find info om jobbet som maler.

Som maler er du med til at forskønne og forstærke bygninger og boligers indre og ydre. Malerarbejde på bygninger og strukturer har ikke blot en æstetisk funktion, det har i høj grad også en forebyggende effekt mod slitage. Som maler udgør du derfor et vigtigt element i bevarelsen og forskønnelsen af offentlige bygninger såvel som private boliger og andet materiale, der kræver en malers ekspertise og kærlige hånd. 

Jobmulighederne spænder vidt og du vil flere steder kunne få lov til at udfolde din egen sans for æstetik i form af farve- og detaljevalg. Lyder malerarbede som noget for dig? Så læs med i artiklen hvor vi går i dybden med alt lige fra forventede lønsatser, påkrævede uddannelser og kompetencer samt generelle oplysninger om typiske arbejdsopgaver for en maler i Danmark.

ledige stillinger
1

hvad er en maler?

Malere er ansvarlige for at lægge sidste hånd på vægge, lofte, facader og andre overflader. En malers arbejde kan være med til at transformere den visuelle og rumlige oplevelse af en bygning eller et rum og skabe større balance og harmoni mellem bygningens æstetik og funktion. Malerarbejdet indeholder dog mere end blot påføring af maling. Det kræver også god planlægning og samarbejdsevne, da man ofte arbejder sammen med andre fagfolk. Er du nysgerrig efter at vide mere om de forskellige arbejdsopgaver og hvad en malers gennemsnitlige løn ligger på, så læs videre i artiklen. 

hvad laver en maler?

En maler benytter sig af forskellige redskaber og værktøjer til at behandle forskellige overfladers tekstur og udseende. Jobbet omfatter maling af indvendige og udvendige overflader ved hjælp af lak, maling, vægstoffer, bejdse eller forseglingsmidler. Arbejdet kan også kræve forbehandling af vægge og overflader i form af pudsning med værktøjer eller sandpapir for at fjerne gammel maling eller andet overflademateriale, især hvis der er tale om ældre bygninger.

Der findes forskellige typer malere, som arbejder i vidt forskellige brancher, herunder byggefirmaer og indretningsvirksomheder. Arbejdet kan omfatte maling i både erhvervs- og boligområder.

find dit næste job via os.

Hos Randstad har vores kunder brug for dygtige malere. Opret en profil og del dit CV med os, så hælper vi dig videre i dit næste job.

opret profil
2

gennemsnitslønnen for en maler

En nyuddannet maler kan i gennemsnit forvente en startløn på cirka 29.000 kroner om måneden, med en fremtidig gennemsnitsløn på cirka 35.000 før skat inklusiv pension og tillæg. Bliver du ansat under en overenskomst, så er din løn naturligvis bestemt af den overenskomst, som er aftalt mellem malerforbundet og din virksomhed. 

hvilke faktorer kan påvirke en malers løn?

Lønnen for en maler kan variere afhængigt af færdigheder, uddannelse, arbejdsgiver og/ eller overenskomst. Som uddannet maler og med flere års erfaring vil du naturligvis ofte kunne hente en større løn end en lavtuddannet maler uden erfaring. Er du malermedhjælper eller malerlærling, vil du også tjene mindre. Som malermester vil du omvendt kunne tjene mere end en ansat maler med erfaring.

Virksomhedens størrelse har også indflydelse på din lønpakke og dit indtjeningspotentiale. Små og mellemstore malerfirmaer har ofte begrænsede budgetter og kan ikke betale lige så meget som store malerfimaer. De giver dig dog mulighed for at få erfaring, vokse og opbygge dine færdigheder.

Store virksomheder kan tilbyde større tillægspakker på grund af kompleksiteten, arbejdets omfang og de strenge kvalifikationskrav. Du kan også forbedre dine indtjeningsmuligheder ved at flytte til steder, hvor der betales mere, for eksempel større byer som København, Aarhus, Aalborg eller Odense.

find ledige stillinger her
3

typer af malere

Et malerjob begrænser sig ikke udelukkende til at bestå af maling af vægge og andre overflader. Der findes en lang række forskellige underkategorier indenfor malerfaget, som hver især byder på forskellige opgaver og ansvarsområder. De forskellige malertyper omfatter blandt andet:

den gode ansøgning

Det er afgørende, at du får skrevet en god jobansøgning, der skiller dig ud fra mængden og vækker arbejdsgiverens nysgerrighed.

