Spørger ind til det i et jobinterview
Når Lone Sørensen rekrutterer kandidater til forskellige stillinger, spørger hun ofte ind til kandidatens evne til at netværke:
”Hvis man er god til at netværke, så er man også ofte god til at omgås andre, og det har jo en kolossal betydning i dag. Det giver sig selv, at drejer det sig om et job inden for salg, så er det at kunne netværke afgørende – og der er det jo interessant at høre, hvordan kandidaten er til at netværke, og hvilke netværksgrupper vedkommende måske er en del af,” siger hun.
Lone Sørensen giver følgende råd til, hvordan du bliver en god netværker:
Få styr på hvem dit netværk er
Alle folk har et netværk. Om det er særlig stort eller kan bruges til det mål, du har for øje, kan dog være udfordringen. Det kan derfor være en god ide at få kortlagt hvilke personer, der er i dit netværk, og hvilke kompetencer og erfaringer de har, som kan være nyttige for dig. Det kan gøre det mere klart for dig, hvad du kan gøre for dem og omvendt. Netværkdannelse går nemlig to veje.
Skab et større professionelt netværk
Herefter kan du gøre brug af dit nuværende netværk til at skabe et større professionelt netværk. Det kan du gøre ved at bede om hjælp af dit nuværende netværk - det kan være tidligere kollegaer, venner eller dine referencer. Brug dem til at få kontakt med nye bekendtskaber, som vil passe ind i forhold til det, du mangler i dit netværk.
Kast dig ud i det
Øvelse gør mester – så øv dig i forskellige sammenhænge, for eksempel i selskaber hvor du ikke kender alle. Prøv at starte en dialog op - det er lettere, end du tror. Inviter også både eksisterende og nye bekendtskaber på et kaffemøde og brug muligheden til at styrke dit netværk.
Opdater dine sociale medier
Få opdateret dine sociale medier, såsom din LinkedIn og Facebook profil. Vær sikker på at dit billede- og tekstindhold passer til det, du gerne vil karrieremæssigt. Tjek, om der er indhold på dine sociale medier, der kan opfattes som uprofessionelt, og derfor bør fjernes. Tjek vores råd til, hvordan du skaber en god LinkedIn profil her.
Find netværksgrupper
Der findes et utal af netværksgrupper - både netværk, der koster penge, og netværk der er gratis. Prøv forskellige netværk af og se, hvilke der passer bedst til dig og dit formål. Se også på hvem de øvrige deltagere er og hold det op med dit formål. Er dit formål at få sparring inden for eksempelvis markting, er det en god idé at finde en netværksgruppe med marketingfolk. Er dit formål derimod at få job som marketingchef, så skal du måske finde en anden gruppe, hvor du ikke skal konkurrere mod de andre.
Forbered dig
Før du mødes med nogen i eksempelvis en netværksgruppe, så få fat i en deltagerliste. Du kan givetvis ikke nå at tale med alle, men hvis du har forberedt dig, så kan du gå mere målrettet til værks. På den måde kan du allerede på forhånd udvælge folk, som du gerne vil i dialog med og gå målrettet efter at skabe kontakt med dem i løbet af arrangementet.
Sæt dig en målsætning
Ligesom du kan forberede dig på, hvem du gerne vil tale med, så kan det også være en god idé at sætte en målsætning for, hvad du gerne vil opnå. Det kan handle om, hvad du gerne vil opnå til et bestemt møde, eller når du eksempelvis har været til et møde tre gange.