Lønmodtagere er først og fremmest interesseret i jobsikkerhed og i en konkurrencedygtig lønpakke. Det viser Randstads 360-graders analyse af det globale arbejdsmarked. Det økonomiske klima gør det imidlertid svært for især de mindre virksomheder at tilbyde mere i lønposen, når de i forvejen kæmper for at få budgetterne til at hænge sammen.

Her er 10 incitamenter, du kan tage i brug til at motivere medarbejderne og fastholde de største talenter:

Tilbyd en fleksibel arbejdstid, så medarbejderen får mulighed for enten at arbejde hjemme én dag om ugen eller at fastlægge sin arbejdstid, så han eller hun ikke nødvendigvis behøver at arbejde fra 9 til 17.

glad mand
glad mand

Tilbyd efteruddannelse – både internt og eksternt.

  1. Giv de bedste medarbejdere den anerkendelse, de fortjener, ved enten at sende en e-mail med ledelsen cc, og ros dem for deres gode indsats. Du kan også give dem en håndskreven besked eller nævne deres præstation ved det månedlige møde.
  2. Giv en ekstra fridag som belønning for en god præstation.
  3. Skab en månedlig temadag – eksempelvis en international maddag, hvor alle medarbejdere har en madret med fra deres land eller hjemegn.
  4. Tilbyd belønninger, der passer til den enkelte medarbejders interesser – eksempelvis et medlemskab af det lokale fitnesscenter eller billetter til teatret.
  5. Fritag medarbejderen for sine normale pligter, og lad ham eller hende arbejde på et projekt, som han eller hun har et særligt passioneret forhold til – selv om projektet ikke hører til kerneforretning.
  6. Skab en månedlig eller kvartalsvis pris til medarbejdere, der gentagne gange har leveret en særlig god indsats. Sørg for, at der også er en pris for at være en god kollega, hvor vinderen er blevet udpeget af medarbejderne selv.
  7. Giv medarbejderne mulighed for at udføre velgørende arbejde. Det giver et velkomment afbræk fra det daglige arbejde, og den uselviske handling er en ekstra motivationsfaktor.
  8. Virksomheder, der har flere arbejdssteder, kan tilbyde medarbejderne lidt afveksling ved at bytte roller og arbejdssted i en uge eller måned.

Husk, at belønning er tænkt som anerkendelse af medarbejderens store arbejdsindsats, og selv om en økonomisk bonus ofte bliver fremhævet som meget motiverende for medarbejderne, så er ofte de uhåndgribelige, ikke-økonomiske belønninger, der har den største betydning for medarbejdertilfredsheden. Uanset, hvilke belønninger du vælger at give din medarbejdere, så sørg for at skabe et arbejdsklima, hvor hårdt arbejde med jævne mellemrum bliver anerkendt og belønnet.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld