Begrebet ’bæredygtighed’ er efterhånden kommet til at fylde mere og mere i de flestes dagligdag, og det er heldigvis blevet moderne at vise ansvarlighed i et samfundsmæssigt perspektiv. 


Vi tænker over det, inden vi trykker ’print’, vi er bevidste om, hvad vi putter i munden og vi tænker os om, før vi tager med flyet og på den måde er med til at udsende masser af CO2 i stedet for at holde et møde via Skype eller andre digitale mødeplatforme. 


Af Randstads nyeste Workmonitor-undersøgelse fremgår det, at 67 procent af lønmodtagerne kun vil arbejde i virksomheder med en stærk CSR-profil. Og det høje tal vidner om, at den bæredygtige bølge nu for alvor er rykket ind i virksomhederne.


»I de senere år har der været en tydelig tendens imod, at det bæredygtige element fylder mere og mere hos den enkelte. I frokoststuen bliver klimaforandringerne flittigt diskuteret, og når en ny medarbejder er til samtale, får man ofte også lige vendt virksomhedens CSR og holdninger til bæredygtighed. Og det vidner om, at virksomhederne skal tage dette område meget seriøst særligt set i lyset af, at medarbejdere har fået et tydeligt fokus på dette, når de søger nyt arbejde. Hvis ikke man holder fokus på CSR, så vil man sandsynligvis få sværere og sværere ved at tiltrække og fastholde de gode medarbejdere,« forklarer Tine Ryg Cebrian, der er HR-direktør i Randstad.


I Aarhus findes virksomheden Refurb, der køber og sælger genbrugte computere, tablets og smartphones. Virksomhedens mission er at opbygge en solid og bæredygtig forretning og samtidig gøre en forskel for miljøet - og netop det at gøre en forskel betyder ifølge indkøbsdirektør og medstifter af virksomheden, Martin Bjørn Mikkelsen, meget:


»Opmærksomheden på bæredygtighed og miljø er – heldigvis – blevet meget større. Vi ser blandt andet regeringen komme med udspil til øget cirkulær økonomi, og vi ser FN komme med en rapport, der konkluderer, at netop cirkulær økonomi er vejen frem, hvis ikke vi skal blive ved med at misbruge vores klodes ressourcer i den grad, som vi gør det i dag. Vi ser også FN’s verdensmål begynde at fylde på direktørgangene, og vi ser et øget fokus på CSR og grønne pinde i virksomhedernes regnskaber,« forklarer Martin Bjørn Mikkelsen.


Og den store bevågenhed smitter også af på virksomhederne i dag, hvilket man tydeligt mærker hos Refurb.


»Hos Refurb får vi hvert år rigtig mange nye henvendelser. Alene i 2018 oplevede vi, at omsætningen steg med 30 procent, og det handler om, at virksomhederne er ved at få øjnene op for, at de kan tjene penge på deres gamle/afskrevne IT-udstyr og samtidig gøre en forskel for miljøet. Alternativet er jo også, at det skal køres til skrot og dermed koste virksomheden penge at komme af med. Og når det så går op for virksomhederne, at de samtidig gør en forskel for miljøet ved at sælge deres afskrevne IT-udstyr, så er det jo en ren win-win-situation,« forklarer Martin Bjørn Mikkelsen.

 

Tine Ryg Cebrian synes, det er et spændende koncept, og at det vidner om, hvilken vej vinden blæser i øjeblikket.


»At en virksomhed som Refurb har succes, vidner jo også om, hvilken retning vi bevæger os i.

Genbrug af IT-udstyr er jo blot en flig af det, at vi gerne vil være mere bæredygtige, og det er helt sikkert noget, som vi vil komme til at se mere af i fremtiden også inden for andre områder. Og medarbejdere vil gerne arbejde sådanne steder,« siger hun. 


Det bekræftes af Martin Bjørn Mikkelsen:


»Jeg oplever virkelig, at vores medarbejdere er dedikerede og stolte, hvilket vores medarbejderundersøgelser også viser. Medarbejderne kender også alle vores tal – herunder hvilken forskel vi gør i et miljømæssigt perspektiv,« fortæller Matin Bjørn Nielsen.

Sådan kommer du i gang

kilde: Martin Bjørn Mikkelsen og Tine Cebrian


Vælg et område som er aktuelt for jeres virksomhed og fokuser her – det kunne for eksempel være brugt IT-udstyr


Kommuniker det tydeligt i organisation og herunder – hvorfor gør I det, og hvor gør I en forskel?


Opstil gerne nogle målepunkter over, hvad I skal opnå - og kommuniker disse ud løbende


Handler det eksempelvis om IT, så sørg for at al data bliver behandlet og slettet korrekt, når I sælger til en refurbisher. Sørg for at alle kendemærker på jeres IT-enheder bliver fjernet professionelt af refurbisheren