læs vores tips her
4

arbejdet som maler

Arbejdet som maler kan være et spændende og dynamisk job med fleksible arbejdstider, stimulerende arbejdsmiljøer og en lang række forskellige arbejdsopgaver.

jobbeskrivelse

En malers specifikke opgaver afhænger fremfor alt af hvilken type maler, der er tale om. Dog er der stadig visse gennemgående ansvarsopgaver på tværs af brancher. De omfatter:

  • evaluering af arbejdsoverflader

Før du påbegynder et nyt projekt, så skal du have gennemgået størrelsen og tilstanden på de overflader, du skal male. Denne indledende vurdering ligger også til grund for prisestimatet på projektet.

  • forberedelse af arbejdsområdet

Dette kan omfatte opsættelse af større eller mindre stilladser, opsætning af platforme og afskærmning og beskyttelse af de omkringværende overflader.

  • forberedelse af overfladen som skal males

Skal der eksempelvis arbejdes på ældre vægge eller tapet, vil det kræve et forberedende arbejde med at få fjernet eventuelle ujævnheder, tapetlag eller malingsrester på arbejdsvæggen. Der kan også være behov for at skulle udfylde mindre huller i murværket. Ydervægge skal ofte forsegles og behandles med en grunder først.

  • valg af den rette maling

En maler skal også kunne rådgive om eller vælge den rette farve til de respektive rum, der skal males. I mange tilfælde har kunden selv ønsker om farvevalg, men her vil du stadig kunne byde ind med ekstra råd og ekspertviden for at opnå det bedst tænkelige resultat.

  • rengøring af området efter endt arbejde

Afrydning og oprydning hører også til malerarbejdet. Der kan her være forskellige afskærmninger og beskyttelsesunderlag, som skal fjernes, eller der kan være tale om stativer eller stilladser, som skal afmonteres og køres væk.

Det er også vigtigt at overholde deadlines og budgetter og sikre, at kvaliteten af arbejde og materialer er i top.

huller i CV’et?

Har du huller i CV’et? Se hvordan du lukker dem.

få gode råd her
5

arbejdsmiljø og arbejdstid

En maler kan arbejde på både indvendige og udvendige overflader, herunder vægge, facader, bygninger og strukturer. Som maler kan du hænde at arbejde sammen med specialister såsom forskellige byggeteams, glarmestre, blikkenslagere og til tider også under tilsyn af en vedligeholdelsesleder.

Arbejdsmiljøet afhænger typisk meget af hvilket arbejde, der er tale om og selve lokationen. Skal der males en bro eller en facade på en bygning, så er der tale om udendørs arbejde, der kan foregå i al slags vejr. Indendørsprojekter vil derimod byde på mere stabile og komfortable arbejdsforhold. Uanset hvilket arbejdsmiljø, du arbejder i, så er det altid vigtigt at være opmærksom på de forskellige risici, og at bruge det rette sikkerhedsudstyr, når det påkræves.

Du vil ofte arbejde tæt sammen med andre håndværksmæssige fag, som f.eks. tømrere, elektrikere, VVS-møntører og byggeledere.

arbejdstid

Malere kan ofte nyde godt af fleksible arbejdstider, som varierer alt efter det pågældende projekt. Som oftest ligger arbejdstiden om dagen, men der kan i visse tilfælde også forekomme aften- eller natarbejde. Som fuldtidsansat maler arbejder i du 37 timer om ugen, men der kan forekomme overarbejde og weekendarbejde, hvis der er deadlines, der skal overholdes.

I malerfaget er det ofte muligt at finde fleksible arbejdsløsninger. Mange firmaer tilbyder både deltids- og fuldtidsstillinger, mens andre tilbyder kontraktarbejde af forskellig varighed. Arbejdet som maler kan indeholde transport, især hvis man pendler mellem flere forskellige projekter på samme tidspunkt.

to mænd og en kvinde taler på et lager
to mænd og en kvinde taler på et lager

udvid dine jobmuligheder

Ønsker du at kvalificere dig til en ny stilling internt eller i en ny virksomhed? Din udvikling om, hvad du gerne vil lære og opnå - og så handler det om fokus på, hvordan du bedst kan opkvalificere dig.

læs om opkvalificering her
6

uddannelse og karrieremuligheder

Maler er ikke en beskyttet titel, så alle der beskæftiger sig med malerarbejde ville i teorien kunne kalde sig for maler. Man kan dog vælge at uddanne sig som maler og derved betragteligt øge sine chancer for at få arbejde. Valget af maleruddannelse afhænger naturligvis af den type maler, man gerne vil være. Ønsker man at blive bygningsmaler eller industrimaler, så foregår det på bygningsmaler uddannelsen. Det er en erhvervsuddannelse bestående af to grundforløb og et hovedforløb, der tilsammen tager cirka 4,5 år. 

