Netværk er i dag en væsentlig – og i flere tilfælde afgørende – faktor i jagten på drømmejobbet. Men hvordan bruger man sit netværk i jobsøgningen? Læs guiden fra en af Danmarks største netværksspecialister, og bliv bedre til networking.

it’s not what you know, but who you know

”Mange sidder alene i deres funktion og har brug for at kunne vende aktuelle problemstillinger i et fortroligt forum. Med et godt netværk har du altid relevante sparringspartnere til dine faglige udfordringer. Det sparer dig for tid og penge og gør dig i stand til at træffe bedre beslutninger. Du holder dig opdateret på aktuelle trends inden for dit fagområde, og det er med til at øge din værdi på arbejdsmarkedet,” siger Morten Jørgensen, administrerende direktør for Danmarks største professionelle ledernetværk, Netværk Danmark, med 11.000 medlemmer.

Guide til networking

Brug dit netværk, men prioritér

Netværk kommer ikke af sig selv; de tager tid både at opbygge og vedligeholde. Undersøgelser viser, at vi bruger langt det meste af vores tid på private kontakter samt nuværende kolleger. Det er en god og langsigtet investering at pleje netværk uden for sin privatsfære og arbejdsplads – for eksempel med en mail eller en kaffeaftale. Også dem, du ikke lige kan se en værdi i her og nu.

Giv, før du tager

Mange er utålmodige, når de netværker, og forventer, at et stort mirakel skal ske. I stedet skal du ”pay it forward” og spørge dig selv, hvad du kan byde på – før du spørger, hvad dit netværk kan gøre for dig. For du har selv nøglen til at kickstarte dit udbytte. Hvis du bidrager aktivt, vil det komme tilbage til dig med stor værdi. Undersøg, hvad du selv kan tilbyde af erfaringer, viden eller kontakter. Det er den måde, netværksrelationer udvikler sig på.

Vær dig selv

Vær bevidst om, hvem du er, og hvad der er dine styrker og svagheder. Når du er dig selv i mødet med andre, slapper du af og fremstår autentisk og troværdig. Det skaber tillid, og andre kan mærke, hvad du står for. Det er en myte, at networking kun er for de ekstroverte. Introverte har en masse at byde på – for eksempel mere refleksion og dybde i samtalen, så vend det til en styrke i relationen, hvis du er god til at lytte.

Vær ærlig

Dit netværk kan lære af dine succeser, men de kan faktisk lære endnu mere af dine fejltagelser. For det er fejltagelserne, der gør klogere. Det kan derfor gøre en stor forskel for andre, at du tør dele både de gode og de mindre gode oplevelser. Mange er bange for at udstille deres fejl, men det er en styrke, hvis du er ærlig og åben i mødet med andre – og også er ærlig om, hvor du har dine begrænsninger.

Spørg dit netværk om hjælp

Vær god til at søge og tage imod hjælp. Mange har svært ved at søge hjælp fra andre end deres nærmeste familie og venner. Men et stærkt netværk handler om at hjælpe hinanden. Bed om gode råd, input eller kontakter. Det er ikke en svaghed at give udtryk for, at du mangler viden, indsigt, idéer eller sparring – tværtimod viser du tillid til andres evner, og mange føler sig værdsat, når de kan gøre en forskel.

Husk at sige tak

Det er god stil inden for networking at sige tak for hjælpen, hvis andre har gjort en forskel for dig. Ved at sige tak plejer du relationen og gør den endnu stærkere. Så vend altid tilbage, og fortæl, hvilken forskel hjælpen gjorde for dig. Det kan være, at nogen har inspireret dig, givet dig et godt råd, hjulpet dig med en god forbindelse eller har taget sig tid til at svare på dine spørgsmål. Det får netværket til at føle sig værdsat og gør, at de ønsker at hjælpe dig igen en anden gang.

(Kilde: Netværk Danmark)