find info om jobbet som løsningsarkitekt

Kan du godt lide at tjekke eksisterende software og finde måder at ændre den på for at løse et specifikt problem? Så er jobbet som løsningsarkitekt måske lige dig. Løsningsarkitekter arbejder i forskellige brancher, herunder produktion, minedrift, teknologivirksomheder og finansielle tjenester. På denne side har vi samlet en masse brugbar information om jobbet som løsningsarkitekt.

find dit næste job her
1

hvad laver en løsningsarkitekt?

Som løsningsarkitekt sørger du for, at din arbejdsgiver har den bedste softwareløsning til at løse forretningsproblemer. Du udvikler eller designer en løsning til en organisations specifikke udfordringer. Du trækker på din viden om softwarestyring for at vurdere tilgængelige softwareprodukter og afgøre, om der er behov for et nyt produkt for at løse et bestemt forretningsproblem. En løsningsarkitekt skaber en strategisk vision som en slags blue print for at guide udviklere i at skabe et softwareprodukt. Du præsenterer løsningen for interessenterne til godkendelse og overvåger udviklingen af softwareproduktet.

Din opgave er at sikre, at projektet holder sig inden for den fastsatte budgetramme. Selvom du ikke er projektleder, har du ansvaret for specifikke aspekter af projektet, herunder at overvåge budgettet og tidsplanen. Du tildeler også opgaver til hvert teammedlem og håndterer deres deltagelse i projektet.

Løsningsarkitekter leverer softwareprodukter for at løse problemer i forskellige virksomheder. For eksempel kan du udvikle softwareløsninger til at automatisere nogle af processerne i minedriftsindustrien. Inden for produktion skaber du softwareløsninger til at løse produktionsproblemer og forbedre fremstillingsprocesserne.

At arbejde som løsningsarkitekt kræver fremragende projektledelsesfærdigheder til at tildele opgaver, lave et budget og fastlægge en specifik tidsplan for projektet. Du er også afhængig af analytiske færdigheder til at identificere de bedste softwarefunktioner til at løse forretningsudfordringer.

team working on a whiteboard
team working on a whiteboard

job som IT specialist?

Hos Randstad har vi mange kunder, som har brug for dygtige IT specialister. Registrér dig i vores database og øg dine jobmuligheder.

opret profil
2

hvad tjener man som solution architect?

Hos Randstad rekrutterer vi løsningsarkitekter, som typisk ansættes hos vores kunder til et lønniveau på kr. 57.000 kr +  om måneden. Lønnen afhænger af erfaringer og kompetencer.

sådan kan du øge din indkomst som løsningsarkitekt

En løsningsarkitekt er ansvarlig for at vurdere computersystemer, udvikle nye teknologier eller integrere software og hardware, så det passer til det eksisterende virksomhedsmiljø. Din løn afhænger af din erfaring og dine kvalifikationer samt projektets kompleksitet. Det betyder, at du har brug for omfattende viden om computersystemer og softwareudvikling

Din erfaring øger også dit indtjeningspotentiale. Når du er ny uddannet og dermed ny i rollen, udfører du oftest mindre krævende opgaver. Derfor er din indtjening lavere end erfarne løsningsarkitekter, der varetager mere komplekse roller. Omfattende erhvervserfaring øger også din ekspertise. Derfor har du mulighed for at blive senior løsningsarkitekt for hele softwareudviklingsprocessen.

At arbejde i hovedstadsområdet og større byer, hvor der er stor efterspørgsel efter løsningsarkitekter, forbedrer dine lønudsigter. Små eller mellemstore virksomheder i mindre byer har ikke det samme behov, hvilket ofte afspejler sig i lønningerne.

3

typer af solution architects

Nogle af typerne af løsningsarkitekter inkluderer:

two men having a conversation
two men having a conversation

freelancer eller lønmodtager?

Mulighederne er mange og valget er dit. Vi kan hjælpe dig uanset, hvad du vælger.

ledige stillinger
4

arbejdet som solution architect

At arbejde som løsningsarkitekt indebærer at skabe softwareprodukter, der løser specifikke forretningsproblemer. Lad os se nærmere på løsningsarkitekters specifikke ansvarsområder, arbejdsmiljøer og karrieremuligheder.

hvilke opgaver er typiske for en solution architect?

Nogle af opgaverne for en løsningsarkitekt inkluderer:

 • Undersøge de nuværende systemer, der bruges i en organisation: Som løsningsarkitekt undersøger du de eksisterende softwareprodukter og systemer. Du overvejer kundernes krav og bruger oplysningerne til at udvikle løsninger til forskellige programmer.
 • Evaluere projektbegrænsninger: Før du lancerer et softwareprodukt til at løse et problem, evaluerer du projektets betingelser. Dit job er at vurdere den foreslåede løsnings styrker, svagheder og omkostninger. I pre-designfasen foretager du grundige undersøgelser for at forberede implementeringen.
 • Design af softwareløsninger: Som løsningsarkitekt skaber du en teknisk løsning baseret på din indledende research. Det softwaredesign eller produkt, du finder frem til, skal forbedre forretningsprocessen. Du leder også integrationen af det nye IT-system med den eksisterende teknologiske infrastruktur. Hvis der opstår tekniske problemer under implementeringen, løser du dem og sikrer, at den nye løsning lever op til branchens standarder.
 • Overvåge og koordinere projekter: Som løsningsarkitekt overvåger du hele projektet. Det betyder, at du udarbejder budgetter og koordinerer funktionerne i forskellige afdelinger. Du tildeler også opgaver og laver tidsplaner for medarbejderne.
5

