Der er mange fordele ved at midlertidig arbejdskraft,f.eks.:

 • Opnå et højere niveau af fleksibilitet og en hurtigere reaktionsevne i din arbejdsstyring
 • Udfyld kortvarige eller uforudsete huller i din arbejdsstyrke
 • Imødekom sæsonbestemte stigninger i kundernes efterspørgsel
 • Få adgang til niche- eller projektspecifikke færdigheder, der ikke er tilgængelige i din faste arbejdsstyrke
 • Undgå de omkostninger og den administration, der er forbundet med fastansættelser
magnifying glass illustration

få det bedste ud af din fleksible arbejdsstyrke

download her

Men inden du ser nærmere på, hvordan din organisation kan bruge og drage fordel af midlertidigt ansatte, er det vigtigt at sikre, at du fuldt ud forstår, hvad dette begreb betyder, og hvad processen med at ansætte midlertidig arbejdskraft indebærer.

I dette blogindlæg ser vi nærmere på definitionen på midlertidigt ansatte, hvordan de adskiller sig fra fastansatte medarbejdere, og hvilke skridt du kan tage for at optimere forvaltningen af denne del af din arbejdsstyrke.

hvad er en midlertidigt ansat?

Society for Human Ressource Management definerer "midlertidigt ansatte" som personer, der er ansat til at udføre job, der er "kortvarige eller midlertidige, herunder arbejdstagere fra vikarbureauer, arbejdstagere på tilkaldevagt, uafhængige konsulenter/entreprenører og sæsonarbejdere".

Ifølge Staffing Industry Analysts (SIA) kan udtrykket "midlertidigt arbejde" bruges til at beskrive ansættelsesforhold, der adskiller sig fra fast, direkte lønbaseret arbejde. SIA bemærker, at et af de vigtigste punkter, hvor der er forskel på midlertidigt ansatte og fastansatte, er, at førstnævnte normalt har en "udtrykkeligt defineret ansættelsesperiode".

Udtrykket "midlertidigt ansat" bruges ofte som et samlet begreb, der omfatter forskellige ansættelsesmodeller, herunder:

 • Selvstændige 
 • Freelancere
 • Konsulenter
 • Midlertidigt ansatte, der er ansat via en tredjepart, f.eks. et vikarbureau

Disse arbejdstagere udgør en betydelig del af den samlede arbejdsstyrke i mange lande og spiller en afgørende rolle for, hvordan mange organisationer fungerer.

En SIA-rapport, der blev offentliggjort i august 2021, viste, at der var 51,5 mio. midlertidigt ansatte i USA i 2020, hvilket indebærer, at de udgjorde mere end en tredjedel (35 %) af landets samlede arbejdsstyrke. Disse arbejdstagere genererede 1,3 mia. USD (1,1 mia. euro) i indtægter.

Ifølge Eurostat-data udgjorde midlertidigt ansatte næsten 11 % af den samlede arbejdsstyrke i EU's 27 lande i 2020. Denne andel var højere end gennemsnittet i lande som Spanien (20,1 %), Portugal (15 %), Kroatien (13 %) og Sverige (12,1 %).

Gruppe af mennesker på kontor
Gruppe af mennesker på kontor

midlertidigt ansatte vs. traditionelle medarbejdere

Den tydeligste forskel mellem en midlertidigt ansat og en fastansat handler om tid. En person, som du ansætter på et midlertidigt grundlag, er kun ansat i din organisation i en begrænset periode og med et specifikt formål, f.eks. for at udfylde huller i din arbejdsstyrke eller levere projektspecifikke kompetencer. 

Traditionelle medarbejdere ansættes på fast basis og får kontrakter, der beskriver deres juridiske rettigheder, f.eks.:

 • Hvor meget de får udbetalt hver måned
 • Deres aftalte arbejdstid
 • Feriepenge
 • Sygedagpenge
 • Fratrædelsesgodtgørelse
 • Deres opsigelsesvarsel

Med midlertidigt ansatte opnår du større fleksibilitet. Hvis du ansætter folk midlertidigt betyder det, at du ikke behøver at indgå langsigtede forpligtelser. For projektansatte freelancere skal du f.eks. ikke betale løn, yde personalegoder og tilbyde fratrædelsespakker, når du er tvunget til at afskedige folk.

