Lige for øjeblikket skyller såkaldt 'sensorteknologi' ind over markedet, og det giver helt nye muligheder især på sundhedsområdet.

Mulighederne er uanede inden for 'wearables': Fitnessarmband der måler fysisk aktivitet; smartwatches, der overvåger hjerterytme, kalorier og puls; kontaktlinser der måler blodsukkerniveauet i brugerens tårer og selv elektroniske sensortatoveringer, der viser hudhydrering og hudens temperatur, og som udsender elektriske signaler fra muskler og hjerneaktivitet.

Men hvilke muligheder giver den teknologiske udvikling til de virksomheder, der ønsker at øge medarbejdernes generelle trivsel og skabe en sundere og gladere arbejdsstyrke?

Lad os se på de fremtidsudsigter 'wearables' skaber for HR-afdelinger og medarbejdernes wellness programmer.

Øget bevidsthed om sunde aktiviteter

Bare det at blive involveret i et wellness-program eller at bære et armbånd, der overvåger hvor mange skridt, man tager hver dag, vil kunne skabe ændringer i medarbejdernes adfærd. Flere mennesker tager trappen eller tyer til såkaldte 'gå-møder', når de ved, at deres skridtantal bliver overvåget.

Personlige sundhedsplaner

Med wearables kan medarbejderne eksempelvis indkode deres fysiske aktivitet og til gengæld optjene point eller vurderinger, der kvalificerer dem til en billigere sundhedsplan. Og baseret på information, der genereres fra wearables, kan HR-teams sætte sig ned med de ansatte og designe skræddersyede planer, som tilgodeser den enkelte medarbejders sundhedsmæssige behov.

Tidligere alarmklokker

En evig bekymring for ledere og HR-afdelinger er stressniveauet hos medarbejderne, og de følger som stress kan medføre. Med wearables kan man analysere folks stressniveau ved at se på for eksempel blodtryk og på den måde sætte forebyggende ind mod stress-relaterede sundhedsproblemer.

Forbedret fællesskabsfølelse blandt medarbejderne

Det, at udfordre medarbejderne til en sundere livsstil, kan blive en enormt positiv oplevelse for dem. Der kan for eksempel opstå en positiv konkurrence mellem medarbejdere på alle led i organisationen - til fordel for den generelle sundhed.

Specifikke applikationer i farlige arbejdsmiljøer

Derudover findes der wearables med applikationer skabt specielt til industrier med farlige arbejdsmiljøer. Folk der arbejder med minedrift kan for eksempel bruge sensorerne til at spore en medarbejder og vise hvilken vejrtrækningsenhed, han bruger, samt til at vise tilstanden af luften omkring ham.

I forhold til folk der arbejder med tunge maskiner, kan avancerede systemer spore eksempelvis træthed og således forhindre ulykker, inden de finder sted.

Og dette er bare nogle af mulighederne.

ABI Research forudser, at 13 millioner wearables vil blive integreret med wellness-programmer til medarbejdere inden 2018. Hvordan vil din organisation udnytte denne hastigt voksende tendens?