Sommerferien er ved at gå på hæld, og de fleste mennesker er nu også så småt begyndt at vende tilbage til arbejde og andre gøremål efter ferien - hvilket for nogle kan føles som at cykle op ad bakke i modvind. For pludselig skal døgnrytmen ændres, og vi skal igen til at gå tidligt i seng for at stå tidligt op og være friske og veludviklede på arbejdet næste dag efter en tid med pause. Og efter en ferie med timers afslapning sammen med venner og familie skal vi nu fra den ene dag til den anden igen i gang med hverdagen og hektiske arbejdsdage, hvor det gælder om at levere og skabe resultater. 

Men er det slet ikke muligt at skabe en blød overgang og komme godt i gang på arbejdet efter ferien? Jo, siger erhvervspsykolog Malene Gude fra rekrutteringsbureauet Randstad.

"Jeg tror, at rigtig mange mennesker går og kæmper med at komme op i gear igen og indstille sig på en mere rammesat kalender og hverdag - og det handler i høj grad om tilvænning og timing. Det vigtigste er, at når du starter op efter ferien, så skal du undgå at køre død i det hele allerede på første arbejdsdag, og derfor skal du give dig selv god tid til at komme op i gear igen", råder Malene Gude. 

Hun giver et eksempel på, hvad man ikke skal gøre den første dag efter ferien:

"Mange oplever at komme tilbage til en bunke af opgaver, som er landet på ens bord i løbet af de uger, hvor man har været væk. Og de opgaver vil man så typisk rigtig gerne have ryddet af vejen allerede på første dag - men det er ikke altid den fornuftigste beslutning. For hvis du starter den første arbejdsdag med at arbejde over i måske to eller tre timer for at komme i bund med opgaverne, så kan du meget nemt køre sur i det hele - og så kan det i værste tilfælde ende med at tage endnu længere tid for dig at komme op i omdrejninger efter ferien", fastslår Malene Gude.

Smiling man with kid on his back walking through a city.
Smiling man with kid on his back walking through a city.

Her er erhvervspsykologens bedste råd til at komme godt i gang efter ferien:

  • Sørg for at den første arbejdsdag er nogenlunde kort og brug den til at skabe dig et overblik over opgaver og udarbejde en to-do-liste
  • Hvis det er en mulighed, så slut din ferie på en tirsdag, så den første arbejdsuge ikke er så lang, og der på den måde ikke er så lang tid til weekend. Derved bliver din første uge tilbage på arbejdet meget mere overskuelig.
  • Giv dig tid til at tale med dine kollegaer og del jeres ferieminder med hinanden. Så finder du hurtigt ud af, at du ikke er den eneste, der er tilbage og skal i gang med arbejde
  • Vælg de opgaver der er sjovest og mest motiverende - og brug de første dage på disse
  • Undgå skyldfølelse. Det er meget typisk, at du udvikler skyldfølelse over alle de ting, du ikke når - men det er vigtigt, at du ikke tager det på dig.
  • Hvis du er i et job med mange møder, så har du måske allerede en del i kalenderen fra før ferien. Og den slags aftaler kan nemt gå i glemmebogen i løbet af en ferie, så derfor er det altid en god idé lige at genopfriske sin kalender for møder og eventuelt sende en opfølgning til dem, du skal holde møder med. Og husk at de med stor sandsynlighed også har været på i ferie i mellemtiden.
  • Undlad overarbejde i de første dage og lad være med at tage bunker af arbejde med hjem. Giv dig tid til også at slappe af, således får du en blød landing.
  • Hold en skarp email-disciplin, hvor du for eksempel lukker ned for din mail, mens du løser andre opgaver, så du bliver forstyrret mindst muligt.
  • Sæt alarmen i forhold til de opgaver, der skal løses, og arbejd så koncentreret i et givent tidsrum. Når tiden er gået, så beløn dig selv med en overspringshandling for eksempel i form af en tur til kaffemaskinen. 
  • Hold god orden. Bunker af rod og åbne dokumenter på computeren forstyrrer dit arbejde. Sørg for at du kan arbejde koncentreret og fokuseret, når det gælder.
about the author

Malene Gude

head of ourplacement & talent transition