arbejdsmiljø og arbejdstider

En løsningsarkitekt arbejder i forskellige brancher med at udvikle softwareprodukter til forbedring af industrielle processer. Løsningsarkitekters arbejdsmiljø er normalt indendørs på et kontor i design- og implementeringsfasen. De fleste løsningsarkitekter arbejder i et team, da de bruger meget tid på brainstorming af forskellige projekter.

hvem er dine kolleger?

Afhængigt af din arbejdsgiver og den branche, du arbejder i, kan dine kolleger både være softwareudviklere, softwareingeniører og projektledere. Du kan også komme til at arbejde tæt med analytikere og systemadministratorer samt andre specialister. Det kan fx være netværksingeniører, projektingeniører og tekniske ledere.

hvordan ser arbejdsdagen ud?

Den typiske arbejdstid for en løsningsarkitekt er 37 timer om ugen. Det betyder, at du arbejder i den traditionelle kontortid med lejlighedsvis overarbejde om aftenen. Nogle gange arbejder du i weekenden for at afslutte projekter inden for de fastsatte tidsfrister. De fleste løsningsarkitekter arbejder på fuld tid, men der er også muligheder for deltid.

hvordan er jobmulighederne som solution architect?

At være løsningsarkitekt medfører en lovende karriere med en forventet jobvækst på 30 % inden for de næste fem år. Du har også mulighed for at avancere ved at blive f.eks. enterprise architect eller technical lead. Nogle løsningsarkitekter bliver projektingeniører eller projektledere.

woman and man having a conversation
woman and man having a conversation

hvem er dine kollegaer?

Som back-end developer arbejder du ikke kun sammen med andre udviklere. Du har også en tæt kontakt til mange andre afdelinger i virksomheden. 

find dine næste kolleger her
6

hvilke færdigheder, kompetencer og uddannelse skal en solution architect have?

Nogle af de overførbare færdigheder, som en løsningsarkitekt har brug for, omfatter:

 • Evner inden for projektledelse: Som løsningsarkitekt overvåger og fører du tilsyn med implementeringen af de løsninger, du udvikler. Derfor har du brug for færdigheder indenfor projektledelse til at koordinere og administrere komplekse opgaver. Dine færdigheder indenfor projektledelse hjælper dig med at budgettere og planlægge forskellige opgaver for dit team.
 • Teknisk ekspertise: Du er afhængig af din tekniske ekspertise og indgående viden om IT for at udvikle løsninger til de forretningsmæssige udfordringer. Dine programmeringsevner og viden om systemdesign gør dig i stand til at finde kreative løsninger på forskellige udfordringer.
 • Forretningsekspertise: Du har brug for forretningssans for at udvikle omkostningseffektive løsninger, der forbedrer forretningsfunktionerne. Forståelse af forretningsanalyser og -processer hjælper dig med at udvikle IT-løsninger, der forbedrer forretningsdriften.
 • Kommunikationsevner: Gode kommunikationsevner er afgørende for at kunne bygge bro mellem forretningsmål og tekniske termer. Dine kommunikationsevner gør dig i stand til at udarbejde overbevisende præsentationer for interessenter og kommunikere godt med kunder.

hvilke erfaringer og uddannelse skal en solution architect have? 

En løsningsarkitekt kræver solid uddannelse og træning, herunder:

 • For at blive løsningsarkitekt skal du lære de grundlæggende principper for udvikling af softwareapplikationer og programmer. Derfor har du brug for en bachelorgrad indenfor informationssystemer, software engineering, datalogi og informationsteknologi. Uddannelsen udstyrer dig med de nødvendige færdigheder til rollen. Du kan fx tage den på Syddansk Universitet, Københavns Universitet eller Aarhus Universitet
 • Da rollen kræver specialiserede færdigheder, kan du overveje at tage en kandidat for at øge din viden på området. En af de kandidater, der fokuserer på systemarkitektur, er en master i software engineering. Denne kan du også tage på en af ovennævnte universiteter.
7

fordele ved at finde et job som solution architect via randstad?

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer solutions architects til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og interim ansatte..

 • specialister finder specialister

Hos Randstad er vi specialister inden for IT-rekruttering. Vores IT-rekrutteringskonsulenter har selv en baggrund i IT-branchen og kender derfor både markedet og kunderne.

 • fastansættelse

Randstad rekrutterer løsningsarkitekter til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

 • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

 • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

Upload dit CV i vores database og lad os hjælpe dig med at finde dit næste job.

8

ofte stillede spørgsmål

Her er de mest stillede spørgsmål om arbejdet som løsningsarkitekt:

thank you for subscribing to your personalised job alerts.