Det at kunne netværke er stort set uundværligt i dag – ikke bare i forhold til et givent job men også i mange andre henseender. Rigtig mange job bliver besat via netværk, ligesom netværk er med til at skabe værdi i form af ny viden, indsigt og gode oplevelser. 

Alt andet lige kan du skabe en mere gunstig situation for dig selv, hvis du er god til at netværke, fortæller Lone Sørensen, der er seniorkonsulent i Randstad. Alligevel er det sådan, at mange ikke føler sig godt tilpas i netværkssituationer eller ikke ved, hvordan de skal gribe netværksopbygning an. Men det kan der sagtens laves om på, mener Lone Sørensen.

”Jeg oplever, at alt for mange er bange for at netværke og alt for optaget af, hvad andre mener. Generelt tror jeg også, at vi i Danmark er dårligere til det end mange andre kulturer. Det er sjældent, at man ser en amerikaner i et selskab stå og træde sig selv over tæerne. Men selv om man måske ikke er tryg ved at netværke, er det absolut noget, man kan lære, og i denne sammenhæng mener jeg, at øvelse gør mester,” siger hun.

quote icon

Jeg oplever, at alt for mange er bange for at netværke og alt for optaget af, hvad andre mener. Generelt tror jeg også, at vi i Danmark er dårligere til det end mange andre kulturer.

Lone Sørensen
seniorkonsulent, Randstad

spørger ind til det i et jobinterview

Når Lone Sørensen rekrutterer kandidater til forskellige stillinger, spørger hun ofte ind til kandidatens evne til at netværke: 

”Hvis man er god til at netværke, så er man også ofte god til at omgås andre, og det har jo en kolossal betydning i dag. Det giver sig selv, at drejer det sig om et job inden for salg, så er det at kunne netværke afgørende – og der er det jo interessant at høre, hvordan kandidaten er til at netværke, og hvilke netværksgrupper vedkommende måske er en del af,” siger hun.

Lone Sørensen giver følgende råd til, hvordan du bliver en god netværker:

få styr på hvem dit netværk er

Alle folk har et netværk. Om det er særlig stort eller kan bruges til det mål, du har for øje, kan dog være udfordringen. Det kan derfor være en god ide at få kortlagt hvilke personer, der er i dit netværk, og hvilke kompetencer og erfaringer de har, som kan være nyttige for dig. Det kan gøre det mere klart for dig, hvad du kan gøre for dem og omvendt. Netværkdannelse går nemlig to veje.

skab et større professionelt netværk

Herefter kan du gøre brug af dit nuværende netværk til at skabe et større professionelt netværk. Det kan du gøre ved at bede om hjælp af dit nuværende netværk - det kan være tidligere kollegaer, venner eller dine referencer. Brug dem til at få kontakt med nye bekendtskaber, som vil passe ind i forhold til det, du mangler i dit netværk.

Kast dig ud i det

Øvelse gør mester – så øv dig i forskellige sammenhænge, for eksempel i selskaber hvor du ikke kender alle. Prøv at starte en dialog op - det er lettere, end du tror. Inviter også både eksisterende og nye bekendtskaber på et kaffemøde og brug muligheden til at styrke dit netværk. 

Opdater dine sociale medier

Få opdateret dine sociale medier, såsom din LinkedIn og Facebook profil. Vær sikker på at dit billede- og tekstindhold passer til det, du gerne vil karrieremæssigt. Tjek, om der er indhold på dine sociale medier, der kan opfattes som uprofessionelt, og derfor bør fjernes. Tjek vores råd til, hvordan du skaber en god LinkedIn profil her.

Find netværksgrupper

Der findes et utal af netværksgrupper - både netværk, der koster penge, og netværk der er gratis. Prøv forskellige netværk af og se, hvilke der passer bedst til dig og dit formål. Se også på hvem de øvrige deltagere er og hold det op med dit formål. Er dit formål at få sparring inden for eksempelvis markting, er det en god idé at finde en netværksgruppe med marketingfolk. Er dit formål derimod at få job som marketingchef, så skal du måske finde en anden gruppe, hvor du ikke skal konkurrere mod de andre. 