Beskatning er et andet vigtigt område, hvor der er forskel på traditionelle medarbejdere og midlertidigt ansatte. Når du ansætter en fastansat medarbejder, påtager du dig ansvaret for at tilføje vedkommende til din lønningsliste, sørge for, at vedkommende får den rigtige løn, og at der bliver trukket det rigtige skattebeløb fra vedkommendes løn. 

Hvis du vælger at samarbejde med et vikarbureau om at finde dine vikarer eller freelancere, påtager bureauet sig en stor del af ansvaret for administration og papirarbejde, herunder ansættelseskontrakter, aflønning og beskatning. Uafhængige konsulenter, entreprenører og freelancere er ansvarlige for at administrere deres egne skatteforhold og sørge for, at de betaler det rigtige beløb.

Hvis du forstår nuancerne ved at bruge midlertidig arbejdskraft, kan du også forberede dig på nogle af de risici, der kan være forbundet med denne løsning. Det er f.eks. muligt, at folk, der kun arbejder for dig i kort tid, ikke har en dyb forståelse af din organisation og din virksomhedskultur. De kan også være mindre engagerede i at hjælpe dig med at nå dine langsigtede mål end medarbejdere, der har arbejdet for dig i mange år og ønsker at opbygge en længerevarende karriere i din organisation.

magnifying glass illustration

få det bedste ud af din fleksible arbejdsstyrke

download her

bliver midlertidigt ansatte vigtigere?

Det kan hævdes, at midlertidig arbejdskraft, projektansatte, entreprenører og freelancere spiller en større rolle på arbejdsmarkedet end nogensinde før. Den enorme indvirkning af COVID-19 understregede behovet for fleksibilitet, når arbejdsgivere står over for uforudsigelige og ustabile omstændigheder. Du kan aldrig være sikker på, hvad fremtiden bringer, så du skal være klar til at tilpasse dig med kort varsel.

Det er også yderst relevant med midlertidig arbejdskraft i forbindelse med overgangen fra traditionelle 8 til 16-jobs til mere fleksible modeller.

Der har været mange tegn på, at virksomhederne i de seneste år i stigende grad har været villige til at afprøve nye, mere fleksible strategier for arbejdsstyrken. I februar 2021 proklamerede Salesforce, at "9 til 5-arbejdsdagen er død", da selskabet annoncerede et nyt system, der giver medarbejderne mulighed for at arbejde hjemmefra, på kontoret eller med en løsning, der kombinerer de to. Virksomheden sagde, at den ønskede at "gå fremad med fleksibilitet, kreativitet og et åbent sind". Mange andre virksomheder er siden gået samme vej.

Dette fokus på fleksibilitet og tilpasningsevne fremgår også tydeligt af mange arbejdsgiveres rekrutteringsmetoder og forvaltning af arbejdsstyrken. I Randstad Sourceright 2021 Talent Trends Report svarer mere end tre fjerdedele (77 %) af de adspurgte virksomheder, at deres medarbejderstrategier er mere fokuseret på fleksibilitet i arbejdsstyrken end nogensinde før.

Mike Smith, global CEO for Randstad Sourceright udtalte: "Fleksibilitet kommer til at spille en afgørende rolle for, om man kan imødekomme hurtigt skiftende markedsforhold. Lige nu er vi vidne til et hidtil uset pres fra virksomheder, som vælger at benytte mere fleksibel arbejdskraft som en reaktion på den økonomiske foranderlighed. Fleksibel arbejdskraft betragtes i stigende grad som en effektiv måde at afhjælpe kritiske kvalifikationsmangler, skabe omkostningseffektivitet og give hurtig adgang til fleksible ressourcer.”

