Mange virksomheders salg og profitskabelse afhænger af butikschefer. Arbejdet som butikschef handler fremfor alt om at lave overskud. Du skal her fokusere på at øge salget og nå de opsatte mål, idet du følger virksomhedens marketingspolitik og retningslinjer indenfor merchandising. Vi tager her et nøjere kig på hvilke opgaver en butikschef typisk har, hvordan arbejdsdagen ser ud og hvilke karrieremuligheder, der foreligger.
arbejdsopgaver og ansvarsområder
Nogle af de mere specifikke opgaver for en butikschef omfatter:
-
at sikre, at butikken når sine mål og laver overskud
En butikschefs opgave er at sikre, at månedlige, kvartalsvise og årlige salgsmål nås. Som butikschef motiverer du butiksmedarbejderne til at arbejde hårdere ved eksempelvis at indføre salgsfremmende incitamenter som bonusser og lignende. Du står også ofte for at afholde marketingkampagner for at nå de givne salgsmål.
-
at værne om og opretholde butikkens image
Som butikschef sørger du for at varerne er udstillet tilpas attraktivt for at vække kundernes opmærksomhed. Du er også ansvarlig for, at butikken lever op til sit brand image. Det kunne eksempelvis bestå i at holde butikken fin og ren, og at sørge for at varereolerne er fyldt op og at alt ligger fint på hylderne. Du sørger også for at butikken er opdateret med tidens strømninger ved at indkøbe varer, der trender på markedet.
-
administrering af butikkens aktiver
Som butikschef er sikkerheden og trygheden i butikken dit ansvar. Personalet sørger for at skabe et behageligt rum, hvor folk kan lide at handle, men udover det skal det også være sikkert. Butikschefer udarbejder derfor sikkerhedspolitikker og sørger for at anmelde brud på disse for at opretholde sikkerheden i forretningen. Administrering af aktiver involverer også overvågning af lagre for at sikre, at de rette varer nu engang er på lager til kunderne.
-
uddelegering og tildeling af opgaver
Som butikschef har du ofte ansvaret for mange medarbejdere. Du er ansvarlig for at definere hver enkelt medarbejders rolle og pligter. Du samarbejder med assisterende butikschefer, vagtchefer eller supervisorer og afdelingsledere.
-
ansætte og træne medarbejdere
Som butikschef skal du også sørge for, at der altid er det rette antal medarbejdere på arbejdet for at sikre et passende arbejdsflow. Du er også med til at ansætte og finde de rette nye medarbejdere, så du har en vigtig finger med i spillet i selve opbygningen af butikkens personale DNA. Du står også for træning og oplæring af de nye medarbejdere.