Forbered dig

Før du mødes med nogen i eksempelvis en netværksgruppe, så få fat i en deltagerliste. Du kan givetvis ikke nå at tale med alle, men hvis du har forberedt dig, så kan du gå mere målrettet til værks. På den måde kan du allerede på forhånd udvælge folk, som du gerne vil i dialog med og gå målrettet efter at skabe kontakt med dem i løbet af arrangementet.

Sæt dig en målsætning

Ligesom du kan forberede dig på, hvem du gerne vil tale med, så kan det også være en god idé at sætte en målsætning for, hvad du gerne vil opnå. Det kan handle om, hvad du gerne vil opnå til et bestemt møde, eller når du eksempelvis har været til et møde tre gange.

 

To kvinder, som sidder og hygger i en vindueskarm
To kvinder, som sidder og hygger i en vindueskarm

elevatortalen

Det er måske lidt en kliché, men øv dig på elevatortalen – og gør den kort og interessant.

Den skal handle om, hvem du er, hvad du laver, og hvorfor du er her i dag.

Her kan det være muligt at bruge dit CV-resumé som inspiration.

vær nysgerrig

Undgå at tale om dig selv hele tiden. Vær derimod nysgerrig på andre og spørg ind til deres udfordringer, succeser og erfaringer. Vis at du er interesseret ved at lytte til dem. Ved at gøre det, får du måske også nogle input, som du kan gøre brug af sidenhen. Det kan også være en god ide at spørge personen til råds om et konkret problem eller spørgsmål, du kan have. Personer vil huske dig bedre hvis de føler sig hørt, og kan mærke at deres meninger tæller.

visitkort

En netværkers vigtigste værktøj er visitkortet. Lad være med at tage til et netværksmøde uden visitkort. Når du så har fået et visitkort og talt med en person, så kan det være en god idé lige at notere meget kort, hvad I talte om, for på den måde er det lettere at huske, når du kommer hjem.

giv og byd ind

Netværk handler i høj grad om at give, for hvis du giver til dit netværk, så kan du også tillade dig at tage efterfølgende. Hvis en person eksempelvis efterspørger noget konkret, så overvej hvordan du kan hjælpe vedkommende, selvom det ikke nødvendigvis er din spidskompetence. Måske kender du nogen i dit netværk, som du kan sætte vedkommende i forbindelse med. Gør du det, og får personen noget ud af det, er der stor sandsynlighed for, at vedkommende vil hjælpe dig, næste gang du har et behov.

kom igen

Er du i en netværksgruppe, er det vigtigt at vise kontinuitet. Bare fordi du måske ikke lige får noget ud af det første gang, så er det ikke sikkert, at alle døre er lukkede – tværtimod. Kommer du igen, og folk kan genkende dig, og du kommer i snak med de samme folk igen, så vil din relation og dit netværk alt andet lige blive styrket.

følg op

Når du kommer hjem fra et netværksmøde så send lige en mail til dem, du mødte. Du behøver ikke skrive en lang mail, men du kan nøjes med at skrive: ”Tak for sidst” og ”Det var hyggeligt at møde dig.” Gør det eventuelt på LinkedIn, så du også connecter her.

plej dit netværk

Det er vigtigt, at du vedvarende følger op på nye og gamle netværkskontakter, selv hvis du ikke har behov for, at gøre brug af dem på det gældende tidspunkt. Du kan eksempelvis sørge for at række ud til dem, du ved, der har brug for hjælp eller søger efter et nyt arbejde. På den måde undgår du at skulle starte processen forfra hver gang du har behov for at bruge dit netværk. Derudover, signalerer det også, at du ikke kun har dit netværk for din egen skyld, men også kan give ud af dine erfaringer og dit netværk.