Samme uddannelsesforløb gør sig gældende for uddannelsen til skiltetekniker, som også er en erhvervsuddannelse på cirka 4,5 år samt autolakerer-uddannelsen, der ligeledes er en erhvervsuddannelse. Sidstnævnte kan dog tage op til 4 år og 9 måneder.

færdigheder og kompetencer

En maler skal, udover sin uddannelsesmæssige baggrund og erfaring, også gerne have en række færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig godt i jobbet. De væsentligste kompetencer omfatter:

  • detaljeorienteret

Som maler skal du have sans for selv den mindste detalje. Det er især vigtigt i forbindelse med farvevalg og farveblanding og naturligvis også i selve arbejdsudførelsen.

  • god tidsstyring

Malerarbejde kan på sin vis sammenlignes med et byggeprojekt, når det handler om deadlines og mål. Det er vigtigt, at kunne overholde den givne deadline for kunden og der vil i arbejdet som maler også forekomme meget uafhængigt arbejde, hvor der forekommer minimal tilsyn. Her er det vigtigt at kunne administrere og styre sin tid og sine projekter selvstændigt og effektivt. 

  • tekniske færdigheder

Det er afgørende at forstå de arbejdsprocesser, der er involveret i jobbet, som for eksempel forberedelse af udvendige og indvendige overflader til kommercielle bygninger og boligbyggerier samt hvordan man bruger en række forskellige værktøjer og materialer.

  • gode kommunikationsevner

Arbejdet som maler involverer ofte samarbejde med flere forskellige personer på tværs af brancher. Derfor er det også vigtigt, at man er god til at kommunikere og lytte i forbindelse med arbejdsprojekter med andre fagfolk.

  • god fysik

Malerprojekter kan også ofte indeholde fysisk krævende arbejde, hvor der både skal løftes tungt udstyr såsom stiger, maleredskaber og lignende. Malerarbejdet er i sig selv fysisk, da det kræver meget stående arbejde og mange fysiske stræk, når der skal males ud på svært tilgængelige områder.

karrieremuligheder

Der findes en bred vifte af jobmuligheder for malere. Udover at avancere indenfor malerfaget, kan man også bevæge sig rundt i andre brancher med relation til malerarbejdet. Malere udvikler sig måske til at arbejde som handyman i et vedligeholdelsesfirma, mens andre oparbejder færdigheder og erfaring og bliver teamleder eller byggepladsleder.

Nogle bygningsmalere arbejder sig op til at blive bygningskonstruktør eller byggekoordinator. Yderligere andre vælger at blive selvstændige med deres eget malerfirma.

find dit næste job her
7

fordele ved at finde et job som maler via Randstad

Hos Randstad hjælper vi virksomheder og kandidater med at finde det rette jobmatch. Vi rekrutterer malere til såvel faste som midlertidige stillinger, ligesom vi formidler kontakt mellem virksomheder og freelancere.

  • specialister finder specialister

Hos Randstad er vi specialister inden for rekruttering af malere. Vores rekrutteringskonsulenter har selv en baggrund i branchen og kender derfor både markedet og kunderne.

  • freelancers

Randstad ejer Europas største freelancer database twago og er eksperter i at identificere de rigtige freelancere til de rigtige projekter både lokalt og globalt.

  • projektansættelse

Randstad har mulighed for at kontraktansætte dig på time- eller månedsbasis alt efter dine og vores kunders ønsker. Vi sikrer dig ordentlige ansættelses-, kontrakt- og forsikringsforhold.

fastansættelse

Randstad rekrutterer malere til faste stillinger hos mange spændende virksomheder. Vi får løbende nye opgaver ind fra vores kunder i hele landet.

Du har talentet. Virksomhederne har behovet. Vi skaber forbindelsen.

091
091
8

ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål om arbejdet som maler

thank you for subscribing to your personalised job alerts.