programmer samt deres Formula Future, et internt akademi, der arbejder specifikt med ingeniører, højt specialiserede designere og racermekanikere. Randstad fører tilsyn med organisationen og de generelle vidensaspekter, mens AlphaTauris specialister leverer intern træning med fokus på racerteknologier. 

inhouse services

Hvis du ansætter en stor, midlertidig arbejdsstyrke, vil du måske gerne have et inhouse Randstad-team til at yde ekspertbistand med planlægning, oplæring og den daglige styring af arbejdsstyrken. Vores dedikerede account team tilbyder øjeblikkelig hjælp til eventuelle problemer, der måtte opstå, og arbejder direkte med dine teamledere - hvilket sparer dig tid og øger fleksibiliteten. Desuden bliver dit inhouse team fortrolig med, hvordan din virksomhed fungerer, kulturen og mål. 

Hos AlphaTauri består vores onsite-team af tre personer, der mødes regelmæssigt med HR-chefen og andre HR-medarbejdere og de er altid til rådighed for en hurtig snak eller diskussion. De kan også facilitere interaktioner med andre grene af Randstad, uanset om det er en anden afdeling eller et andet land, så HR-chefen kun behøver at tage kontakt til én person. Konsulenten håndterer resten.

dokumenterede resultater

Når du samarbejder med Randstad, får du først og fremmest en samarbejdspartner, der kender til sæsonansættelser og har erfaring med at indfri forventninger. Vores succes med AlphaTauri er bare ét eksempel på, hvordan vi har hjulpet virksomheder som din med at få mest muligt ud af højsæsonens ansættelser for at øge effektiviteten og produktiviteten.

Vil du vide mere om Randstads succesfulde partnerskab med AlphaTauri? 

download casestudiet
om eksperten
author lars kjaerulf
author lars kjaerulf

Lars Kjærulf

director, operational talent solutions

Lars er overordnet ansvarlig for Randstad Operational Talent Solutions og Randstad Inhouse Services i Danmark. Lars har en stærk forståelse for virksomheders HR-udfordringer og begrænsninger og bidrager med sine mange års erfaring indenfor bemandingsløsninger, personaleoptimeringer og procesoptimering til at skabe værdi for vores kunder med behov for en stor fleksibel arbejdsstyrke.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld