Maler er ikke en beskyttet titel, så alle der beskæftiger sig med malerarbejde ville i teorien kunne kalde sig for maler. Man kan dog vælge at uddanne sig som maler og derved betragteligt øge sine chancer for at få arbejde. Valget af maleruddannelse afhænger naturligvis af den type maler, man gerne vil være. Ønsker man at blive bygningsmaler eller industrimaler, så foregår det på bygningsmaler uddannelsen. Det er en erhvervsuddannelse bestående af to grundforløb og et hovedforløb, der tilsammen tager cirka 4,5 år.
Samme uddannelsesforløb gør sig gældende for uddannelsen til skiltetekniker, som også er en erhvervsuddannelse på cirka 4,5 år samt autolakerer-uddannelsen, der ligeledes er en erhvervsuddannelse. Sidstnævnte kan dog tage op til 4 år og 9 måneder.
færdigheder og kompetencer
En maler skal, udover sin uddannelsesmæssige baggrund og erfaring, også gerne have en række færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig godt i jobbet. De væsentligste kompetencer omfatter:
Som maler skal du have sans for selv den mindste detalje. Det er især vigtigt i forbindelse med farvevalg og farveblanding og naturligvis også i selve arbejdsudførelsen.
Malerarbejde kan på sin vis sammenlignes med et byggeprojekt, når det handler om deadlines og mål. Det er vigtigt, at kunne overholde den givne deadline for kunden og der vil i arbejdet som maler også forekomme meget uafhængigt arbejde, hvor der forekommer minimal tilsyn. Her er det vigtigt at kunne administrere og styre sin tid og sine projekter selvstændigt og effektivt.
Det er afgørende at forstå de arbejdsprocesser, der er involveret i jobbet, som for eksempel forberedelse af udvendige og indvendige overflader til kommercielle bygninger og boligbyggerier samt hvordan man bruger en række forskellige værktøjer og materialer.
Arbejdet som maler involverer ofte samarbejde med flere forskellige personer på tværs af brancher. Derfor er det også vigtigt, at man er god til at kommunikere og lytte i forbindelse med arbejdsprojekter med andre fagfolk.
Malerprojekter kan også ofte indeholde fysisk krævende arbejde, hvor der både skal løftes tungt udstyr såsom stiger, maleredskaber og lignende. Malerarbejdet er i sig selv fysisk, da det kræver meget stående arbejde og mange fysiske stræk, når der skal males ud på svært tilgængelige områder.
karrieremuligheder
Der findes en bred vifte af jobmuligheder for malere. Udover at avancere indenfor malerfaget, kan man også bevæge sig rundt i andre brancher med relation til malerarbejdet. Malere udvikler sig måske til at arbejde som handyman i et vedligeholdelsesfirma, mens andre oparbejder færdigheder og erfaring og bliver teamleder eller byggepladsleder.
Nogle bygningsmalere arbejder sig op til at blive bygningskonstruktør eller byggekoordinator. Yderligere andre vælger at blive selvstændige med deres eget malerfirma.