De fleste har prøvet at være aktivt jobsøgende, enten fordi de har stået uden job, eller fordi de har følt at de i deres eksisterende job har manglet spændende udfordringer. De fleste har også prøvet at blive mødt med afslag. Og så - pludselig kommer der tur i den, og flere jobtilbud vælter ind i mailboksen, og nu står man med et helt andet problem … For hvordan vælger man imellem to gode muligheder, og hvordan skal man agere i et sådant slaraffenland?

»Mange har oplevet den såkaldte ”ketchupeffekt”, når det gælder jobtilbud. Først får man en række afslag, men så lige pludselig står man med flere muligheder på hånden. Det er jo et positivt problem for kandidaten, men det er også væsentligt at understrege, at man skal tænke sig godt om og analysere de forskellige muligheder og tilbud grundigt, inden man træffer det endelige valg. Og så skal vurderingen være nøgtern og respektfuld over for de implicerede parter,« siger Kasper Kjærgaard, der er rekrutteringskonsulent i Randstad.

»Jeg har oplevet en kandidat bliver tilbudt et job, hvorefter der pludselig kom et nyt ind over. Det er naturligvis frustrerende for virksomheden, men samtidig er det også forståeligt, hvis man nu står med et bedre tilbud på hånden. Det er dog væsentligt, at du i en sådan situation spiller med helt åbne kort, for ellers risikerer du at brænde dine broer,« tilføjer han.

Vær ærlig overfor dig selv og følg din intuition

De fleste bliver naturligvis smigrede, når de på den måde lige pludselig står med flere muligheder på hånden. Men når du skal vælge, så er det også vigtigt, at du er ærlig over for dig selv og følger din intuition.

»Jeg er godt klar over, at det måske kan lyde en smule banalt, men det er næsten altid en god idé at følge sin intuition kombineret med en analyse – altså de plusser og minusser som du sætter op mod hinanden. Og så skal du være ærlig over for dig selv og ikke mindst evaluere på, om du bliver en succes i jobbet,« siger Kasper Kjærgaard.

Når du skal evaluere de forskellige jobtilbud, så kan du ifølge Kasper Kjærgaard bruge følgende jobafklaringspunkter:

1. Løn

Lønnen har naturligvis betydning for det valg, du skal træffe, men husk at se det store perspektiv. Når du sammenligner lønnen de forskellige steder, så husk for eksempel at se på om det i forhold til pension, bonus med videre. Hvis jobbet indebærer forskellige personalegoder, så skal de også indgå i vægtningen, når du sammenligner løn.

2. Logistikken

De fleste mennesker i dag har en lang og travl hverdag, som skal hænge sammen på en eller anden måde.

Derfor er logistik og transporttid også væsentlig i denne sammenhæng. Stil de respektive jobtilbud op over for hinanden og analyser på, hvilket job der logistisk set er det mest attraktive. Hvis der er mulighed for flekstid på de forskellige arbejdspladser, så bør dette også indgå som en del af dine overvejelser. 

3. Hvordan er kulturen?

Kulturen på en virksomhed er utrolig vigtig for, om man vil trives et sted. Men samtidig er det noget, man ofte først reflekterer nærmere over, den dag man sidder på sin arbejdsplads. Men prøv at tjekke den ud – hvad er det for nogle kollegaer du får, hvordan er tonen blandt medarbejderne, og hvordan er dresscode?

Er det nogle mennesker, som du vil kunne nyde at tilbringe størstedelen at døgnets vågne timer sammen med? Stil de respektive arbejdspladser op over for hinanden og giv dem eventuelt en rating på en skala fra et til fem.

4. Hvordan er min leder?

En af de væsentligste årsager til, at folk skifter deres arbejdsplads ud, handler om forholdet til deres chef. Det er bare utroligt vigtigt, for det er først og fremmest lederen, der sætter dagsorden.Prøv at stille lederne i de pågældende virksomheder op over for hinanden og evaluer så på, hvem du vil gå bedst i spænd med. 

5. Hvad betyder valget for min karriere?

I denne evaluering skal du sætte de respektive job op over for hinanden i forhold til, hvad de vil kunne betyde for din karriere.

Hvor har du bedst mulighed for at udvikle dig, og hvem tilbyder de bedste arbejdsopgaver med henblik på de ting, du gerne vil beskæftige dig med på lang sigt? Er det en stor organisation, som du har mulighed for at vokse i? Og så videre.

Er der mulighed for uddannelse, så bør det også indgå som et parameter i dine overvejelser.