Den gradvise overgang til nye forretningsmodeller og mindre stive arbejdsformer kan også ses i væksten i gig-økonomien. Undersøgelser fra World Economic Forum viste, at selv om gig-økonomiske platforme stadig kun udgør 1 % til 3 % af den samlede beskæftigelse, er der tale om et voksende segment. Mastercard har forudsagt, at de globale transaktioner på dette område vil vokse med 17 % om året til ca. 455 mia. USD i 2023.

Hvis din virksomhed ønsker at have en mere fleksibel tilgang til arbejdsstyrken, er der forskellige fordele, du kan opnå ved hjælp af fleksibel arbejdskraft og større brug af midlertidig arbejdskraft, f.eks:

 • Tæt kontrol over virksomhedens menneskelige ressourcer, så du har det rigtige antal medarbejdere til rådighed på de rigtige tidspunkter.
 • Adgang til specialiserede færdigheder, når de er nødvendige, f.eks. ekspertise inden for webdesign, når du ønsker at redesigne eller relancere dit websted.
 • Reducerede omkostninger til uddannelse, onboarding og overarbejde.

For at maksimere disse fordele er det vigtigt at have en strategi for, hvordan du kan håndtere og administrere din midlertidige arbejdskraft og undersøge, hvordan ekspertrådgivning inden for HR kan hjælpe dig med at finde den rette tilgang for lige netop din virksomhed.

best practices for midlertidig arbejdskraft

Her er nogle eksempler, der kan hjælpe din virksomhed med at drage fordel af midlertidig arbejdskraft:

Vær fleksibel og lydhør

Det er vigtigt at sikre, at din tilgang til fleksibel arbejdskraft kan tilpasses og skræddersys til dine behov på et hvilket som helst tidspunkt. Det kræver sandsynligvis en anden strategi at erhverve specifikke færdigheder for at støtte virksomhedens ekspansion end at udfylde kortvarige huller.

Forstå markedet

For at få fat i de talenter og kompetencer, du har brug for, er du nødt til at forstå, hvad disse midlertidige medarbejdere leder efter. Sørg for at researche og få ekspertindsigt i, hvad der virkelig betyder noget for kandidaterne. Det vil hjælpe dig med at skabe et overbevisende EPV til de enkelte medarbejdere.

Glem ikke onboarding

En stærk onboarding-proces er af afgørende betydning, hvis du ønsker, at fastansatte medarbejdere skal få den bedst mulige start i deres stilling, og det samme gælder for midlertidigt ansatte. Ud over at løse grundlæggende opgaver som at sikre, at folk har alle de nødvendige oplysninger, adgang til systemet og det udstyr, de har brug for til at udføre deres arbejde, hjælper en effektiv onboarding medarbejderne til at føle sig godt tilpas i din organisation.

Samarbejd med et vikar- og rekrutteringsbureau

Et samarbejde med en ekstern HR-partner kan være en fordelagtig måde at sikre den bedste brug af fleksibel arbejdskraft. Den rette partner kan hjælpe med opgaver som f.eks. at følge tendenserne på markedet, vælge de bedste medarbejdere til at opfylde dine behov og levere en positiv medarbejderoplevelse.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at ansættelse af vikarer medfører visse juridiske forpligtelser. Hvis du ikke føler dig helt tryg på dette område, er den bedste løsning at få hjælp fra et erfarent vikar- og rekrutteringsbureau.

Hvis du vil vide mere om, hvordan din virksomhed kan få det bedste ud af sin fleksible arbejdsstyrke, kan du downloade vores guide til, hvordan du øger engagementet hos dine midlertidige medarbejdere.

om eksperten
author lars kjaerulf
author lars kjaerulf

Lars Kjærulf

director, operational talent solutions

Lars er overordnet ansvarlig for Randstad Operational Talent Solutions og Randstad Inhouse Services i Danmark. Lars har en stærk forståelse for virksomheders HR-udfordringer og begrænsninger og bidrager med sine mange års erfaring indenfor bemandingsløsninger, personaleoptimeringer og procesoptimering til at skabe værdi for vores kunder med behov for en stor fleksibel arbejdsstyrke.

hold dig opdateret om de seneste nyheder, trends og tendenser om rekruttering og arbejdsmarkedet.

tilmeld